söndag 31 oktober 2010

Halloween!

Idag är det Halloween. Tjejerna fick FÖR FÖRSTA i gången i livet gå "bus eller godis". De gick tillsammans med Sanna och Tilde kl halv sex.

Så här står det på Wikipedia :

Halloween är en högtid som firas den 31 oktober. Halloween har sitt ursprung på Irland och delvis i Skottland. Via USA, dit många irländska migranter kom under 1840-talets svält- och nödår, kom den (genom hård marknadsföring av detaljhandeln) till Sverige i början av 1990-talet, men har inte fått större grepp i Europa. Man firar Halloween genom att klä ut sig i spökkostymer och gå runt bland grannar för att be om bus eller godis - liknande den påsktradition med påskkärringar som finns i Sverige. Firandet kan ses som etablerat och omsätter varje år cirka en miljard kronor i Sverige[1]. Det finns dock en svensk opinion som anser att Halloweens införande i Sverige endast tjänar kommersiella syften och konkurrerar med den seriösare allhelgonahelgen. http://sv.wikipedia.org/wiki/Halloween

Vi har föregående år låtit barnen klä ut sig och sminka sig här hemma och låtit dem "skrämma" de som har ringt på hos oss. ;-) Vi har också mumsat på godis här hemma. Jag minns Halloween -05, då hade vi ganska nyligt kommit hem från BB med Tuva, och liten Freja 3,5 år tyckte detta med alla som plingade och sa "bus eller godis" på var SÅ spännande! :-) Jag minns att liten Tilde plingade med tillsammans med storebror Hugo. Vad tiden går!!! Freja är ju första barnet, detta var ju något heeelt nytt för henne då. Tuva har ju vetat vad detta är sedan hon var mycket yngre.

Vi har inte köpt någon speciellt utstyrsel, vi hade våra häxhattar som vi köpte för två år sedan. Freja hade en röd häftig klänning som jag köpte i förra veckan, på sig (hon hade även den på disco i fredags). Tuva hade en gammal svart klänning med katter på, som har varit Frejas. Tuva fick en Snövit-peruk på sin namnsdag för något år sedan, den var så risig nu så den passade som häxperuk, hatten passade över peruken, men tydligen tappade hon bara hatten då de gick, så hon la tillslut godiset i hatten berättade hon! ;-)Freja hade utsläppt hår med rosafärgade toppar och häxhatt på. Magnus hade köpte lite Halloween-smink som jag sminkade dem med.

Tjejerna var sååå nöjda när de kom hem!!! :-)

Jag har gått här hemma idag och småpulat med städning, renbäddning av sängar och allmänt fixande. Känns så skönt att få en massa sådant gjort nu innan jag ska vara konvalescent efter operationen. Jag hann även städa tvättstugan. Magnus har dammsugit källarplanet och stått och stekt raggmunkar.

Tuva var på grannen Mejas fyraårskalas mellan kl 12 och 14. Under tiden byggde Magnus och Freja ihop det sista på Tuvas lego-dockhus. När Tuva kom hem från Meja satt hon jättelänge vid köksbordet och lekte med lego-huset.

Imorgon ska Freja på gympaläger. Det är dagläger under måndag och tisdag i deras träningshall i Rosenholm. Detta tycker Freja ska bli spännande.

Må väl!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar