söndag 31 oktober 2010

Halloween-bilder











De var så söta så jag var tvungen att lägga in några bilder här!!! :-)




Halloween!

Idag är det Halloween. Tjejerna fick FÖR FÖRSTA i gången i livet gå "bus eller godis". De gick tillsammans med Sanna och Tilde kl halv sex.

Så här står det på Wikipedia :

Halloween är en högtid som firas den 31 oktober. Halloween har sitt ursprung på Irland och delvis i Skottland. Via USA, dit många irländska migranter kom under 1840-talets svält- och nödår, kom den (genom hård marknadsföring av detaljhandeln) till Sverige i början av 1990-talet, men har inte fått större grepp i Europa. Man firar Halloween genom att klä ut sig i spökkostymer och gå runt bland grannar för att be om bus eller godis - liknande den påsktradition med påskkärringar som finns i Sverige. Firandet kan ses som etablerat och omsätter varje år cirka en miljard kronor i Sverige[1]. Det finns dock en svensk opinion som anser att Halloweens införande i Sverige endast tjänar kommersiella syften och konkurrerar med den seriösare allhelgonahelgen. http://sv.wikipedia.org/wiki/Halloween

Vi har föregående år låtit barnen klä ut sig och sminka sig här hemma och låtit dem "skrämma" de som har ringt på hos oss. ;-) Vi har också mumsat på godis här hemma. Jag minns Halloween -05, då hade vi ganska nyligt kommit hem från BB med Tuva, och liten Freja 3,5 år tyckte detta med alla som plingade och sa "bus eller godis" på var SÅ spännande! :-) Jag minns att liten Tilde plingade med tillsammans med storebror Hugo. Vad tiden går!!! Freja är ju första barnet, detta var ju något heeelt nytt för henne då. Tuva har ju vetat vad detta är sedan hon var mycket yngre.

Vi har inte köpt någon speciellt utstyrsel, vi hade våra häxhattar som vi köpte för två år sedan. Freja hade en röd häftig klänning som jag köpte i förra veckan, på sig (hon hade även den på disco i fredags). Tuva hade en gammal svart klänning med katter på, som har varit Frejas. Tuva fick en Snövit-peruk på sin namnsdag för något år sedan, den var så risig nu så den passade som häxperuk, hatten passade över peruken, men tydligen tappade hon bara hatten då de gick, så hon la tillslut godiset i hatten berättade hon! ;-)Freja hade utsläppt hår med rosafärgade toppar och häxhatt på. Magnus hade köpte lite Halloween-smink som jag sminkade dem med.

Tjejerna var sååå nöjda när de kom hem!!! :-)

Jag har gått här hemma idag och småpulat med städning, renbäddning av sängar och allmänt fixande. Känns så skönt att få en massa sådant gjort nu innan jag ska vara konvalescent efter operationen. Jag hann även städa tvättstugan. Magnus har dammsugit källarplanet och stått och stekt raggmunkar.

Tuva var på grannen Mejas fyraårskalas mellan kl 12 och 14. Under tiden byggde Magnus och Freja ihop det sista på Tuvas lego-dockhus. När Tuva kom hem från Meja satt hon jättelänge vid köksbordet och lekte med lego-huset.

Imorgon ska Freja på gympaläger. Det är dagläger under måndag och tisdag i deras träningshall i Rosenholm. Detta tycker Freja ska bli spännande.

Må väl!

lördag 30 oktober 2010

Bilder från Tuvas barnkalas.

Paketöppning.

Paketöppning.


Spökpyssel. Freja var en jättebra storasyster som hjälpte till!

Tuva och Emmie.



Barbie-glasstårta.



Jag läser första delen av skattjakten, om kungen som saknade sin bok, Hemligheternas bok.





En av ledtrådarna låg på sidan där Zanzibar finns i kartboken.







Prinsess-Halloweenkalas!

