fredag 4 november 2011

Rädda Hugo

Har sedan det var ett reportage i BLT om lille bebisen Hugo med den obotliga sjukdomen EB, följt bloggen som Hugos mamma skriver. EB är en sjukdom som gör att kroppen hela tiden får massa sår. Sjukdomen är i de flesta fall obotlig och slutar med döden.

Nu har familjen fått nys om att man i USA har en behandling för sjukdomen, en benmärgstransplantation. Nu kämpar familjen för att få den hjälpen i Sverige, eller att få åka till USA för att göra ingreppet där.

Just detta fallet berör mig verkligen. Detta är ett sååå bra exempel på att det LÖNAR sig att testa olika behandlingar mm - det behövs för att forskning och botemedel kanske kan hittas. Man kan inte  bara sitta och säga "det gaur inte", visst Hugo kanske dör, men det kan ju göra att man lär sig mer om sjukdomen, och att vi i framtiden kan hitta ett botemedel för den.

Jag är såååå tacksam för den medicinska hjälp jag har fått i min bröstcancer! Jag är även tacksam för den bröstrekontsruktionsoperation jag gjorde för nästan exakt ett år sedan, jag är tacksam för att man i Sverige satsar på dessa rekonstruktionsoperationer, för de är ju inte helt NÖDVÄNDIGA, men de kan öka livsglädjen hos drabbade, och de kan även ge forskningen om bröstcancer en skjuts framåt.

Se Hugos mammas blogg här: http://hannasblandning.blogspot.com/

Hej svejs!

tisdag 1 november 2011

En liten ettrig jävul.



Dessa söta spöken pysslade vi på mitt jobb igår och idag. Inspirerade av Thomas och Jujja Wieslanders underbara böcker om dagspöket (svart) och nattspöket (vitt).

Tuva blir sminkad av undertecknad igår em innan bus eller godis-rundan.

Skitbil!

I lördags pajade bilen ordentligt... Inköp av ny bil stod högts upp på priolistan - trodde vi. Magnus tippade på en cylinder eller likn och det kan bli hur dyrt som helst... Till på köpet har vi redan en ganska stor reparation inplanerad. Plus detta nya fel då. Men idag har Volvo givit oss sin "dom", 1500 kr och en trasig tändrulle eller vad det hette.

Puh, detta känns ju skönt, men vi är ändå skrajsna... Vi funderar eventuellt på att ändå byta bil.  Känns inte jättetryggt att köra så långt som till Sälen med denna bil i december. Men det sköna i kråksången är att nu är det ju ingen PANIK, vilket det hade varit om det hade varit ett stort fel på bilen som vi inte ville lägga pengar på. Då hade vi nästan fått "panikköpa" bil. ;-) Men som sagt, vi ska nöta och blöta detta med bilköp några vändor till innan vi bestämmer oss.

Igår var det Halloween. Denna, faktsikt ganska trevliga, amerikanska "tradition". Våra barn har fått gå "bus eller godis" som först förra året. Innan dess kändes de för små har vi tyckt. Men det är klart, Tuva får ju göra allting mycket tidigare än Freja. ;-) Tidigare år har vi klätt ut oss och haft myspys hemma med godis, och skrämt de som ringde på hos oss istället! ;-) Men som sagt förra året fick de äntligen gå själva. Jag minns Halloween när Tuva var nyfödd, då plingade det på dörren och Freja blev rädd för då var det väldigt inne med dessa "scream-masker". Jag stod med Tuva i famnen och en rädd Freja... :-( Jag har för mig att jag bad dem ta av  masken för att visa Freja att det bara var en vanlig pojke innanför. Jag tycker det verkar som att dessa maskler är lite "ute" nu. Tack och lov!

Igår gick Freja och Tuva med Sanna. Manda gick med kompisar på annat håll. Tuva var en liten söt jävul och Freja var en bitschig häxa (fast hemskt söt!). :-) Oj oj, ändå vad godis de samlade ihop!

Höstlov denna vecka. Barnen var hos farmor och farfar i går. De var på Marinmuseums "höstlovskul". Tisdag till torsdag är det fritids och fredag ska vi försöka mixtra, jag och Magnus, så de kan bli lediga. Jag börjar sju och slutar ett, så eventuellt jobbar han hemifrån på fredag. Men de HAR tack och lov det bra på "Klubben" och fritids! Utan bil fick vi idag använda apostlahästarna för att komma hem. Men oj ändå vad mycket Freja hann berätta att de hade gjort idag på Klubben. De hade bla bakat småkakor och gjort gipsmasker. Hon var så nöjd! Tuva verkade också nökjd då vi hämtade henne. De såg på film.  

Må väl!

lördag 29 oktober 2011

Tuva blåser ljusen i rulltårtan som serverades då vi firade henne förra helgen ("vuxenkalaset").


                 På barnkalset hade vi "facklor" i glasstårtorna.

På vuxenkalaset i lördags. Freja var bra sotis på Tuvas nya fina Nintendo. ;-)

Vår goa tandalösa sexåring! :-)


                      Här leks leken "tippen".


                        Dags att bege sig ut på skattjakt.


Skattjakten.

         Ellen och Freja var discjockeys under leken dansstopp.

                                                      Dansstopp!

Kalas kalas

Nu har vi äntligen en sexåring i huset! Hon firades i lördags men fyllde i måndags, den 24 okt. I måndags åkte Magnus med det tidiga planet till Stockholm. Så vi firade Tuva ordentligt på lördagen och så firade vi bara lite "lätt" i måndags. Jag började dessutom halv åtta så det var inte ens frukost hemma för barnen den dagen.

