måndag 27 juni 2011

Odd Molly-parad i Kivik ;-)

Jag glömde skriva igår då jag bloggade om "Odd Molly-paraden" i Kivik. Ja, det var ju ingen parad i ordets rätta bemärkelse, men nog 17 fick man se året kollektion på damerna där borta. Antagligen "Solsidan-folket" som var på semester på Österlen. ;-) Jag fick mig verkligen ett gott skratt (inombords!).

Vi var där på midsommardagen och åt glass i hamnen, efter att vi hade plockat sten i Haväng. Magnus var inne på en Outlet-butik där men tyvärr hittade han inga jeans shorts som han är på jakt efter.

Skämt och sido, visst har Odd Molly supersnygga kläder... :-) Helt klart. Men jag kör med kopiorna från tex Kappahl, tycker tyvärr originalen kostar too much... ;-)

Hej svejs!



Typisk Odd Molly-kofta, denna från 2008 års kollektion tror jag. ;-)

Midsommar-bilder 2011

 Vi är precis klara med midsommarstången och skålar in sommaren i bubbel-bål (alkoholfritt till barnen).

 Sitter den bra tros? Nej jag vill hellre ha den andra! ;-)

 Freja fick min gamla mobiltelefon lagom tills vi skulle köra. Hon har den mest till att ta kort och filma med. Det tycker hon är kul. :-)

 Jag fryyyyyser men löser problemet med Mias nyinköpa plädar som är till just för frusna gäster! ;-)

 I Haväng på midsommardagen.Det var lä där nere (vilket det ofta är där bakom sanddynorna) och riiiktigt skönt! Dock inte riktigt badväder. Magnus hade bestämt sig för att gräva ner till vattnet.

      Ny femkampsgren. Magnus och Freja "höll" i denna gren.

                 Magnus i ännu en ny femkampsgren. En populär sådan! ;-)

Ååååå, jag hittade den här fina stenen nere i Haväng men GLÖMDE den när vi körde hem! Drog hem en herrans massa andra stenar men icke denna. :-(

söndag 26 juni 2011

Du tror inte det ska vara dörrkransar?

Det var vad min kära svärmor lite fint frågade mig när hon såg de kransar jag hade köpt på Ö&B. ;-) Jaaa, man kan ju fråga vad de är gjorda som där borta i Indonesien eller var de nu är tillverkade? ;-) På Ö&B och i deras reklamblad är de i alla fall huvudkransar.

Ha ha, men tillslut hade hon fått en på svärfar Bengts huvud, och inte långt senare satt det en på Magnus morbrors huvud också! Ja, och så hade jag min. Barnen hade riktiga kransar som jag gjorde till dem. Freja gjorde faktiskt två kransar själv också, hon var så duktig! :-) Jag fick på en krans på Magnus huvud på ett kort, och han provade en av de som Freja gjorde (tung som 17, vägde säkert två kg!), men han hade inte någon på sig någon lång stund i stöten.

Vi har haft en lugn skön midsommarhelg. Vädret ska man inte klaga på, men varmt har det ju inte varit... Men vi har så gott som helt klarat oss från regn. :-)

När vi körde dit körde vi inom Eko-hallen i Kristianstad. Vi hade lovat barnen att få köpa något för sina egna pengar där. De hade både en 500-lapp i sina spargrisar. På torsdagen, dagen innan midsommarafton, är det den sk Lövmarknaden i Karlskrona. Jag haaatar denna marknad. Massa folk på liten yta och den är bara under en dag, så det är ju så sjukt mycket folk inne i stan! :-( Kiviks marknad, eller Degeberga marknad eller Tosiabonnadagen i Ronneby är under flera dagar, så folk går inte man ur huse SAMTIDIGT, som folk gör på Lövmarknaden. Så vi hade "dealat" med barnen och bestämt att vi skippar Lövis och så får de handla något fint på Eko-hallen. De var helt med på noterna! :-)

På Eko-hallen bidde det endel handlat. De hade 50 % rabatt på barnkläderna så det blev endel till Freja som hon kan ha i höst tänkte jag (nu har hon kläder så det räcker, så jag tror vi sparar dessa lite). Vi köpte även en grej till poolpumpen som samlar upp en massa skit från ytan. Freja köpte sedan, för sina egna pengar, en jättebyggsats med Lego. Den kostade 399 kr, men hade kostat 799 kr. Hon leker inte mycket med legot, men hon äääälskar att bygga och att läsa ritningarna mm. :-) Tuva hittade en radiostyrd bil som hon köpte. Både Anton och Noah, hennes dagiskompisar, har radiostyrda bilar. Hon har länge velat ha en. Jag hittade små dinasaurier i plats för tio kr st. Jag köpte fem st som Tuva ska få i julklapp eller födelsedagspresent. Hon är fascinerad av dinousarierr sedan vi var på Naturhistoriska då i påsk. ;-)