Sitter här i soffan och pustar efter Tuvas barnkalas. Elden sprakar mysigt och värmen i huset blir svettigare och svettigare. Blir till att sova med öppet fönster i natt! ;-)

Det blev ett superbra kalas. Tänk, jag gillar att ordna barnkalas. :-) Fast jag måste ju erkänna att det är himla skönt då de är över!!! ;-) Jag och en kompis (jobbar också inom barnomsorgen)skojade för något år sedan om att vi skulle bli festfixare inom barnkalasgenren! ;-)

Vi började med att äta då barnen kom klockan tolv. Tuva bjöd på chickybits, pommes, osttärningar, paprika- gurk- och morotsstavar. Magnus var kock. Till dricka fanns Fanta, Coca Cola eller saft för den som önskade det (det var bara Tuva som ville ha saft, hon gillar inte läsk).

Efter maten fick de rusa runt och fnissa av sig lite, sedan var det "pysseltime"! Vi pysslade spöken av en servett. Man tar en flörtkula, lägger den i mitten av en utvikt vit pappers"linne"-servett och knyter ett snöre om. Därefter klistar man dit ögon (såna som rör sig!), målar dit svart mun och klistrar på paljetter (denna gång spök- pumpa- och fladdermus paljetter). Freja var en så duktig storasyster! Hon hjälpte tjejerna med något moment på spökena, och gick runt och frågade om de ville ha choklad- eller jordgubbssås på glassen . :-)

Medan barnen la sista handen vid sina spöken fixade jag tårtan, en Barbie-glasstårta. Jag såg denna tårta på nätet för många år sedan, när Freja var liten och Tuva nyfödd (minns ej sidan). Freja har ju aldrig varit någon barbietjej, så jag har sparat detta tårttips till Tuva, som ju är en riktig Barbietjej!

Den är busenkel att göra egentligen, men blir verkligen så himla läcker! Man fryser in glass (jag tog Big Pack i tre-smak) i en hög skål eller bunke och gör ett hål för Barbien. När det är serveringsdags lägger man över "glasskjolen" på ett fat och sätter i en Barbie (nyköpt dock!), sedan dekorerar man "glasskjolen" med spritsad grädde, strössel och maränger. Barnen tyckte inte bara glassen var fin, de åt bra också! Magnus la upp stora bitar av "kjolen" till barnen. ;-) Det var ju "vanlig" glass, som "alla" gillar, vanilj- päron- och jordgubbssmak. Jordgubbssås och choklassås slank också lätt ner!

Tiden går fort, när glassen var uppäten var det dags för skattjakt för att hitta godispåsarna. Men jag ser det som en aktivitet, lika mycket som tex lekar, så skattjakten fick ta tid. Jag började med att läsa början på en historia om en vis gammal kung som hade blivit av med sin bok Hemligheternas stora bok, och behövde hjälp att hitta den. Han hade sett misstänkta små fotsteg med sex tår, så alla ledtrådar fanns på små fotsteg med sex tår!

Ett exempel på ledtråd var: På en av sina resor träffade kungen en riktigt klurig uppfinnare och av honom fick han en uppfinning för att kunna hålla reda på tiden! Där han har den har han också sett fotspår.

En annan ledtråd var: Kungen berättar för Prinsessan att boken fanns i slottsköket den dag den försvann. Kungen såg fotsteg som ledde fram till det som kan vara kökets varmaste plats.

Sista ledtråden var: I slottet finns bara några stycken snälla spöken, som brukar traska omkring på nätterna och inte stör kungen alls. Däremot har han problem med de många dammråttorna. Så stora problem att han införskaffat en maskin som äter upp dom. Där han förvarar maskinen har han inte sett några fotspår men däremot osar det svavel och han hör konstiga ljud...

Denna skattjakt vill jag dock ej ta på mig ärav av, den har jag hittat på en webbsida som heter http://www.goodies.nu/barn/

Tuva hade önskat att få duka med "Trolls of Sweden", pappersservetter, tallrikar och muggar som väl egentligen är en souvenir som mormor säljer i affären. De är jättesöta! :-) Riktiga "konstverk" att titta på.

Må väl! :-)

onsdag 27 oktober 2010

www.argalappen.se


Slänga källan till problemet

- Tillämpas källsortering?


"-Jo du älskling.... Jag kan bli liiiiite sen för jag hamnade i containern även denna fredag."


Detta gapskrattade i alla fall jag åt en tråkig dag som idag!!! :-)

tisdag 26 oktober 2010

Ha ha, så här ska de se ut!!! (Känsliga läsare varnas för lååg humor!)