Farmor och farfar kom med ett Nintendo DS i XL. Freja har ett Nintendo DS Lite, tror jag det heter. Det fick hon när hon fyllde 7 år. Tuva har önskat sig ett i ca ett halvår nu. (Trodde önskningen skulle komma tidigare faktiskt, men icke!) Vi hade betalat en del av Nintendot och farmor och farfar resten. Det är ju ganska dyra grejer... Freja var först lite "putt" på att Tuva fick det "nya" som har inbygd kamera. Men hon har hämtat sig nu och mår efter omständigheterna bra. ;-)

Mormor och morfar gav Tuva superfina och tuffa jeans och en tröja av märket Villervalla, köpta hos Kick på Kullerbyttan barnkläder i Karlskrona. Dessutom hjälpte de ju till med målning av fondvägg i Tuvas rum.

Av oss fick hon inte så mycket faktiskt. Eller, ja, inredningen och småpryttlar till rummet är ju inte billigt och det var ju födelsedagspresenten så att säga. Sedan fick hon lite skrivbordspryttlar, tex häftapparat och nya tuschpennor. På måndagen fick hon ett stort paket med två Barbiedockor och två Kendockor som jag faktiskt hade köpt på bakluckeloppisen (Manda sålde dem). Det blev Tuva jätteglad för!

Tuva hade önskat Tacos till mat på lördagen då vi firade henne, så det åt vi. Med gooood guacemole till. Efter maten gick vi en kort promenad så att vi fick plats med de rulltårtor vi bakat, och goda vaniljhjärtan.

På måndagen var det vardagsbesyr som lämning till gympan mm, så det fick bli köttsoppa på burk med ugnsbaguetter till, men Tuva bara älskar den soppan, så hon blev själaglad! :-)

Idag lördag har vi haft ett enkelt barnkalas. Svårt att veta vilka hon ska bjuda etc, nu när hon har hamnat i en ny klass med idel okända ansikten. Freja fyller ju i maj, så där var det ju tal om barnkalas för klasskompisarna först när hon fyllde sju, i slutet av "nollan". (När hon fyllde sex gick hon ju fortfarande på dagis.) Så vi bestämde oss för att det får bli att bjuda de gamla dagiskompisarna i princip. Emmie var ju den från dagis som kom i samma klass, så henne bjöd vi så klart. Sedan när Tuva fyller sju blir det säkert så att man bjuder alla tjejer i klassen eller liknande.

Vi bjöd på "go-fika" när barnen kom, pepparkakor, chokladbollar och kex, och efter det glass med maränger och strössel. Magnus stack såna "facklor" som sprutade eld i glassen.

Efter "go-fikat" lekte vi lekar, bla dansstopp. Freja hade Ellen här (Emmies storasyster) och de var "lekledare". De höll i leken "tippen". En lek där man ritar ett ansikte eller likande (de ritade ett sött spöke) på ett stort papper. Man lägger sedan godis eller popcorn eller likn på spöket. Sen bestämmer man en person som ska blunda och så bestämmer de andra vilket popcorn som ska vara "tippen". Sen är det bara för barnet som blundade att äta popcorn ända till övriga skriker "tippen". Vi lekte även "farfars långkalsonger", en lek där barnen ska svara på frågor med ENBART svaret "farfars långkalsonger". Det kan tex låta så här "vad åt du till frukost?" svaret blir "farfars långkalsonger", eller "vad har du i håret?", med svaret "farfars långkalsonger". Den leken lockade till mycket fniss! ;-)

Sist hade vi skattjakt för att hitta godispåsarna. Jag hade tagit extrema närbilder på saker i huset och på tomten som ledde dem fram till godispåsarna, tex vattenslangsfästet, en gunga, plommonträdet och brevlådan. Efter att godispåsarna var funna var det ca en kvart kvar och då körde Freja och Ellen lite dansstopp igen. Det var en populär lek, speciellt om de körde låtarna Jag är en astronaut och En rosa helikopter. ;-)

Igår inhandlade jag skidkläder. Dagen innan inventerade vi det vi hade och vi insåg att endel behövde inhandlas. Det är ju 11 år sedan vi åkte på riktigt sist! Vi drar nämligen till fjällen (Sälen) över julhelgen tillammans med farmor och farfar som har hyrt en stuga där. Oj som vi längtar allihopa! Brasa lusekofta och snö till jul liksom! ;-) Det känns som att man aldrig kommer "ikapp" ekonomiskt efter en lång sjukskrivning och arbetslöshet i två omgångar och på det har vi ett hus som i princip genomgår en totalrenovering (puh, det tar tiiiiiid!)... Så vi är så enormt tacksamma att vi får "följa med". ;-)

Magnus var en runda på stan igår efter jobbet och ringde mig precis när jag slutade jobbet och skulle köra och hämta Tuvan (Freja var på gympa redan). Han sa att de hade 20 % på alla jackor på Stadium. Vi trixade och fixade och grejade och joxade och så vips hade vi hämtningshjälp av farmor till Tuva. Så jag gjorde en u-sväng och körde in till stan istället. ;-)

Jag tittade där bland skidkläderna och såg mest svarta, lila eller rosa damskidjackor. Det är bara inte jag! ;-) Men så såg jag åt junioravdelningen till, och där hängde en snygg grön skidjacka. DEN gillade jag och provade därför en i storlek 164 och den PASSADE! :-) När jag sedan provade skidbyxor i 164 cl så var det på tok för små! Hmmmm, VARFÖR kunde jag inte ha juniorbyxorna?! Kan det bero på att man är KVINNA och liksom har lite höfter, har burit två barn? ;-) Jag hittade ett par svarta damskidbyxor i strl 38. :-)

Sedan hittade jag faktiskt en ceriserosa tuff mössa och den köpte jag att ha till, annars blev munderingen lite väl "grabbig". ;-) Jag köpte även ett par rejäla vantar och en lite tunnare fleecejacka att ha under skidjackan. Det lär ju vara enormt KALLT där upp den tiden på året. Man får definitivt räkna med 15-20 grader kallt. Egentligen har vi sagt att om vi någon gång SKA åka skidor igen så ska vi åka på "vårvintern", mars-april sådär. Att kunna åka i tunna vantar och bara underställ och skaljacka (och skidbyxor så klart) är en upplevelse... :-) Till barnen inhandlade vi bla vantar och skidstrumpor, men vi kommer nog att behöva komplettera mer till dem sedan.