Väl i stugan blev vi emottagna av farmor Mia och farfar Bengt och Magnus morbror och "moster" och barnens gammelfarmor (som fyller 90 år i höst!). Vi åt "brunch"; kaffe, nybakta frallor, lax, sillsorter, ägg, skinka mm. Efter det var det lite "jobb" som gällde. Vi gjorde en midsommarstång och ett antal midsommarkransar.

Barnen fick en massa presenter! Freja har ju fyllt år, så hon brukar alltid få något av Magnus morbror och "moster" när vi ses vid midsommar. I år fick hon ett "Trädgårdsyatsy" (ha ha, vad speltillverkarna kommer på en massa!). Tuva fick en liten "tröstpresent", en "bjällra" (ett barnintrument som man ofta har på förskolorna ute i vårt avlånga land). Men det var inte nog med det. Barnens gammelfarmor hade också presenter med. Hon handlar alltid presenterna i bokhandeln i byn där hon bor. Och de hjälper henne att fixa så fina presenter där! Nu fick de såna "målarböcker" där man ska designa saker (Top Model tror jag de heter). Freja fick en där man skulle designa sina egna linnen och t-shirts och Tuva skulle designa hundkläder.

Magnus "moster" har alltid en tipsrunda som vi går. Man vinner riktiga priser efteråt. Och alla vinner NÅGOT. Vi har ett prisbord där först den som kom på första plats får välja, sedan den som kom på andra plats osv. Vi fick bla lära oss att den läkarvetenskap som jobbar med bröstkorgen heter Thorax, vi alla gissade på hjärtat! Hjärtat är ju kardiologi.

Efter tipsrundan äter vi alltid sill och nypotatis (färskpotatis för "upplänningar"). Mia hade provat ett nytt sätt att servera matjessillen, man la den på ett fat, hällde på skirat smör och rev över pepparrot. Mmmm, sååå gott! :-) Vi hade även ett fat med vanlig matjessill och andra sillsorter (det är ju inte för inte man är i Skåneland!). Barnen fick kycklingklubbor, jag tror Freja åt fem st! ;-)

Vi sjunger ju alltid litegrann till nubben. Både riktiga snappsvisor och andra visor. Vi har en klassiker som vi hittat i Sydsvenskan för en herrans massa år sedan, det är den "Tycker du om mig?", men i denna "nubbe-versionen" är det ändrat så man sjunger den på "finska", "japanska" och "gotländska". Underbar! ;-) Freja och Magnus hade en ny sång med i år, Mojjes "Varför pruttar morsan?". ;-)

Barnen har alltid att göra där i stugan. Det finns en gunga som hänger i ett rep från ett träd, som barnen (och jag!) bara älskar. Den hänger precis bredvid altanen där vi sitter och äter, så efter att barnen har ätit hålls de ofta där. Från början anlade Bengt "lekplatsen" (gungor sandlåda) på ett annat ställe på tomten, men där är barnen ALDRIG. De vill ju vara där vi är, även om de är stora. :-)

Tuva och Magnus sov i tältet alla nätter (två). Tuva somnade innan vi åt jordgubbstårtan på midsommaraftonskvällen. Hon VILLE somna i tältet. Men hon vaknade efter en stund och kom ingråtandes i stugan. Vi hade inte hört att hon grät... Oj oj, hon hade knappt fått upp tältdragkedjorna, hon hade så gott som klämt sig ut. Men inte bangade hon för att hänga med Magnus ut och sova där sedan ändå. ;-)

Det var ingen värme den här midsommarhelgen. Vi satt ute till kl halv åtta ungerfär, jag inpackad i en fleecefilt och överdgasbyxor sista timmen. ;-) Men vi är glada att det inte regnade på oss!

På midsommardagen åkte vi ner till Haväng (i närheten av Kivik). Egentligen var jag lite sugen på något annat ställe i år, vi har varit där ganska många midsomrar nu. Men där ÄR så fint! :-) Och så ville vi att Tuva skulle göra sin "sommarläxa", att plocka tolv st stenar i ca en femkronas storlek. De använder dem sedan i undervisningen i förskoleklassen och räknar matte med dem mm.