När farmor och farfar kom med Tuvas present i söndags gav de henne även en hjärt-ballong där det stod Grattis Tuva. Freja fick en där det stod Till en fin storasyster. :-)

Så fort Bengt stod i dörren med ballongen såg jag att det var ju mina nya bröst - så ska de se ut!!! - Kommer ni med mina nya bröst? sa jag.

Bröstfixerad, jag? Neeeej då! ;-)

(Ärlig, jo det är jag nog, är så laddad inför kommande operation ju!!!)

Sjukstuga

En konstig magjsuka drabbade mig i söndags kväll efter att gästerna gått! Jag började må tjyvens vid nio-tiden och halv tio fick jag gå och kräkas. Bläää, drömtårta, kaffe och stark taco... ;-(

Kräktes som en gnu mellan halv tio och ett. Vaknade sedan kl tre på natten och mådde HELT bra! Dock fortfarande lös, men det kan ju hänga med ett tag.

Under natten började Freja hosta som 17! Sådan där riktig första dags-virushosta. Hon skulle gått till skolbussen i regenet, men det fick hon inte bestämde vi (hon ville dock!). Men sedan tittade jag på henne en gång till och såg att hon verkligen inte var pigg. Tempade henne och febern låg på 37.5 och DET är morgonfeber på lågtempade Freja. På morgonen ligger hon annars på 36.9, ibland ännu lägre. Hon har dock kryat på sig nu, hostar lite mindre, men är hemma idag också. Hon var ganska hängig när vi hade Tuvas födelsedagskalas också, tänker vi så här i efterhand. Inte så konstigt om hon hade virus i kroppen som väntade på att bryta ut.

Så nu är jag skitnervös för att familjen ska drabbas av magsjuka inför min operation (undrar om de tar in mig då?) och för att jag ska drabas av Frejas virushosta - INTE bra inför den operationen. Man har ju svårt att djupandas, att hosta ska vi nog inte tala om...

Må väl!

måndag 25 oktober 2010

Tuva 5 år. Bilder från begivenheten.

Som vanligt är bildena i "fel" ordning! Freja gillade att bygga ihop Lego-dockhuset Tuva fick.

Freja och morfar på kissepromenad med Mysan.

Här byggs det Lego. Tuva koncentrerar sig.


Grattis!



Tuva dekorerar tårtan.




God taco-middag.





På morgonen. Freja och Tuva äter "yoghurtglass". Detta "tips" såg Freja på Bolibompa-webben. De hällde yoghurt, russin och cornflaces i sådana man fryser in glass i (har köpt på Ikea men vet Tupperware också har)och så på morgonen var det "nyttig" glass! ;-) I fronten Pets shop-huset.







söndag 24 oktober 2010

Tuva 5 år idag!

Nu har vi firat liten (stoooor så klart!) Tuva på femårsdagen! :-)

Hon väcktes med sång klockan kvart i sju i morse. Det blev lite tidigt, men Freja skulle på simskola och hon ville så klart vara med och sjunga för lillasyster. Vi sjöng både "Vad är det för en dag" (de sjunger den i Lotta på Bråkmakargatan) och "Ja må hon leva" två gånger.

Egentligen fyller hon ju inte förren nu ikväll. Hon tittade ut kl 20.17. Vi åkte inte in till förlossningen förren vid femtiden på eftermiddagen. Tuvas förlossning gick nämligen så himla snabbt! Men så var det ju en liten plutt som kom ut, trots att hon var fullgången vägde hon bara ca 2.800 gr och var bara 47 cm lång!

Hon fick bla ett Litteles Pet shop hus, (Pets shop är små platsdjur som Tuva leker med), en Moxie-docka ( Bratz efterträdare), kläder till sina Bratz Kidz dockor och en trasdocka. Hon leker hemskt mycket med gosedjur och trasdockor. Ja, Bratz- och Moxie-dockorna bor ju i Barbiehuset och det leker hon också mycket med.

Tuva hade blivit lovad av mig att få ha sin svarta sametsklänning jag köpte till henne i Ullared. Hon var så lycklig! :-) Jag köpte även en himla fin julröd kofta till, men den får hon inte ha förren till jul. Nu hade hon sin rosa "ärve-omlottkofta" efter Freja.