Må väl!

måndag 10 oktober 2011

Tuvas rum!






Rosa Bandet-försäljning. De illrosa längst fram är det sk "internationella" Rosa Bandet. Det har sett likanadant ut sedan första Rosa Bandet. Vi i Sverige designar ju egna varje år.  

Upp-piffad bil. :-)

Del av Tuvas rum. Där skrivbordet står nu stod sängen förut. Har inte fått upp allt på väggarna ännu så föer bilder kommer sedan. Glastavlan som hänger där är en nyhet för säsongen på Ikea, en whiteboard. Barnen leker nu skola för glatta livet! ;-)

Barnen framför äppeltavlan i Kivik. Ser ni vad den föreställer? Det skånska böljande odlingslandskapet. En allé till höger.



Mycket mäktigt landskap i lövskogen kring Brösarp. Inlandsisen har format landskapet.

Tuva rockar för fullt på farmor och farfars altan. ;-)


Tredje tanden tappade Tuva i lördags morse. Sötnosen är sig inte riktigt lik! ;-)

Halloj halloj!

Måndag igen, ny vecka, nya händeleser.

Vi kom hem från stugan och det lilla firandet av farfar 65 år, i går kväll. Farmor och farfar hämtade barnen efter skolan i fredags och så körde de till stugan. Jag och Magnus körde på  lördag morgon så att vi var där till förmiddagsfikat (lite brunch-aktigt, mmm gott gott). Vi fick gasa på litegrann där på morgonen för farmor och farfar sms:ade att Tuva hade jätteont i magen och bara grät efter oss. Hon hade försökt kräkas men det kom inget... De började nästan tro att det var blindtarmen... Tillslut hade hon somnat och när vi kom vid halv elva tiden hade hon nyss vaknat, pigg och glad igen! Vi vet inte vad det var som flög på henne, men man kan ju gissa att det eventuellt var en räjäl gasbildning i magen eller liknande.

Helgen var mycket trevlig med god mat och många skratt. Barnen njuter i stugan också, de njuter av miljön och lugnet och fast de inte själva förstår det njuter de av att vara kompis-fria och att få leka i lugn och ro, och med VARANDRA. :-)

I söndags åkte vi till Kivik för att titta på den årliga "äppletavlan" som de har där nere i hamnen. Det är 24:e året som de har en sån nu. Den är ju sååå stor och "tillverkad" av lokala konstnärer. Den har ju stått där i två veckor nu, så den hade så smått börjat "ruttna", men man såg absolut vad den föreställde. Det som var så roligt var att Freja utbrast då vi sa vart vi skulle "ja men det pratade vi om i skolan i förra veckan!". Fröken hade visat kort på de senaste årens tavlor. Freja tyckte det var kul att ha sett "tavlan", eller snarare konstverket, i verkligheten.

I fredags efter jobbet stod jag och sålde Rosa Bandet på Willys tillsammans med en annan tjej i Bröstcancerföreningen. Vi sålde riktigt bra till "glada" positiva fredagsfirande människor! :-) Jag fick till och med beställningar via sms. ;-) Magnus åkte hem tidigt från jobbet och började iordninställa Tuvas "nya" rum. Det var nu det passade att fixa till det, så vi passade på. Skönt att kunna fixa och dona när hon inte var hemma. Hon fyller ju om två veckor.

Vi hann även ut i skogen en runda på söndagen och faktiskt så hittade vi en hel del gula kantareller. Fast nu börjar det bli svårt att se dem eftersom det börjra ligga så mycket gula löv på marken! ;-) Oj oj, Freja är en riktig livsnjutare. Hon och Magnus kan gå timmatal i skogen. Underbart att se. :-) Lövskogen vi gick i (nära Brösarp) är sååå mäktig, inlandsinsen har format ett sånt vackert landskap med djupa klyfor. Tuva hittade en fin formslipad sten och utbrast "ååå en havssten mamma!". ;-) Ja så rätt, liknande stenar hittar man vid stranden.

Ha det gött allihopa!

onsdag 5 oktober 2011

Willys!

Jag ska stå och sälja Rosa bandet-produkter utanför Willys i Amiralen, inte City Gross som jag skrev tidigare. ;-)

Kan rekommendera reflexerna och bläckpennorna. Ska tydligen också finnas en tröja i år om jag inte fattat fel...

Må väl!

lördag 1 oktober 2011

Som "traditionen" bjuder...

"omdesignar" jag nu bloggen i ROSA, oktober månad till ära! ;-) Ska för Blekinge Bröstcancerförening (Victoriaföreningen) stå och sälja rosabandet-grejer på fredag utanför City Gross (7 okt). Kom dit och köp av mig vet jag! Där finns många olika produkter, inte bara det "vanliga " rosa bandet.

Annars vad nytt... Jag sover lite dåligt så jag är hemskt trött. Men jag hyser gott hopp om att det framöver ska lösa sig.

Jag trivs toppenbra på "nygamla" jobbet. Men tyvärr lite tufft med lönerna från gamla och nya jobbet, som inte "går ihop" sig riktigt, har gått två månader nu med grymt lite pengar. Allt kommer i efterhand liksom. Väntar dessutom på beslut från a-kassan. jag var ju arbetslös två veckor i aug, dessa pengar har jag inte fått ännu! :-( Men nästa månad bör det ordna upp sig. ;-)

Barnens skolfoton har kommit. Å, våra barn blev så fina! Oj oj oj, Tuva har plötsligt blivit så himla stor! ;-) Tyvärr gillade jag inte bakgrunden på Tuvas kort. Den var suddig som en fylla. Vi köpte inte de stora korten i år utan de lite mindre. Då blev inte "fyllan" så påtaglig. ;-)

Imorgon åker Magnus och jag till Ikea. Vi ska bla handla det sista för att iordninställa Tuvas rum, tex matta. Hon fyller ju sex år den 24 oktober. Skulle köpt skrivbord på Ikea, men hittade ett jättefint på Jysk faktiskt.