När vi var tillbaka i stugan tände Bengt grillen och grillade en lammstek (tar ju ca 1,5 timme). Undertiden körde vi årets femkamp. Det tycker barnen är så roligt! Magnus och Freja hade bidragit med en "gren" i år. Magnus hade köpt ett fotbollsmål med olika hål för olika poäng. Grenen med vattensflaskan som hänger i ett snöre från en gren och som man ska slå ner vattenflaskor med var kvar i år. Den är poppis. En ny gren i år var att suga upp karameller med ett jättelångt sugrör. Ha ha, alla fick ett varsitt sugrör och "vann" de bitar de lyckades suga upp, om någon nu undrar! ;-)

Lammsteken var, som alltid, heeeeelt gudomligt god. Oj oj, man kan bannemig nästan äta ihäl sig på det. Magnus gammelfarmor åkte sedan färdtjänsten hem på midsommardagskvällen. Freja och de övriga (utom jag och Tuva, hon sov) gick en sen promenad där på kvällen. Jag satt och filosoferade i min ensamhet och det var riktigt skönt.

Idag söndag åkte vi hem på förmiddagen. Tuva var bjuden på dagiskompisen Noahs kalas kl två. Det kunde vi ju inte missa! ;-) Freja blev kvar i stugan, hon ville så gärna stanna. Ibland är det skönt att kunna vara lite spontan! Det ska ju bli fint väder några dagar, så hon har nog att göra med farmor och farfar där i stugan. :-) Skönt för Freja och Tuva att få göra något var för sig också. Tuva har ju från och med denna veckan och tre veckor framöver simskola varje vardag. Freja hade kanske lite för lite kläder med, men farmor skulle tvätta upp för hand om det tog slut (de har ingen tvättmaskin där).

Må väl! Glad högsommar! :-)

torsdag 23 juni 2011

Glad midsommar!

Har hittar kransar för allergiker på Ö&B!!! ;-) Inte de snyggaste jag har sett (har sett snyggare på andra men vet inte var de har köpt dem).

Har under alla år vi har firat i stugan saknat att ha en mindsommarkrans i håret. Jag bara nyser om jag har en riktig. ;-) Jag har alltid pinat mig och i alla fall gjort kransar till barnen, men har aldrig kunnat ha en egen.


Som sagt glad midsommar! Ta det lugnt i midsommartrafiken!

söndag 19 juni 2011

Ur boken "Pysen"

av Edith Unnerstad.

Det är samma författare som har skrivit om bla Kastrullresan som ju har blivit tv-serie. Alla böckerna är skrivna på 50-talet och vi läste alla i min barndom. Det var "familjeläsning" - alla i fam satt och lyssnade fast det egentligen bara var mig pappa läste för. ;-) Jag håller på att läsa den för Freja och Tuva nu. Endel saker får man förklara för dem, för vissa företeelser förstår de inte alls, det är helt enkelt för länge sedan och företeelsen existerar inte idag.

Pysen åker olovandes buss själv ut till sommarstugan mitt i smällkalla vintern. Han ska hämta sin badanka som han hade glömt där. Han vet precis var han ska gå av; vid en hållplats med en buske med skära blommor på. ;-)
Vid hållplatsen stod en dam och två herrar och väntade. Damen bar på en kasse och en bakelsekartong. Den ena av herrarna var ganska tjock. Han hade ett hundkoppel i handen. Pysen ställde sig bredvid honom och tittade intresserad på kopplet.
- Vi har bara katt vi, sa han.
- Ja, kattor är ju trevliga de med, sa den tjocka herrn och smålog vänligt.
- Är farbrors hund också väldigt tjock? frågade Pysen.
Den tjocka herrn brast ut i skratt.
- Å ja, mager är den inte precis, sa han. Den tycker om mat precis som husse.

Tack!

