söndag 26 juni 2011

Du tror inte det ska vara dörrkransar?

Det var vad min kära svärmor lite fint frågade mig när hon såg de kransar jag hade köpt på Ö&B. ;-) Jaaa, man kan ju fråga vad de är gjorda som där borta i Indonesien eller var de nu är tillverkade? ;-) På Ö&B och i deras reklamblad är de i alla fall huvudkransar.

Ha ha, men tillslut hade hon fått en på svärfar Bengts huvud, och inte långt senare satt det en på Magnus morbrors huvud också! Ja, och så hade jag min. Barnen hade riktiga kransar som jag gjorde till dem. Freja gjorde faktiskt två kransar själv också, hon var så duktig! :-) Jag fick på en krans på Magnus huvud på ett kort, och han provade en av de som Freja gjorde (tung som 17, vägde säkert två kg!), men han hade inte någon på sig någon lång stund i stöten.

Vi har haft en lugn skön midsommarhelg. Vädret ska man inte klaga på, men varmt har det ju inte varit... Men vi har så gott som helt klarat oss från regn. :-)

När vi körde dit körde vi inom Eko-hallen i Kristianstad. Vi hade lovat barnen att få köpa något för sina egna pengar där. De hade både en 500-lapp i sina spargrisar. På torsdagen, dagen innan midsommarafton, är det den sk Lövmarknaden i Karlskrona. Jag haaatar denna marknad. Massa folk på liten yta och den är bara under en dag, så det är ju så sjukt mycket folk inne i stan! :-( Kiviks marknad, eller Degeberga marknad eller Tosiabonnadagen i Ronneby är under flera dagar, så folk går inte man ur huse SAMTIDIGT, som folk gör på Lövmarknaden. Så vi hade "dealat" med barnen och bestämt att vi skippar Lövis och så får de handla något fint på Eko-hallen. De var helt med på noterna! :-)

På Eko-hallen bidde det endel handlat. De hade 50 % rabatt på barnkläderna så det blev endel till Freja som hon kan ha i höst tänkte jag (nu har hon kläder så det räcker, så jag tror vi sparar dessa lite). Vi köpte även en grej till poolpumpen som samlar upp en massa skit från ytan. Freja köpte sedan, för sina egna pengar, en jättebyggsats med Lego. Den kostade 399 kr, men hade kostat 799 kr. Hon leker inte mycket med legot, men hon äääälskar att bygga och att läsa ritningarna mm. :-) Tuva hittade en radiostyrd bil som hon köpte. Både Anton och Noah, hennes dagiskompisar, har radiostyrda bilar. Hon har länge velat ha en. Jag hittade små dinasaurier i plats för tio kr st. Jag köpte fem st som Tuva ska få i julklapp eller födelsedagspresent. Hon är fascinerad av dinousarierr sedan vi var på Naturhistoriska då i påsk. ;-)

Väl i stugan blev vi emottagna av farmor Mia och farfar Bengt och Magnus morbror och "moster" och barnens gammelfarmor (som fyller 90 år i höst!). Vi åt "brunch"; kaffe, nybakta frallor, lax, sillsorter, ägg, skinka mm. Efter det var det lite "jobb" som gällde. Vi gjorde en midsommarstång och ett antal midsommarkransar.

Barnen fick en massa presenter! Freja har ju fyllt år, så hon brukar alltid få något av Magnus morbror och "moster" när vi ses vid midsommar. I år fick hon ett "Trädgårdsyatsy" (ha ha, vad speltillverkarna kommer på en massa!). Tuva fick en liten "tröstpresent", en "bjällra" (ett barnintrument som man ofta har på förskolorna ute i vårt avlånga land). Men det var inte nog med det. Barnens gammelfarmor hade också presenter med. Hon handlar alltid presenterna i bokhandeln i byn där hon bor. Och de hjälper henne att fixa så fina presenter där! Nu fick de såna "målarböcker" där man ska designa saker (Top Model tror jag de heter). Freja fick en där man skulle designa sina egna linnen och t-shirts och Tuva skulle designa hundkläder.

Magnus "moster" har alltid en tipsrunda som vi går. Man vinner riktiga priser efteråt. Och alla vinner NÅGOT. Vi har ett prisbord där först den som kom på första plats får välja, sedan den som kom på andra plats osv. Vi fick bla lära oss att den läkarvetenskap som jobbar med bröstkorgen heter Thorax, vi alla gissade på hjärtat! Hjärtat är ju kardiologi.