Må väl! :-)


tisdag 20 september 2011

Uterummet börjar tar form

Men vi hinner ju inte njuta i det förren till våren. Skönt att ha det klart då! Men helgerna rinner iväg här nu, tror inte vi kommer att hinna måla (lasera) golvet svart nu i höst... Det gör vi i så fall i vår. Sen vill vi, om ekonomin tillåter, köpa en "lounge-soffa" i konstrotting att ha därinne. Där ska man ligga och slappa och sova middag under lediga stunder! ;-)

Magnus hade hängrännorna nermonterade för målning då det hällregnade i helgen. Inte jättekul, men taket sluttar ju och det är vågigt tak, så vattnet rann i alla fall neråt! ;-) Igår monterade han upp dem i en hast!

Tuvas kattallergi är nu bekräftad. Hon har tre på en sexgradig skala. Hund gav ett av sex och häst gav noll. Läkaren rinde mig idag. Detta stämmer ju väldigt bra överens med de reaktioner vi har sett på henne. Hos grannen med hundar blev hon lite lätt "förkyld" som hon själv kallade det, hos Emmies katt blev hon ju ganska dålig, och när hon red på Berra, kusinernas häst i påskas, märkte vi ju inget alls. Mormor och morfars hund verkar hon än så länge tåla helt utan problem. Vi ska medicinera när hon ska utsättas för katt. Rönen nu är att att man så att säga "skonar" immunsystemet genom att ge medicin, detta kan lindra framtida besvär eller förvärrningar av allergin. Jag har fem av sex på katt och häst, fyra av sex på hund (plus alla andra allergier jag har).

Annars inget nytt under solen. Middagen idag var en av våra favvisar, min kycklinggryta med kokosmjölk och röd curry-pasta. Till detta nudlar, eller för Freja som inte gillar nudlar, ris. Magnus som är i Sthlm på  kurs missade detta, men han äter väl något annat gott kan jag tro! ;-)

Efter maten var Freja sugen på att baka sina "Kluks de luks" (hennes stavning) muffins. De är i ugnen nu. Och jag får väl erkänna att det luktar ganska gott i huset. ;-)


Må väl!

söndag 18 september 2011

Så var helgen slutt!

Tuva nyss hemkommen från discot.


Freja innan hon skulle på sitt sena disco.


I fredags var det dags för första skoldiscot för terminen. Numera är även förskoleklasserna medbjudna. När Freja gick i "nollan" var de inte medbjudna, då var det ett disco för ettan till trean och ett för fyran till sexan tror jag. Nu är det nollan till tvåan, och trean till femman... Så Tuva var på disco mellan halv sex och halv åtta, och Freja var på det sena discot, mellan kvart i åtta och tio!

Snacka om att det var två nervösa tjejer här hemma innan discot. Tuva för att det var första discot överhuvudtaget, men där var det nog mest uppspelthet och pirrighet. Freja var allt lite nervös att för första gången gå på "stordiscot". Men allt gick så bra, de hade haft så roligt! Tuva hade dansat med Anton från dagistiden, de går ju inte i samma klass, men de leker endel på skolgården ändå. :-) Tuva sov när Freja kom hem kvart över tio. ;-)

I lördags var Tuva på första simskolan för terminen. Man ser alltid lite kända ansikten där, det är ju många Karlskrona-bor som har barnen i simskola. :-) Jag blev lite besviken, det var alldeles för få simlärare, de ansvariga ursäktade sig faktiskt för det och sa att det hade blivit ett missförstånd och att det skulle bli bättre nästa gång. Det hoppas jag verkligen!

När vi kom hem från simskolan gjorde jag rent i poolen, vi hade tömt den under natten. Blä, vilket "skitgöra", men det måste ju göras. Och Magnus var fullt sysselsatt med att måla uterummet. Oj, vad mycket det bär med sig när man "bara" ska måla väggar och byta tak! ;-) Det ena bär med sig det andra i en aldrig sinande ström... Nu ligger poolen på tork i uterummet, snart ska den packas in för vintern. I år måste jag säga att vi har badat lite i poolen! Men sommaren har ju inte heller varit den bästa...

Idag söndag har Freja och Sanna varit bollkalle/ar i seriefinalsmatchen för det damlag som Nette spelar i. Hennes lag vann hela serien! Matchen började i helt ok väder, men under mer än halva matchen fullkomligt hällregnade det! Det var två blöta tjejer jag hämtade efter matchen. ;-)

Nu är det snart måndag, ny vecka, nya pusselbitar att få ihop i livspusslet av hämtningar, lämningar, skjutsning till träningar och sist men inte minst, att göra ett bra jobb på sitt arbete! :-) 

Må väl, en fin vecka önskar jag er alla! :-)

söndag 11 september 2011

Denna dagen ja....

Freja 3 mån, på sin dopdag.


Idag för tio år sedan förändrades världen... Magnus och min värld förändrades också på ett högst personligt sätt i och med att vi fick reda på att vi skulle bli föräldrar åtta mån senare. ♥ Jag gick mellan tv:n som spydde ut bilder på ett brinnande inferno och hoppande människor, och mitt lilla positiva gravtest på handfatet...

Åtta månader senare föddes Freja. ♥

lördag 10 september 2011

Rosa rum och mina nya vinterstövlar.

Det bidde en allt i ett bild på mina nya skor jag köpte i fredags och, tadà, även Tuvas rosa rum kom med! ;-) Och Tuva så klart, hon trampar omkring i mina nya vinterstövlar. ;-)

Jag har bestämt mig för att sluta köpa i alla fall vinterskor till mig själv på "billighets-skoaffärer" som tex SkoPunkten. De håller ju så låg kavlitét! Jag köpte vinterskor till både mig och Freja där förra hösten. De höll precis över vintern, Frejas fick vi faktiskt lämna tillbaka i feb, och fick ett par andra istället. Dessa skor görs bannemig för att bara hålla en säsong. Slit och släng, slit och släng!