Vi hade bjudit in farmor och farfar och mormor och morfar till födelsedags-taco-kalas klockan tolv. Klockan elva kom mormor och morfar. Jag hade glömt att de skulle komma lite tidigare, så jag gick i mysbrallor fortfarande. Magnus stod i köket och förberedde maten. Jag var på gång och stod och gjorde min goooda Guacamole.

Mamma/mormor hjälpte mig att hänga upp nya vita linnegardiner i vardagsrummet. Vi har haft läckra femtiotalsmönstrade förut, men det passar inte sedan vi fick in mönstade stolar/fåtöljer. Av Mormor och morfar fick Tuva en låda med pysselgrejer som jag hjälpte mamma köpa på Sim Sala Bim (pysselaffären i stan) här om dagen. Det var fina stämplar och fem olika färger textilfärg - här skall pysslas egenhändigt tryckta tröjor, disktrasor och kanske örngott! :-) Hon fick även en liten ask med ett litet Pet shop-djur.

Farmor och farfar kom som bestämt kl tolv. Av dem fick Tuva "tjej-lego". Hon och Freja har lekt en hel del med Magnus gamla lego sedan han var barn nu sista tiden. Detta var Lego-Bellville, ett helt enormt stort "dockhus" man ska bygga ihop själv, med miljoner delar! Det var från 6-10 år, Tuva fattade väl inte riktigt detta med att bygga ihop så pass mycket, med desto roligare tyckte Freja att det var! Men Tuva leker ju enormt mycket med smådockor, ja dockhusgrejer, så detta var en perfekt present. Magnus var också i sitt esse, ÄNLIGEN får han bygga lego igen. ;-) Det var precis som när han var liten, med att man behövde ritningar mm, för att få ihop det. Vi är inte klara med ihopbyggandet ännu, det lär ta tid. Hade det varit exempelvis jul, hade vi ju hunnit bygga lite på dagarna, men nu väntar ju jobb imorgon igen.

Maten och tårtan var god. Vi bjöd på Tacos som alla åt med god aptit. Våra föräldrar tycker det är kul att bli bjuden på sån "modern" mat, för det gör de ju aldrig själva. Jag hade bakat klassisk rulltårta med jordgubbssylt i, och en drömtårta med smörkräm i, som jag bara älskar! :-) Mia hade med små mini mazariner i små små formar, barnen gillar dem.

När våra familjer hade åkt hem på eftermiddagen ringde vi till Nette och Simon och barnen och bjöd dem på tårta och kaffe. Det var så mycket över, och i veckan sedan blir det inte av att de kommer. De kom och sjöng för Tuva i ytterdörren och hon fick ett paket; någon slags drake i samma storlek som My Little Ponny med massa tillbehör till. :-) Hon visade dem alla de fina presenterna hon hade fått under dagen.

Jag tror Tuva somnade med ett leende på läpparna! :-)

lördag 23 oktober 2010

Goda nyheter under det senaste dygnet

Planeten fortsatte att vrida sig runt sin axel som vanligt
med resultatet att solen gick upp överallt på jorden.
Miljarder fåglar och ett oändligt antal blommor blommade.
Jorden välsignades med 340 000 nya helt ljuvliga människobarn.
Intelligenta, kärleksfulla och mycket modiga handlingar utfördes varje sekund
någonstans på planeten.
Miljoner människor avstod från att göra något elakt.
Hundratusentals nya verkligt bra idéer kläcktes.
Miljarder människor skrattade, lärde sig något nytt, rörde med ömhet vid varandra, älskade
livet och vägrade att ge upp.
...................
Mycket vackra tänkvärda ord. Minns inte var jag hittat denna text, men har haft den i måååånga år.

torsdag 21 oktober 2010

Kärl-röntgen


Igår kl nio skulle jag vara på datormografi av blodkärlen i buken, för att läkarna ska kunna se var de ska "skära" under operationen. ;-)

Denna typ av röntgen har jag gjort i andra samanhang, man kan göra den för att se metastaser etc, så jag gjorde den bla när jag fick bröstcancer i mars -07. Man får något radioaktivt insprutat i blodet och därefter åker man in i en rund "maskin". En röst uppmanar till att andas in och hålla andan, då tas en massa bilder, sedan åker man ut, och då får man andas igen.

Det är oerhört otäckt att få detta "gift" insprutat i blodet... Kroppen reagerar med en otäck känsla av att man kissar på sig. Man blir alldeles varm och konstig. Det går dock fort över.

Det strulade tyvärr vid röntgen så jag fick göra om den. Maskinen startade inte efter att jag hade fått "giftet" insprutat. Tillslut körde de in mig manuellt, men tyvärr blev bilderna dåliga då "giftet" hade gått för långt ut i venerna eller vad det var den trevlige manlige sjuksköterskan sa. Jag fick sitta ner och vänta på besked om bilderna dög, han förvarnade mig om att jag kanske skulle få komma en annan dag, han trodde inte att det var bra att få mer "gift" i sig samma dag. Han kom tillbaka och sa att bilderna var dåliga, de skulle göras om, men det gick bra att göra det direkt.

Eeeh, kände jag, ÄR det verkligen ok att få i sig ytterligare en dos med detta radioaktiva "skit"? Men läkaren hade godkänt det så jag fick ju lita på det... ;-)

Denna gången funkade maskinen som den skulle, jag kände mig dock lite yr efteråt. Det var inte ovanligt sa sköterskan. Jag fick sitta ner en stund efteråt för att se att jag inte fick någon allergisk reaktion.

Vid lunch dundrade jag in på jobbet och frågade mina kolleger om jag var självlysande, så mycket radioaktivt "skit" jag hade fått in i kroppen. ;-) När jag stod i förrådet och hängde av mig jackan, släckte min chef Ulrika lampan för att kolla om jag lyste, men jag lyste tack och lov inte mer än vanligt! ;-)

Det var en lång dag igår... Direkt efter jobbet körde hela mitt arbetslag till Kristianstad för att gå på en föreläsning om matte i förskolan, Mattefönstret. Den handlade om hur man får in den konkreta vardagsmatten i förskolan. Den konkreta vardagsmatten är mycket viktig för barnens kommande abstarkta matte-tänkande.

Jag hade öppningen imorse så det blev inte många timmars sömn i natt, dessutom hade vi möte ikväll, och imorgon öppnar jag stället igen.

Nu väntar sängen. God natt!

tisdag 19 oktober 2010

I Karlshamn på inskrivningssamtal


Imorse efter att vi lämnat tjejerna till frukost på dagis resp fritids, körde Magnus och jag till Karlshamns lasarett för att få information om min kommande bröstrekonstruktionsoperation. Den kommer nämligen att ske den 3 nov.

Usch, jag är såååååååååå nervös men VILL verkligen detta. Men det är en mycket stor operation, den största de gör i Karlshamn. De opererar inte bara in något implantat, utan de tar en stor bit av min mulliga buk (!) inklusive ett blodkärl, och "gör" ett bröst av och sätter på plats! Låter väl busenkelt?! Detta är rörmokeri på höööög nivå! :-0

Det är en platsikkirurg från Karlskona/Karlshamn (Martin Reichman) som ska utföra operationen, han har även hjälp av en snubbe från Uppsala. Det görs bara tre sådana här operationer per "säsong" så att säga. Det är så pass stora operationer, en operation tar en hel dag (6-7 timmar).

De har nu förberett mig i mycket allvarligt tonfall om storleken av denna operation. De har inte avskräckt, men berättat vad det verkligen handlar om... Puh, när man vaknar har man svårt att andas och hosta etc då de har skurit i buken från höft till höft (dvs stooort sår!). Man ligger med fötterna högt i ett dygn på en riktig intensivvårdsavdelning, för att avlasta buken. Men ändå ska man upp och stå emellanåt för att inte få blodproppar etc. Man ska andas tio andetag/timme i en speciell grej som hjälper lungorna att tryckas ut, för att de inte ska "sacka ihop" eftersom man oftast inte "vågar" ta djupa andetag.

De kommer att komma in för att mäta blodfödet i det nya bröstet många gånger per dygn för att inte flödet ska dö, då "dör" ju det nya bröstet också. Sköterskan sa att jag kommer att vakna med slangar precis överallt; tre eller fyra "drän", en "slang" som kollar blodflödet, de kommer även att sticka mig i fötterna för att ge dropp mm, armar och händer kommer de inte åt under operationen nämligen. De behöver ligga utsträkta.

