lördag 30 oktober 2010

Prinsess-Halloweenkalas!

Sitter här i soffan och pustar efter Tuvas barnkalas. Elden sprakar mysigt och värmen i huset blir svettigare och svettigare. Blir till att sova med öppet fönster i natt! ;-)

Det blev ett superbra kalas. Tänk, jag gillar att ordna barnkalas. :-) Fast jag måste ju erkänna att det är himla skönt då de är över!!! ;-) Jag och en kompis (jobbar också inom barnomsorgen)skojade för något år sedan om att vi skulle bli festfixare inom barnkalasgenren! ;-)

Vi började med att äta då barnen kom klockan tolv. Tuva bjöd på chickybits, pommes, osttärningar, paprika- gurk- och morotsstavar. Magnus var kock. Till dricka fanns Fanta, Coca Cola eller saft för den som önskade det (det var bara Tuva som ville ha saft, hon gillar inte läsk).

Efter maten fick de rusa runt och fnissa av sig lite, sedan var det "pysseltime"! Vi pysslade spöken av en servett. Man tar en flörtkula, lägger den i mitten av en utvikt vit pappers"linne"-servett och knyter ett snöre om. Därefter klistar man dit ögon (såna som rör sig!), målar dit svart mun och klistrar på paljetter (denna gång spök- pumpa- och fladdermus paljetter). Freja var en så duktig storasyster! Hon hjälpte tjejerna med något moment på spökena, och gick runt och frågade om de ville ha choklad- eller jordgubbssås på glassen . :-)

Medan barnen la sista handen vid sina spöken fixade jag tårtan, en Barbie-glasstårta. Jag såg denna tårta på nätet för många år sedan, när Freja var liten och Tuva nyfödd (minns ej sidan). Freja har ju aldrig varit någon barbietjej, så jag har sparat detta tårttips till Tuva, som ju är en riktig Barbietjej!

Den är busenkel att göra egentligen, men blir verkligen så himla läcker! Man fryser in glass (jag tog Big Pack i tre-smak) i en hög skål eller bunke och gör ett hål för Barbien. När det är serveringsdags lägger man över "glasskjolen" på ett fat och sätter i en Barbie (nyköpt dock!), sedan dekorerar man "glasskjolen" med spritsad grädde, strössel och maränger. Barnen tyckte inte bara glassen var fin, de åt bra också! Magnus la upp stora bitar av "kjolen" till barnen. ;-) Det var ju "vanlig" glass, som "alla" gillar, vanilj- päron- och jordgubbssmak. Jordgubbssås och choklassås slank också lätt ner!

Tiden går fort, när glassen var uppäten var det dags för skattjakt för att hitta godispåsarna. Men jag ser det som en aktivitet, lika mycket som tex lekar, så skattjakten fick ta tid. Jag började med att läsa början på en historia om en vis gammal kung som hade blivit av med sin bok Hemligheternas stora bok, och behövde hjälp att hitta den. Han hade sett misstänkta små fotsteg med sex tår, så alla ledtrådar fanns på små fotsteg med sex tår!

Ett exempel på ledtråd var: På en av sina resor träffade kungen en riktigt klurig uppfinnare och av honom fick han en uppfinning för att kunna hålla reda på tiden! Där han har den har han också sett fotspår.

En annan ledtråd var: Kungen berättar för Prinsessan att boken fanns i slottsköket den dag den försvann. Kungen såg fotsteg som ledde fram till det som kan vara kökets varmaste plats.

Sista ledtråden var: I slottet finns bara några stycken snälla spöken, som brukar traska omkring på nätterna och inte stör kungen alls. Däremot har han problem med de många dammråttorna. Så stora problem att han införskaffat en maskin som äter upp dom. Där han förvarar maskinen har han inte sett några fotspår men däremot osar det svavel och han hör konstiga ljud...

Denna skattjakt vill jag dock ej ta på mig ärav av, den har jag hittat på en webbsida som heter http://www.goodies.nu/barn/

Tuva hade önskat att få duka med "Trolls of Sweden", pappersservetter, tallrikar och muggar som väl egentligen är en souvenir som mormor säljer i affären. De är jättesöta! :-) Riktiga "konstverk" att titta på.

Må väl! :-)

1 kommentar:

  1. Det märks att det varit kalas - du har inte haft många skrivomål på facebook.
    Vi har haft en lugn dag. Mamma har pratat med Helny efter att Lillis ringt och berättat att hennes bror skulle begravas i dagarna.
    hejhej

    SvaraRadera