Detta är inte i längden hållbart för vår vackra planet Tellus. Sopberget växer!

Jag hittade nu på skoaffäen Skofynd i Lyckeby att par sååå fina Kavat-stövlar - för vuxna! :-) De hade även en låg jäkligt snygg känga från Kavat. De stövlar jag köpte var i brunt skinn med härligt lurvigt foder och med hållbar gummisula. De var liksom lite "fulsnygga" - heelt i min smak!

Det stod på lappen på skorna att de var tillverkade med minsta möjliga miljöpåverkan och de "vädjade" till konsumenterna att tänka på att i största möjliga mån laga trasiga skor, och att när skorna väl var uttjänta, lämna dem till sopsortering.

Jag kommer nog fortsättningsvis att köpa festskor och endel sommarskor på SkoPunkten till mig själv. Även barnen kommer ev att fortsättningsvis få SkoPunkten-skor då de växer ur skor så snabbt. De är också så "modemedvetna" att de vill ha det modernaste varje säsong.

Den rosa färgen på fondväggen i Tuvas rum gör sig inte rättvisa på foton, men det blev sååå snyggt, och snyggare lär det bli när vi får in det nya skrivbordet och loftsängen. :-)

Den säng hon har nu är ju ursöt, hon har haft den sedan hon var två år. Tyvärr har våra barn mycket små rum, så loftsäng är egentligen det enda möjliga i rummen. Tuva vill ha skrivbord, förvaring och sitt Barbiehus, det kräver en loftsäng.



Må väl!

fredag 9 september 2011

        Nästa generations Hollywood fru? ;-)

                                          Före.

 På gång. Efter-bild kommer då hon fått in säng och skrivbord mm.

Fika på sjukhuscaféterian i torsdag.

Skärt var det här!

Oj, Tuva fick en riktigt skär fondvägg i sitt rum. Ja, det var så klart tanken, men man blir alltid lite chockad vid första penseldraget. ;-)

Den lilla skruttan hade liksom inte fattat att vi skulle måla fondvägg. Tanken var ju att hon INTE skulle veta, att det skulle bli en överraskning, men jag har "försagt" mig så många gånger tycker jag! Även kompisens mamma försa sig här för leden och sa till Tuva "jasså Tuva så du ska få rosa fondvägg du?". ;-)

När jag hämtade i skolan sa jag att mormor och morfar väntade hemma. Det första Tuva såg var att hela vardagsrummet var fullt av målargrejer, och endel saker från hennes rum. Vi fick verkligen locka henne att titta åt höger, mot sitt rum. Men vad GLAD och förvånad hon blev när hon väl såg rummet! :-) 

När vi var klara ställde vi in hennes "gamla" säng och ställde alla saker som de stod innan vi började. Vi har ju köpt en loftsäng och ett skrivbord till Tuvan, men de sakerna kommer inte in i hennes rum förren hon fyller år i oktober, är tanken i alla fall. Evetuellt blir det så att vi inte kan bärga oss, utan sätter in det här någon helg framöver. ;-)

I går var Tuva och jag på Barnmottagningen på sjukhuset för att kolla upp hennes eventuelle pälsdjursallergi. Tillsammans med läkaren bestämde vi att vi skulle ta ett blodprov för att i ett första skede testa katt, hund och häst. Det blev ett blodprov i fingret och Tuva sa inte ett knäpp! Efteråt fick hon välja en liten belöning från sköterskans låda, hon valde en liten plastorm som lyset i mörkret. Tuva visade den för mormor idag och Tuva sa "det är en lampa också!". ;-)

Vi får provsvar om en vecka, visar det postitivt för pälsdjursallergi så skriver läkaren ut en antihistamin-medicin att tas innan hon utsätter sig för pälsdjur, eller att tas när skadan så att säga redan är skedd. Vi ska inte förbjuda lek hos kompisar med djur, vi ska hellre ge antihistamin-medicin då hon ska leka där. När jag var liten var det mycket "förbud" i samband med min astma-allergi.... Jag fick tex inte leka hos kompisar med djur.

Efter besöket gick vi ner och fikade på sjukhuscafét. Jag vet att Freja och Magnus har fikat där efter hennes besök på ögonkliniken, så det tyckte jag Tuva var värd. ;-)

Jag önskar er alla en trevlig helg!

lördag 3 september 2011

Nytt uterumstak

Idag kom svärfar Bengt ut och hjälpte oss bli färdiga med uterummet. Imorgon ska de lägga nytt tak. Det blir inget avancerat utan ett vanligt plaststak. Jag hoppas vi kommer att använda uterummet mer då det nu är en behaglig färg därinne, och också ett tak som inte läcker. Jag gissar att man kommer att kunna sitta där inne under soliga men blåsiga oktoberdagar, liksom under tidiga vårdagar. Ha ha, det gäller ju nu att vi bara inte har det som förråd (som det litegrann faktiskt har varit nu) för då kan vi ju inte sitta där ändå! ;-)

Freja har lekt med Sanna hela dagen. Det är helt fantastiskt ändå vad de leker fint! De är såna goda goda vänner och behöver inte säga så mycket så förstår de varandra. Och vad de LEKER, de verkligen leker. Det är underbart så länge de kan det. Barn av i dag blir stora så fort ändå. Tjejerna har fångat tre baddor och haft dem i en stor hink med lite fuktig jord och gräs mm. De släppte dem nu i kväll. Barnen hade platshandskar på händerna då de höll i dem, då paddor kan vara giftiga.

Freja följde med Sanna med familj till stan efter lunch. Hon plockade med sig en hundralapp från sin spargris för att ev köpa något, men hon kom bara hem med lördagsgodiset som hon hade köpt på Maxi. Duktig tjeja som inte handlade något! ;-) Tuva däremot gav upp ett ramaskri när hon hörde att Freja skulle med Sanna till stan. Hon och jag åkte till Amiralens köpcentrum och så fick hon handla en leksak och sitt lördagsgodis där. Hon tog också pengar från spargrisen till det. Hon köpte fem plasthästar för 99 kr på Rusta.