Jag var skitnervös redan innan, och är det nu också, men på ett mer "positivt "sätt. Jag har fått mycket bra information idag. Jag är nervös, men har fakta, jag vet vad det handlar om. Jag har även varit i kontakt med andra som gjort samma operation och de ångar inte att de gjorde operationen! :-) Jag känner att det ska bli skönt att bli HEL igen!

Jag är även nervös för hemkomsten, barnens reaktioner på att mamma inte orkar som hon brukar mm. Men vi försöker ta upp det med dem lite då och då när det "passar" att flika in det, för att förbereda. Vi försöker förklara att det är en "bra" operation, mamma ska bli hel igen. Men att FÖRST kommer mamma att vara lite "sjuk" och må dåligt och ha ont, men att det snabbt kommer att gå över. Puh, inte lätt att förbereda barn...

Jag vet även att jag mår så himla dåligt av narkos så det informerade jag personalen om... Blir lätt illamående och "yrslig". :-( De sa att de ska göra allt vad de kan för att motverka detta, men att lite illa kommer jag tyvärr att må.

Vi satt där på information i mer än tre timmar, vi träffade platsikkirurgen, en sköterska, en sjukgymnast (vilken trevlig norrländs kille sa jag till Magnus, "sa tant" la Magnus till!) och narkosläkaren (en trevlig dansk medelålders man).

Efter att ha andats sjukhusluft kändes det skönt att köra in tll Karlshamn och äta på en thairestaurang. Jag åt en japansk rätt, stekta nudlar med entrecoté, Magnus åt två sushibitar, två friterade räkor och ris. Vi köpte även med oss några sushi-bitar som vi åt till middag hemma. Mmmmm, gott!

Jag hann med en tur in på Kappahl och köpte där ett par snygga "mysepys-byxor", i bomull (ej trikå) att lufsa runt i efter operationen. Jag köpte även ett par örhängen till mig själv (med en ikon på; någon madonna eller vad det var) och en sjal till Freja att ha till sin ena vinterjacka.

ÖB i Ronneby köpte jag en film att se på när jag är hemma sjukskriven, Maria Larssons Eviga ögonblick, och två talböcker till Freja. Hon lyssnar på såna när hon ska komma till ro och somna på kvällarna; Sunes sommar och High school musical. Maria Larssons Eviga ögonblick varkade vara en film i min smak, ett svenska drama, faktiskt Sveriges Oscarsbidrag 2009. Nu har jag en trave filmer här hemma att se på i min ensamhet på dagarna! ;-)

Må väl, ta hand om varandra!

måndag 11 oktober 2010

Mamma ska sälja Prylar & Presenter.

Så klart sorgligt, och jag tror att mamma kommer att gråta floder vid överlämnandet (jag lär nog också gråta en skvätt, en "epok" i vårt liv går i graven) . Men detta KÄNNS så rätt för henne nu, nu börjar en ny tid för min mamma och pappa. De har kämpat sååå i 15 år med mer än 40 timmars arbetsvecka och näst intill ingen semester! Ja, så som många egnaföretagare har det. Jag drog med mamma till Rhodos en vecka i maj -01, annars har de bara haft korta semestrar under lågsäsong mm.

lördag 9 oktober 2010

Skrämde Tuvan...

Freja har börjat åka skobussen till skolan bla på måndagar, då jag är ledig. Det är skönt att slippa dra upp Tuva så tidigt för att skjutsa Freja till skolan. Freja tycker detta är sååå spännande! I måndags var första gången, och då följde jag henne ner till bussen på morgonen. Det är bra väg med trottoar ner till bussen. När hon ska gå av på eftermiddagen stannar bussen dessvärre på "fel" sida, Freja behöver då korsa en ganska trafikerad väg... Så i måndags mötte jag henne, och kommer så göra några gånger, så att jag ser att hon "reder ut" det.