Tack för "alla" kommentarer jag får på  mitt bloggande. ;-)

......Jag förstår inte att det ska vara så svårt att lämna kommenterer... :-( Precis som att man "skäms" för att man läser om andras liv, och följer olika bloggar. En kommentar gör en "bloggerska/bloggare" så glad, och jag bloggar ju för att jag VILL dela med mig av mina tankar och... ja, lite hur jag har det i mitt liv. Så det ÄR inte att snoka att läsa min blogg. Känn inte så. Jag skriver för att jag älskar att skriva och uttrycka mig i ord. :-) - Bara ord ord ord ord, som Hamlet säger. ;-)

Frejas klass har en klassblogg. Där är det tyvärr också tunnsått med kommentarer på det barnen skriver. Två-tre olika barn gör inlägg varje gång. Det kan ju vara så att det barnets mamma eller pappa kommenterar hemma och säger "vad bra du skrev" etc. Men ibland tittar klassen på bloggen på sån där stor bild i klassrummet och då är det nog kul för barnet att se att mamma eller pappa har kommenterat. I alla fall säger Freja att hon tycker det är kul när jag kommenterar bloggen. Ha ha, det är ju bra så länge de är stolta över sina föräldrar!!! ;-) ;-) Dagen när det är tvärt om kommer nog förr eller senare.

Ta hand om varandra där ute i verkligheten!!!!! :-) :-) :-)
Hälsningar cybernörden Christina



lördag 18 juni 2011

14/6 hos arbetskompis

                          Mmmmm, smaskens - och så somrigt!


                              Vi tittar alla på arbetskompisens barns söta kanin.

                         Den fina ljuslyktan i centrum. ;-)

 Ha ha den gör sig hemma i vardagsrummet mellan mina älskade 50-talskrukor från Gustavsberg. :-)

Tisdag den 14 juni

Jag och mina arbetskamrater var hemma hos en jobbarkompis och åt Cityhallens goooooda olika plankor i hennes underbara trädgård i tisdags kväll. Vi hade även bjudit in våra timvikarier som ställer upp i vått och torrt. Vi hade alla beställt lite olika plankor, bla grillplanka och tapasbricka, och vi smakade hej vilt av varandra. Oj oj, såååå gott! Vi delade på en bag in box med Rosévin till.

Jag blev (snyyyyft!) avtackad med present då jag ju ska sluta där i aug... Alla mammamlediga kommer nu tillbaka så det finns verkligen ingen plats för mig. :-( Har varit där i nästan två år nu! Det kommer att kännas så konstigt att sluta... Jag kommer att sakna trevliga kollegor och underbara barn. Alltid vissa som gör speciella avtryck i ens hjärta...

Jag söker de jobb jag hittar men just nu är det väldigt lugnt på förskolefronten. Har evetuellt ett på G men tyvärr lite för lite procent för att det ska kännas helt ok...

Några tjänster har tillsatts på en nyöppnad förskola i Nättraby och det brukar skapa en kedjereaktion så jag hoppas snart det dyker upp jobb lite närmare här hemma. För de i Nättraby har jag inte sökt. Men allt är ju inom kommunen och jag jobbar hellre på privata förskolor. De har en positivare inställning till personer med annan utbildning än den gängse. Jag är ju 4-9 lärare OCH barnskötare! De privata förskolorna har bara varit positiva till min utbildning. De ser mer att man har en pedagogisk utbildning och att man har det pedagogiska "tänket".

Men jag hyser stort hopp - jag tror det kommer att ordna sig med jobb på ett eller annat sätt! ;-)

Tillbaka till festen. Jag fick en såååå fin ljuslykta för värmeljus och ett presentkort på inredningsbutiken Village. Passade verkligen mig och min inredningsstil. :-)

Till kaffet hade "chefen" bakat en supergod kladdkaka med en tesked chili i! Grymt god! Eftersmaken blev så häftig med den där chilin.

Jag var även och klippte mig på tisdag em. Jag sparar ju till långt hår. Jag hade långt hår fram till några månder innan jag fick bröstcancern. Oj oj, det tar tiiiid att få det att växa ut. :-( Men jag är så nöjd med min frisör, hon klipper så bra "utväxtfrisyrer". ;-) Hon menar på att det är ju ingen idé att spara spara som en dåre, så att allt hår har olika längd, det blir ju värsta "hockeyfrillan" då. ;-) Nej, vi "väntar ut" det uppe på skallen, det är det som behöver växa ut. Så jag har jättkort i nacken ännu.

Må väl!

fredag 17 juni 2011

Skolavslutning 2011

 Alla i klassen skulle samlas ute på skolgården kvart i sex. Freja i mitten i röd-vit klänning och svart bolero.

 Tuva och kompisen Emmie tittar och lyssnar på skönsången.

                               I klassrummet. Freja sitter bredvid Peter.

Freja kramar om fröken. - Jag kommer att sakna henne! sa Freja direkt när vi kom ut på skolgården igen. Tur att hon ska ha henne i ett år till fast då på "storskolan". Kan vara tryggt att ta med fröken dit.