Efter tipsrundan äter vi alltid sill och nypotatis (färskpotatis för "upplänningar"). Mia hade provat ett nytt sätt att servera matjessillen, man la den på ett fat, hällde på skirat smör och rev över pepparrot. Mmmm, sååå gott! :-) Vi hade även ett fat med vanlig matjessill och andra sillsorter (det är ju inte för inte man är i Skåneland!). Barnen fick kycklingklubbor, jag tror Freja åt fem st! ;-)

Vi sjunger ju alltid litegrann till nubben. Både riktiga snappsvisor och andra visor. Vi har en klassiker som vi hittat i Sydsvenskan för en herrans massa år sedan, det är den "Tycker du om mig?", men i denna "nubbe-versionen" är det ändrat så man sjunger den på "finska", "japanska" och "gotländska". Underbar! ;-) Freja och Magnus hade en ny sång med i år, Mojjes "Varför pruttar morsan?". ;-)

Barnen har alltid att göra där i stugan. Det finns en gunga som hänger i ett rep från ett träd, som barnen (och jag!) bara älskar. Den hänger precis bredvid altanen där vi sitter och äter, så efter att barnen har ätit hålls de ofta där. Från början anlade Bengt "lekplatsen" (gungor sandlåda) på ett annat ställe på tomten, men där är barnen ALDRIG. De vill ju vara där vi är, även om de är stora. :-)

Tuva och Magnus sov i tältet alla nätter (två). Tuva somnade innan vi åt jordgubbstårtan på midsommaraftonskvällen. Hon VILLE somna i tältet. Men hon vaknade efter en stund och kom ingråtandes i stugan. Vi hade inte hört att hon grät... Oj oj, hon hade knappt fått upp tältdragkedjorna, hon hade så gott som klämt sig ut. Men inte bangade hon för att hänga med Magnus ut och sova där sedan ändå. ;-)

Det var ingen värme den här midsommarhelgen. Vi satt ute till kl halv åtta ungerfär, jag inpackad i en fleecefilt och överdgasbyxor sista timmen. ;-) Men vi är glada att det inte regnade på oss!

På midsommardagen åkte vi ner till Haväng (i närheten av Kivik). Egentligen var jag lite sugen på något annat ställe i år, vi har varit där ganska många midsomrar nu. Men där ÄR så fint! :-) Och så ville vi att Tuva skulle göra sin "sommarläxa", att plocka tolv st stenar i ca en femkronas storlek. De använder dem sedan i undervisningen i förskoleklassen och räknar matte med dem mm.

När vi var tillbaka i stugan tände Bengt grillen och grillade en lammstek (tar ju ca 1,5 timme). Undertiden körde vi årets femkamp. Det tycker barnen är så roligt! Magnus och Freja hade bidragit med en "gren" i år. Magnus hade köpt ett fotbollsmål med olika hål för olika poäng. Grenen med vattensflaskan som hänger i ett snöre från en gren och som man ska slå ner vattenflaskor med var kvar i år. Den är poppis. En ny gren i år var att suga upp karameller med ett jättelångt sugrör. Ha ha, alla fick ett varsitt sugrör och "vann" de bitar de lyckades suga upp, om någon nu undrar! ;-)

Lammsteken var, som alltid, heeeeelt gudomligt god. Oj oj, man kan bannemig nästan äta ihäl sig på det. Magnus gammelfarmor åkte sedan färdtjänsten hem på midsommardagskvällen. Freja och de övriga (utom jag och Tuva, hon sov) gick en sen promenad där på kvällen. Jag satt och filosoferade i min ensamhet och det var riktigt skönt.

Idag söndag åkte vi hem på förmiddagen. Tuva var bjuden på dagiskompisen Noahs kalas kl två. Det kunde vi ju inte missa! ;-) Freja blev kvar i stugan, hon ville så gärna stanna. Ibland är det skönt att kunna vara lite spontan! Det ska ju bli fint väder några dagar, så hon har nog att göra med farmor och farfar där i stugan. :-) Skönt för Freja och Tuva att få göra något var för sig också. Tuva har ju från och med denna veckan och tre veckor framöver simskola varje vardag. Freja hade kanske lite för lite kläder med, men farmor skulle tvätta upp för hand om det tog slut (de har ingen tvättmaskin där).

Må väl! Glad högsommar! :-)

1 kommentar:

  1. OJ vad mkt text;-) Saknar nån bild i inlägget:-( Kanske kommer bilder sen??

    Härlig midsommar, vi hade så roligt. Bilder kommer på bloggen inom kort;-)
    Vi slapp med regn men satt ju i partytält.

    Kram
    JO

    SvaraRadera