Rusta köpte jag tre spel. Det är så roligt med sällskapsspel och Freja gillar att spela spel. Bra att ta fram om man får någon VAB-dag under hösten. ;-) De hade ett erbjudande på tre spel för 100 kr. Det var enkla kortspel av kända spel. Jag köpte Monopol och Cluedo och ett annat spel som var helt nytt för mig. Cluedo bara älskade jag i tio-årsåldern! Jag minns att jag och min kompis Karolina spelade mycket spel en period. Det som var bra var att det var "små" spel som inte tar så mycket plats. Men ändå verkade det som att de fått med kontentan av spelen, ex spänningen i Cluedo.

Inne på Jysk hade de rea (som vanligt typ!). Jag köpte faktiskt en "vaxad" tygduk i rött med lite "sjuttiotalsmönster" och en i vitt som ser ut som linne. Den röda duken ligger nu på matsalsbordet. Den vita använder vi till fest tror jag. Det blev så fint!

Tuva har hunnit ha Emmie här på lek en liten stund också. De lekte mest med Barbie. Dessa Barbietjejer! ;-) Vi får väl se nu om det blir mest lek här hos oss framöver, då jag tror att en hel del av Tuvas kompisar har djur...

Tack å hej leverpastej!

Dagens bilder

                     Sannas och Frejas padddor.

Nya "vaxade" tygduken. Nööööjd! ;-) (Vill bara lacka Carl Malmstenstolarna svarta men det får bli en seeeenare, mycket senare utgift....).

Tuva fick spika och måla lite efter maten. Pappa och farfar stod för virke och spik, jag fixade lite färg till henne. ;-)

fredag 2 september 2011

Tuvas första fläta!


Igår gjorde jag min första fläta i Tuvas huvud. Oj, lilltjejen har fått sååå långt hår nu! Och nu har hon faktiskt blivit ganska duktig på att kamma håret. I början på sommaren var det gråt och tandagnisslan varaenda gång jag tog fram borsten. Men jag har sagt att sköter hon inte sitt hår klipper vi av det. Minst ett spänne i luggen, helst uppsatt i tofs är reglerna. ;-) Det värsta jag vet är ungar med håret bara hängande i stripiga testar. ;-)

Planeringsdag



Idag har vi på jobbet haft planeringsdag och haft stängt. Mmmm, vi började med en mysig frall-frukost och kaffe kl åtta. Sedan planerade vi fram till tio ca, därefter gjorde vi ett intressant studiebesök på en annan förskola i Karlskrona. Det är så roligt att besöka andra förskolor, man får så mycket inspiration! Efter studiebesöket åkte vi tillbaka till jobbet ett tag och fortsatte diskusionerna, därefter åkte vi till Bryggarbergets restaurang och åt deras lunchbuffé. När man varje dag annars äter "dagismat" njuter man verkligen av att få gå ut och äta på restaurang. Vädert var ju helt fantastiskt så utsikt fick vi på köpet!

I morse ringde Magnus till barnkliniken för att få en tid dit för att undersöka Tuvas eventuella allergi. Oj, det var snabba ryck, vi fick en tid redan om en vecka.

Det väntas vackert väder i helgen, gött, det behöver vi!

Ha dé!

söndag 28 augusti 2011

        En sån här söt och smutsig skoltjej hämtade jag på fritids i fredags.

Jag har beställt en prenumeration på tidningen Må Bra. Premien var sex såna här vackra frukostskålar från Rörstrand. Dessa har funnits i produktion sedan 1920, snacka om tidlös design! Tror de designades speciellt till Världsutsällningen i Stockholm det året. Det är så gott att äta fil ur vackra skålar... :-)

                                    Kräftskiva! Schkååål!

                                          Jelly!

Kräftskiva

Igår var hela fam bjudna på kräftskiva i Lyckeby. Vi hade sååå trevligt! Vi var tre familjer där. Jag körde så jag drack bara alkoholfritt, men jag hade lika roligt för det!

Oj vad vi skrålade och skålade och babblade! Barnen hade så roligt, det var Freja och Tuva och så fyra andra tjejer i Frejas ålder och så en kille på snart fyra år.

Det bästa på hela kvällen var när värden drog HELA Madonnnas Like a prayer. ;-)

Vi var verkligen ett gäng "gamlingar" i samma ålder, vi skrålade och sjöng gott till gamla godingar från vår ungdom. Tänk ändå vad bra att man idag har dator med Spotify och YouTube. Vad gjorde man innan man hade musiken så pass "tillgänlig"? ;-) Grabbarna tog ut datorn på altanen med högtalare och allt.

Jag fick även lyssna på min nya "favvolåt", Hollywood Hills med gruppen Sunrise Avenue. Den spelas på radion ofta och den är så bra. Killen som sjunger har nog den sexigaste sångröst jag har hört på flera flera år faktiskt!! ;-)

Idag har Magnus måla vindskivor till uterummet. De gamla var helt uppruttna. Jag har gått och "pulat" här hemma med diverse göromål, jag har tex städat ur både kylarna.