Freja på skolgården. Tuva fotograf !!! ;-)

'
Detta kort har Freja tagit på mig och Tuva. Tuva tramsmajan. Hon var på nej-vill inte-humör igår. ;-) Men fick Tuva ta kort så var det ju klart att Freja skulle få ta ett hon också! ;-)

Det doftade ljuvligt i uterummet. Jag hade plockat in två buketter med sommarblommor. De lila är en sorts syrén som blommar nu. Den "vanliga" sorten har ju blommat ut för ca två veckor sedan. Denna har lite annorlunda blad än den vanliga. Men den doftar på samma underbara sätt!

Den blomstertid nu kommer...

...med lust och fägring stor...

Nu är Frejas tredje skolavslutning till ända. Igår kl 18.00 i kyrkan, mycket stämningsfullt som vanligt.

Vi började med att alla sjöng I denna ljuva sommartid, en psalm som jag egentligen gillar MER än Den blomstertid. Undertecknad rös av högtidsstämning. ;-) Därefter hölls en del kortare tal och ettorna sjöng två sånger, och tvåorna sjöng två. Frejas klass och den andra tvåan sjöng så fint! De sjunger verkligen mycket bra, det hörde vi ju även på lucia i kyrkan. De sjöng en som heter Sommarlov som är så fin.

Prästen, som även döpte Tuva, gjorde sin sista skolavslutning och fick många applåder. Han är en omtycket präst i byn. Han gjorde sin tjugonde skolavslutning denna gång.

Efter akten i kyrkan gick vi en kortis till klassrummet där fröken pratade litegrann. Förra året sjöng barnen en sång för oss i klassrummet, men de tyckte att de hade uppträtt nog med sin rymdmusikal i år. ;-)

Detta var sista gången vi var i klassrummet. Till hösten börjar de på storskolan i byn. Lite vemodigt, den skola hon har gått på nu är gammal och sååå mysig! Den hon börjar på sedan i trean är stooor och byggd på 70-talet... Freja säger att hon kommer att sakna skolan och skolgården. Men hon kommer ju att återse den litegrann i alla fall då det ju är där Tuva börjar till hösten!

När vi kom hem bjöd vi farmor och farfar (som också var med i kyrkan) på glasstårta med svenska flaggan på, och kaffe. Vi satt i uterummet. Först tänkte vi sitta ute, för det var en skön kväll, men tillslut valde vi uterummet. Bengt visade oss även, på vår TV, bilderna han hade tagit i kyrkan.

Jag hade fixat en liten sommarpresent till barnen. En varsin liten handväska med lite av varje i, bla en sladder-tagg-boll, pennor med rull-stämplar på, små söta block, två polkagris-godisnappar och en rolig skelettgubbe som gick att böja hur som helst. I låg även ett varstt paket med några roliga armband i form av olika figurer. Dessa samlar man på, och byter mm. Ha ha, jag skrattade och sa att det sitter väl någon snubbe och blir superrik på dessa små armband som kostar typ tio öre att tillverka. ;-)

Idag... Fredag!!! :-) Freja fick ledigt första dagen på sommarlovet. Hon är hos farmor och farfar idag. De har bla varit på Dragsö och spelat minigolf och hon har badat några gånger i viken precis där de bor.

Må väl!

måndag 13 juni 2011

Liiiite lika då?



Jag (och många med mig) anser inte att våra barn är speciellt syskonlika, och de har svårt att se likheter med både mig och Magnus.

Men på sista tiden har jag börjat se likheter mer och mer. Freja är himla lik sin farmor ser vi mer och mer.  Sååå kul att kunna se lite sånt. :-)

Och jag tror minsann jag ser vissa likheter mellan mor och dotter på dessa bilder? Freja satt och tittade i album hos mormor och morfar en gång här för leden och hon trodde att många bilder var Tuva, men det var jag som barn. Bilden på mig är från 1979 i Spanien. Jag var fyra år då. Bilden på Tuva är tagen idag.
 Lång väntan på att förskolekompisarna skulle komma.... Vilket håll skulle de komma ifrån?

       Nu hörde vi något på långt håll! Åååå, där kommer dom ju!

Ville inte ha fler bilder med då jag inte vill lägga ut okända barn på nätet. Det är en sak på tex gympauppvisningar eller likn. Då kan nog föräldrarna räkna med att barnen kommer med på facebook eller någons blogg eller så. Men dessa barn är på daglig förskoleverksamhet. Stor skillnad. Tuva sitter uppflugen på gungställningen. Ett barn studerar vårt "pumphus" som Magnus lagt ner mycket svett och tårar på. Där i ska sandfilterpumpen till poolen vara. Ha ha, hade platsat på Astrid Lindgrens Värld eller Blomstergården! ;-)

Full rulle!

I morse kl halv tio kom alla Tuvas kompisar från förskolan och hälsade på tillsammans med två fröknar. 18 barn var det som kom, några var sjuka eller lediga. Tror gruppen är på 24 barn mellan 3 och sex år. Ååå, som Tuva längtade innan de kom! Hon stod vid staketet och väntade och väntade. Vi hörde på håll när barnen kom och då blev spänningen totalt olidlig! ;-) Vi visset inte vilket håll de skulle komma från först men så när vi hörde ljudet visste vi. Vid den tiden är det ju inga barn ute här i området så det hördes verkligen på långt håll när det var på väg.

Först lekte de lite, och kollade in studsmatta och sandlåda mm. Tyvärr slängde vi bara här om dagen rutschkanan. Den har hållit i ur och skur i sju år! Tror faktiskt att den gassande sommarsolen har farit hårdast mot den. Men plasten var så skör på sina håll att det var stor risk att den gick sönder, med följd att barnen hade skurit sig på plasten.

Ganska snabbt servarade vi lite fika; saft och kakor och kex. Vi tog det tidigt så att barnen inte skulle vara för mätta till lunchen på förskolan. Därefter gick Tuva runt och bjöd på Päronsplitt-glass. Jag och fröknarna satte oss sedan och drack kaffe, och barnen lekte vidare.

Tuva sa att det var en av killarna som sa till henne "åååå detta är den bästa tomten (trädgården)!". ;-)

Nu kan vi ta fram stor-poolen. Har velat vänta till dagis varit här. Tuva vill imorgon. Men men, vi får se... Tar en stund att plocka ihop den. Och att fylla den! ;-)

Må väl! :-)

söndag 12 juni 2011

                                     Uppvärmning. Freja längst fram.

                                           Även här uppvärmning. Freja har bollen.

Tuva sitter på "första parkett" på min medtagna klapp-pall. Freja står i mål till vänster. Sanna springer till höger.

 Nette var lagledare i dag. Här sker taktiksnack. ;-) Freja står upp i målvaktskläder.

                                      Mer taktiksnack. Freja äter korv längst till höger.

Fotbolls-söndag

Jaha, så har den här helgen susat iväg! ;-) Det går i 170 knyck för det mesta.Och pingsthelg har det varit också minsann. Knappt man märker det när det inte längre är röd dag på annandag pings...

Fredagsvädret var botten! Regn precis hela dagen! Stackars studenter som gick ut den dagen. Vi hade lite barn på jobbet så vi bakade chokladbollar med barnen och stannade inomhus.

Lördagen började med lite bättre väder faktiskt! Igår gick jag och pulade med lite av varje. Skönt med såna dagar. Och idag söndag har det varit ännu bättre väder! ;-) Kl halv elva skulle vi vara i Listerby för att barnen skulle spela fotboll. Spelen (cupen vad det nu heter) heter "Spel utan hets". Det var det de spelade i förr- förra helgen också. Denna turnering fortsätter i höst sedan.

Idag var Tuva också med. Hon gillar också fotboll det lilla livet! ;-) De hon leker med på dagis spelar (både tjejer och killar), så det kan ju bero på det. Hon VILL börja spela till hösten säger hon... Men hon VILL också gå på den gympa Freja går på (sex-årsgruppen) och lära sig hjula mm. Hon är ju sååå sotis på att Freja, Sanna och Manda kan det. Vi får se vad det bli i höst.

Tjejerna var lila duktiga idag som sist! De vann de två första matcherna och förlorade den sista. :-) Laget har utvecklats något oerhört under vinterns inneträningar.

Tuva skulle promt ha den fotbollströja hon fått av Sanna (för liten för Sanna). Det står Ljungberg och Arsenal på den. Det var ett tag sedan han spelade där tror jag! ;-)

Imorgon på förmiddagen kommer hela Tuvas förskolegrupp hit till oss för lite fika och lek. Hon slutar ju där för att till hösten börja skolan. Känns så kul att göra detta. :-) Blev inte av när Freja slutade där eftersom jag då var sjukskriven för efterbehandlingen av bröstcancern, jag hade bara inte orken då! Nu känns det också som att nu ÄR det slut med "dagistiden" för oss. Detta blir som ett litet avslut.