Igår när vi köpte glass till efterrätten som vi skulle stå för på kräftskivan såg vi att Willys sålde Jelly, en engelsk efterrätt som Magnus minns från sin ungdom då han som scout var på sk utbyte i familjer i England. Antar att de var lite som språkresor men i scout-regi. Han blev så nostalgisk så vi köpte en paket och provade! Njae... det var inget för mig eller för barnen i alla fall. Jag tyckte konistensen var vedervärdig. ;-)

Nu är vi redo för en ny arbetsvecka. Magnus flyger till Frankfurt imorgon och kommer hem sent på tisdag kväll. Ja ja, jag är van att vara själv med barnen så det skall nog gå bra. ;-)

Ha en bra vecka!

torsdag 25 augusti 2011

Nu placerar vi ut...

ekorrhjulet i huset/livet igen efter en lugn skön semester. Det är härligt att slippa rutiner för en tid, men när man inför dem igen är det riktigt skönt! ;-)

I måndags började skolan för våra godbitar; Freja började trean på "storskolan" i byn, och Tuva-luvan började i förskoleklass (0:an) på "lillskolan". Magnus tog skjutsning av barn till skolan den dagen eftersom jag började på mitt "nygamla" jobb. Nu får man ju göra så att man lämnar Freja först, ca tio min innan de börjar, sedan får man skjutsa Tuva och vara kvar på skolgården med henne tills det ringer. Så gjorde vi med Freja då hon gick i förskoleklass också. Fast vissa dagar lämnar vi ju så klart till frukost på resp fritids.

Freja var nöjd med att träffa klasskompisar och fröken igen. Tuva var spänd av förväntan, ja väldigt fokucerad där på morgonen. Hon gick med skolväskan på ryggen hemma en bra stund innan de körde! ;-)

Tuva må vara ett yrväder här hemma, men ack så blyg man kan vara i nya folksamlingar... Jag lämnade henne när skolan började igår och i dag, och hon var lite småledsen då jag gick. Det var först när fröken sa att alla skulle sätta sig i ringen som jag fick gå. Då kände nog Tuva att hon hade koll på "folksamlingen", jag tror hon tyckte det var jobbigt när alla gick omkring i rummet. Det kändes nog bättre när hon, och alla nya kompisar, satt ner.

Det kändes skönt och roligt för mig att börja jobba på nygamla jobbet i måndags. Mycket var sig likt, exempelvis de flesta rutiner och "göror", medan det var en hel del nya barn. Men i tisdags ringde jag gamla jobbet i ett ärende och oj då, pladask föll jag ner i "längar tillbaka-träsket"... Det finns alltid människor som får en speciell plats i hjärtat. I morse började jag inte förren kl tjugo i tio, så när jag hade lämnat barnen i skolan körde jag bort till gamla jobbet en stund. Jag hade glömt en fleecejacka och ett par gympaskor. Det var härligt att träffa alla igen, och riktigt skönt att få säga hej då på riktigt, när jag slutade i aug var det bara jag och en vikarie som jobbade nämligen.

Avslutar med en skön kommentar från Freja nu ikväll:

Freja: - Mamma får jag ta ett bad?
Jag. - Jaaa, det får du väl...
Freja: - Ja du vet jag har haft det lite jobbigt med minustalen idag.

Ha ha, hon har TACK OCH LOV inte så jobbigt med matten som jag hade i skolan, jag tror bara hon var lite ringrostig idag. Hon har nog tänkt för lite matte i sommar och hon kom helt enkelt inte ihåg hur man skulle tänka. ;-)

Må väl! :-)

lördag 20 augusti 2011

Det gick bra!

Köksbord- och stolar. :-)

Tack och lov klarade Tuva Emmies katt bättre idag än igår. De var både ute och inne idag, och hon bar inte katten eller så. Jag gissar på att hon klappade, bar och gosade med katten igår. Och kliade sig ögonen utan att tvätta sig mm. Ja så man gör om man inte är allergisk. Nu vet hon nog bättre hoppas vi, men barn glömmer ju fort. ;-) Vi ska ändå ringa barnkliniken och försöka få en tid för utredning. Jag vill gärna ha medicin hemma om hon skulle få en reaktion igen.

Idag har mamma och pappa varit här och fortsatt sitt målande av uterumsfönster. Magnus har kört bort flera släp matjord som "blivit över" efter att vi grävt ut för två altaner (det har legat en stor hög på allmänningen sedan vi gjorde altanen på baksidan). Jag har städat av huset och gått och "myst" åt vårt nya köksmöblemang och även åt känslan av att ha ett matsalsbord i vardagsrummet. ;-)

Vi klarade oss bra med ett litet bord i köket första åren vi bodde här och barnen var små. Men nu sista tiden har det varit ett stort irritationsmoment. Barnen har tex börjat spela spel och vi ska äta och då har jag varit tvungen att säga åt dem att plocka undan, de har suttit och ritat, klippt och klistarat, jag har fått be dem plocka undan etc etc. Inte för att matsalsbordet ska vara klipp- och klistrabord, men jag är FÖR att använda möbler och rum mm, så barnen ska absolut få sitta och rita och spela spel vid matsalsbordet - men då lägger vi på en vaxduk. :-)

Må väl! :-)

fredag 19 augusti 2011

Två bilder

Huuuu, denna gräshoppa/vårtbitare satt på Frejas fönster tisdags!

He he, jag introduceraade barnalfapet för Freja i onsdags. Kul! ;-)

Snart jobb igen! :-)

På måndag börjar jag jobba på det jobb jag hade innan det jag har haft nu senste två åren. Ska bli så mysigt, har saknat den arbetsplatsen. Härliga kolleger, underbar miljö, härliga barn och föräldrar. Jag var där igår och pratade schema mm.

Tuva sov över hos farmor och farfar mellan onsdag och torsdag. Hon har varit lite mammig och pappig sista tiden, så när Magnus lämnade henne på onsdagmorgonen innan jobbet var hon lite ledsen. Men det försvann snabbt sa farmor och farfar. Hon hade haft det så bra så. Badat och badat och badat. ;-) Farfar hade hängt upp en sådan gunga de har i stugan, en sån rund med ett rep i mitten.

Jag och Freja fick en mysdag hemma själva på onsdagen. Vi cyklade ner till ICA och köpte batterier till den mixer hon köpte på loppisen. När vi kom hem spelade vi spel och hade det sååå lugnt och skönt! Ja, det ÄR lugnt i huset utan vildningen Tuva. Faktiskt. Eller det lugna kanske helt enkelt bestod i att det inte var något syskonbråk alls. Jag tror både Freja och Tuva njöt av att vara ifrån varandra. ;-)

På kvällen gick Magnus, jag och Freja en kvällspromenad på ca 30 min. Det hade inte gått med lilla bortklemade lillasyster som gnäller så fort hon ska gå längre än 50 meter! ;-) Freja är en jäkel på att gå, inget gnäll alls. Hon är van att gå sedan hon var liktigt liten. Det var en så fantastisk sensommarkväll. När vi kom hem satt jag ute en stund på atlanen och filosoferade. Freja hoppade studsmatta.