Må väl! :-)

tisdag 7 juni 2011

Rymdmusikal och picknick i Ådalen.




Varit på rymdresa

I kväll har Freja och hennes fina goa klass haft "Rymdmusikal" för oss föräldrar i klassrummet. Den hette Rymdresan. De var så himla duktiga! :-)

De sjöng så fint, det var riktigt "profsigt". De har läst om rymden nu under hela våren och alltihop avslutades med denna musikal. De sjöng bla två Ted Gärdestad-låtar; Jag vill ha en egen måne, och Satellit.

Efteråt gick vi alla till Ådalen med fikakorg. Ååå, vad det är vackert i Ådalen nu på försommaren! Det är så det hugger till i hjärtat! :-) Smörblommor och hundkex blommade i den ännu skira grönskan.

Idag har jag åkt fram och tillbaka till Karlshamn för att träffa platsikkirurgen som gjorde min bröstrekonstruktionsoperation i höstas då jag "fick tillbaka" detbröst som jag "blev av med" när jag fick bröstcancer. Beöket tog fem min! Ja ja, det var ju nödvändigt att göra det i alla fall. ;-)

Avslutar med att sååååååå otroligt bra citat från Mia Skäringers bok Dyngkåt och hur helig som helst som jag läser just nu. Rekommenderas varmt! Hon skriver så många klokheter! Hon skriver bla detta om barn, att att ha barn:

De ska känna sig trygga i sig själva. Vi hör ihop, men vi sitter inte ihop. Stor skillnad. Viktig skillnad. Jag vill inte leva genom mina barn. Jag vill älska dem. Hjälpa dem att bli självständiga. Jag vill att de ska känna att de klarar sig. Och att jag inte kommer att dö när de en dag ska flytta hemifrån.



Riiiiiiktigt kloka ord!

Må väl! :-)




söndag 5 juni 2011

                                                      Cooolingen Christina

Kristianopel. Tuva, Freja, Sanna o Manda på promenad på den gamla försvarsmuren från krigen mellan danskar och svenskar. (Tyvärr restaurerad på "fel" sätt när det gjordes, med cement!)


 Hamnen i Kristianopel. En inte helt nöjd Tuva med skubbsår...

                                             Larvigt! ;-)

                                        Freja och Tuva med larverna.

Tuva hjälper mig att rengöra köksstolarna från typ ett års matrester. Skämt och sido, jag gjorde detta förra året vid samma tid, däremellan tar man väl ibland med kökstrasan. Så smidigt att kunna göra det utomhus.

Bara njuter!

Å, vad härligt med en sån här lite lagom "långhelg". Man hade inga supergöga krav men ändå blev den (är den) toppen! Ibland kan tex en semester nästan bli för "bra". ;-) Då är det så mycket man vill och man har såna förväntningar!

Ja, det började ju med en tur ner till viken för bad på då i onsdags kväll efter jobbet. Sååå härligt, vilken utsikt att äta glass på; barn som badar och skriker av glädje, och glittrande sol på nedåtgående.

På torsdagen var vi bara hemma och grejade. Skönt det också. Magnus jobbade bla med det sk "pumphuset" till storpoolen. Det blir häftigt! Lite annorlunda! :-)  Ha ha, Simon (Sannas pappa) sa på skoj i går kväll då de var här och spelade kort att det hade platsat på typ Astrid Lindgrens Värld eller Blomstergården direkt! ;-)

Jag solade även endel i mina (inte längre så nya!) solstolar. En ny värld har öppnat sig för mig då jag kan gå i bikliniöverdel för första gången på snart fem år... Det kanske låter löjligt, men neeeej för 17, det är såå skönt att kunna ha typ jeansshorts och bikiniöverdel. På kvällen blidde det bad i viken igen. Dock blåste det lite för bra den kvällen.

På fredagen åkte Nette, Sanna och Manda och jag och mina barn till Kristianopel. Både hon och jag älskar Kristianopel. Hon för att hon och Simon bodde där innan de fick barn, jag för att jag var där en hel del som barn, plus att mina föräldrar hyrde stuga där några somrar för ca 10 år sedan. Vi var där ute mycket Frejas första sommar och sommaren då hon var ett år. Vi bodde ju i lägenhet då och ville komma bort från stan.

I Kristianopel gick vi en promenix på muren, åååå, vilken utsikt när det är så fint väder som det är nu! Havet bara glittrar i solen! Promenixen avbröts vid stranden då Tuva tyvärr sprang och skrubbade benet, foten och skinkan på gruset. Ajjj vad ont det gör i en då barnen skrubbar sig och liknande saker (sånt man själv minns man var med om som barn). Vi sköljde av benet och foten vid den dusch som finns där vid stranden. När vi sedan kom till kafé Sött & Salt för att fika sa hon att hon hade ont på skinkan också. Oj oj, då hade hon värsta skapmärket även där såg vi. Man såg skillnaden på det avsköljda och det inte avsköljda och vad viktigt det är att skölja sår! Det inte avsköljda var ilsket rött.

I går var vi nere i viken igen. Barnen hade sett en massa småfisk där dagen innan, så de ville ner med håvar. Tur att OKQ8 på byn hade billiga håvar! Det blev en rosa till Tuva, en pastellgrön till Freja och en pastellblå till Sanna. Det var INTE lätt att fånga fiskarna. De enda fiskar vi lyckades få upp var småspigg. De andra som simmade där och som var lite större var så jäkla snabba! Vi såg väldigt många larver där nere (antagligen fjärilslarver). Den första Tuva såg skrämde upp henne rejält, hon tyckte den såg otäck ut! Freja är en tuffing när det gäller sniglar, larver och likanande varelser. ;-) Sanna och Freja fångade två larver som de tog med hem och gjorde ett "bo" till. De släpptde dem dock efter en stund. De döpte dem till Larvolina och Larvolisa. ;-)

I går kväll spelade vi kort med Nette och Simon. Vilken kväll, vi kunde sitta ute hela kvällen! Visst, det blev lite kallt vid tiotiden, men det får man ta. Barnen badade i lillpoolen (den var varm efter två dagar framme i solen) och i vattenspridaren. Jag kom tvåa i kortspelet (Tosing) för första gången! :-) Annars är jag ju tyvärr ingen kortspelsmänniska, jag tänker liksom inte i ettor och nollor... ;-) Jag tänker inte så "abstrakt" och "matematiskt". ;-)

Igår var Tuva även på kalas, IGEN. Oj en sån massa kalas det är just i den åldern hon är i nu. Freja går knappt på några kalas alls numera. Det kom hem en nöjd Tuva i alla fall. :-)

Må väl! :-)

fredag 3 juni 2011

Se denna fantastiska "rymdfilm"

från NASA:s hemsida.

http://www.nasa.gov/multimedia/videogallery/index.html?media_id=91578781

Kanske aningens "amerikansk" men det stör inte mig! Den är stundtals mycket mäktig! Tack för tipset pappa. Ska visa Freja vid tillfälle. Hon som är så rymdintresserad!

Ha en trevlig resa upp till norrland och Luleå nu! Hälsa släkten! Vi väntar på uppdateringar från er med jämna mellanrum.

/Doteran

Ha det gott mina vänner!

torsdag 2 juni 2011

Fånga dagen...





Detta är något jag verkligen försöker göra! Men jag ska erkänna att jag ofta hittar en massa "måsten" hemma, tex tvätt, städning och likanande. ;-) Men visst, att fånga dagen kan ju faktiskt vara att bara ta sitt kaffe i solstolen på altanen. :-) Och den känslan när man har vikt den där tvätten (favvotröjan tex) och sätter sig med kaffekoppen, ja det är ju också att njuta av livet! :-)

Igår kväll efter middagen åkte vi ner till viken här i närheten av där vi bor. Vi köpte med glass från Ica och åt den vid bryggan. Baren badade. Det verkade ju lite kallt, men barn är ju barn. ;-) Det var förvisso "pålandsvind" och då brukar det ju vara lite varmare i vattnet än vid "frånlandsvind". Barnen träffade skolkompisar där nere. De hoppade och hoppade från bryggan och hade så kul. Tyvärr var det en hel del tång vid stranden, så de fick hoppa i från badstegen. Jag hoppas "någon" (he he, vem, kommunen?) räfsar bort den innan den "riktiga" sommaren börjar. ;-)

I kväll var vi också nere i viken en stund och hade då kvällskaffet med, men idag blåste det lite mer. Barnen träffade inte på några kompisar ikväll och det tyckte nog i alla fall Freja var lite trist. Men vi hade en skön stund i kväll också.

Må väl! :-)