Vi har shoppat loss på Blocket senaste två veckorna. I förrförra veckan köpte vi ett ekbord att ha till matsalsbord i vardagsrummet. När vi flyttade in i huset för sju år sedan ville vi INTE ha något matsalsmöblemang i vardagsrummet. Då ville vi ha de öppna ytorna för barnen att röra sig på. Nu har vi liksom allt eftersom att barnen blivit äldre ändrat oss... Det började med TV:n i vardagsrummet för ca tre år sedan. Vi har ju nyligen köpt ny TV till vardagsrummet och fått en urmysig liten TV-hörna där. Det blev plötsligt massor av plats i en del av vardagsrummet. Det ska bli mysigt att ha ett matsalsmöbleman där man kan duka upp till fest! :-) Och fest för oss kan vara bara en enkel fredagsmiddag som man bestämmer sig för att äta vid matsalsbordet istället för i köket, eller att man bjuder hem kompiar eller familjen. ;-)

I matsalsdelen av vardagsrummet ska vi nu ha ekbordet och Carl Malmstenstolarna som tidigare varit köksstolar. De ska lackas svarta men det får bli ett senare projekt. I köket finns det plöstligt inga köksstolar. Ojdå! ;-)

Men det problemet löste jag snabbt. Jag hittade köksstolar på Blocket i förrgår. Tyvärr ingick inte något bord, men det köper Magnus ett i eftermiddag. ;-) Vi har ju haft ett köksbord men det passar inte till de nya köksstolarna, dessutom var det så förstört på skivan så att jag alltid var tvungen att ha vaxduk på. Magnus och jag tittade ut ett köksbord igår på Svenska Hem.

Idag fredag har Ellen lekt här, och Tuva skulle leka en stund hos Emmie. Men Tuva håller nog tyvärr på att utvecka allergi för pälsdjur... :-( Emmie har ju en kattunge och efter en timme ringe Jenny och sa att jag nog fick hämta Tuva, hon kliade sig och kliade sig i ansiktet och på halsen. Vi har märkt små tendenser till detta i sommar då hon lekt hos grannbarnen som har hund. Då har hon kommit hem med lätt snuvig och med röda ögon och spontant sagt "mamma jag har blivit förkyld!". ;-) Jag har ju ganska mycket både astma och allegi så detta var ju inte helt oväntat... Tuva har dessutom min "allergihy" och lätt atopiskt exem.

När jag hade hämtat Tuva blev hon än värre under ca en timme här hemma. Hon började klia på hela kroppen och blev flammig i ansiktet. Jag krossade en Tavegyl i sylt som jag hade hemma sedan hon hade vattkoppor. Efter det blev hon superspeedad och "pigg" ett tag, men nu tre timmar senare är hon totalt URLAKAD och jättetrött. :-( Och Emmie som ska ha kalas imorgon, 2,5 timmar kattumgänge... Undrar hur detta ska gå?

Nu fredagkväll med montering av bord mm. :-) Ha det bra!

söndag 14 augusti 2011

Bakluckeloppis




Idag har jag och barnen stått och sålt på sk Bakluckeloppis på Amiralens parkering. Vi pratade om det och plockade fram grejer, redan i början på sommaren, men först nu blev det av. Vi försökte förra helgen och var där på parkeringen med alla våra saker, men regnet fullkomligt vräkte ner, så vi körde vidare och var på Leklandet med barnen istället. ;-)

Barnen var så laddade för detta. Det gick väl ganska trögt med försäljningen hela tiden, vi kom nog hem igen med ungefär hälften av sakerna skulle jag tro. Vi sålde ett rött barnbord och röda stolar. Vi hade med två barnfåtöljer men sålde bara en av dem. Synd, för jag såg dem som ett par. På slutet sålde vi vår lilla "inomhus-studsmatta" för en femtiolapp. Den var det skönt att bli av med, den har bara tagit plats de sista åren då vi ju har en stor ute. Vi sålde även endel spel och pussel. Jag är glad att vi sålde det mesta som är "skrymmande" så vi slapp packa in det i bilen igen. :-)

Jag skulle haft med en Bobbycar också, men den sålde jag i måndags via en sk "köp- och säljsida" på Facebook. Toppen! :-) Alldeles nyss la jag ut en bild på vår läckra 50-tals leksaksspis. Fick två köpare på en gång. ;-) Jag hade på ett sätt velat behålla den, för jag trooor eventuellt den hade kunnat öka i värde, men man kan inte spara allt. En glad tjej hämtar den imorgon.

För barnen är det ju alltid kul att få "fynda" lite. Vi hade bestämt att de skulle få dela på de pengar vi sålde för. Tuva handlade ett docksåp i plast (ingen "superkvalla" men för 40 spänn kan hon ha roligt med det ett tag!) och två smådockor som ska bo i hennes Barbiehus. Freja köpte en slags "mixer" för barn som man kan göra någon slags glass i för 15 kr. Jag köpte två Barbiedockor och två Ken-dockor som Tuva faktiskt ska få i födelsedagspresent.

Tuva var så söt, hon har ju sån fantasi och kan leka var som helst! Hon satt i vår baklucka och lekte med sitt nyköpta dockskåp! ;-)

När vi kom hem hade Magnus laserat uterummsväggarna grå i ett första lager. Oj oj, så fint det kommer att bli! Så ljust o fräscht! :-)

Imorgon blir det klubben och fritids för barnen för första gången på typ 7 veckor. Det ska fakiskt bli skönt att komma in i rutiner igen!!! ;-)

Må väl!