Tuva kan ju vara ganska oförsiktig i trafiken, ja de är ju inget ovanligt för hennes ålder, men hon kan vara så arg för att hon exempelvis inte får cykla själv i området vi bor i. Nu ikväll körde vi hem från farmor och farfar där vi varit på födelsedagsmiddag. Vi körde på på E 22:an genom ett litet samhälle. Jag minns att där dog en liten flicka för si så där 15 år sedan, då hon skulle gå av skolbussen... Detta berättade jag för främst Freja, det var inte meningen att skrämmas jättemycket, men jag ville ändå visa att man bannemig inte är odödlig. Freja tog det på rätt sätt, hon förstod min poäng. Men lill-Tuva-luvan blev såå rädd. :-( Jag trodde faktiskt hon sov när jag berättade det, för vi hade suttit och sagt till varandra att vi trodde Tuva sov och diskuterat hur vi skulle få henne i säng när vi kom hem. Men hon hade lyssnat på vad jag berättade om den omkomna flickan...

Det kom sedan mängder med frågor från Tuva om denna lilla sexåriga flicka. Bla om hon låg kvar på vägen nu, om hon fick åka till sjukhuset mm. När vi kom hem frågade hon än en gång var hon var nu och jag sa att flickan är kanske en liten ängel nu. Tuva grät och sa att jag fick inte berätta så läskiga saker för henne för då fick hon ju mardrömmar!!! ;-) Hon fick lyssna på Lotta på Bråkmakargatan när hon skulle sova, så hon fick annat att tänka på. ;-)

Det var kanske "bra" att Tuva också fick höra detta, för det får henne kanske att TÄNKA lite varför man "skäller" på henne när hon är lite virrig och oförsiktig i trafiken. Jag fick bli arg ganska många gånger i måndags då Tuva fick sparkcykla när vi skulle lämna och hämta Freja vid skolbussen.

Idag har vi annars först varit i stan och uträttat ärenden, efter det, kl ett, var vi bjudna på födelsedagsmiddag hos farmor och farfar. Farfar fyller år idag. Vi var färdiga ganska tidigt i stan, så vi körde faktiskt upp till Bryggarberget, stans "utsiktsplats". Jag tror faktiskt inte jag har varit där tidigare! Vilken fantastisk utsikt över staden, ja, även endel av skärgården! Det var ju också en fin solig dag idag, det var dock ganska mycket sol-dis.

Jag är inte i form riktigt idag, är förkyld och har då min jobbiga huvudvärk jag haft till och från i flera år. Aj aj, ooont i höger öra och "bakom" ögat liksom.. När övriga sällskapet gick på promenad la jag mig och somnade en kort stund. Har också haft en ganska intensiv vecka med p-möte på jobbet i tisdags, och föräldarmöte på jobbet i torsdags.

Hade dessutom ett lite "jobbigt" besked att ge mina arbetskamrater i tisdags, och föräldararna i torsdags på föräldrarmötet. Jag ska nämligen opereras om ca en månad. En för mig mycket "positiv" operation, men jag blir tyvärr borta 6-8 veckor från jobbet... Jag ska nämligen bli hel igen! Jag ska "få" tillbaka mitt vänsterbröst som opererades bort för 3,5 år sedan pga bröstcancern...

Endel kanske undrar hur jag kan vara så öppen med detta om min bröstcancer, men jag ÄR en öppen, positiv människa, det är en så stor del av mitt liv, så det känns skönt att folk vet om den delen av mig. Jag tror INTE på att hålla saker för sig själv, man mår bättre av att ventilera! Jag "gaggar" inte cancer jämt och ständigt, men det känns könt att folk vet min bakgrund.

Jag är mycket nervös för denna operation. Den är STOR och inte helt okomplicerad. Jag ska till läkaren på sk "inskrivningssamtal" ca en vecka innan operationen görs, då får jag alla detaljer. Magnus ska följa med för att hjälpa mig ta emot all information. Jag har dock pratat med en tjej som har gjor operationen och hon berättade en hel del för mig... De tar bla vävnad (fett, kött, hud och ett blodkärl) från buken och "gör" ett nytt bröst av. Man vaknar med stel korsett som man ska ha flera veckor för att man ska växa ihop som man ska i buken...

Så JA, jag är skitnervös! Men jag SKA göra denna operation! NU är nu, nu är när jag ska bli hel igen. När jag blev sjuk frågade vi läkaren hur vi skulle berätta för för vår femåring (alltså Freja) att jag hade bröstcancer. Hon tipsade oss om att säga att mammas bröst var sjukt och skulle tas bort, men att mamma skulle få ett nytt bröst sedan". Nu är "sedan". Freja har många gånger påtalat, ibland på skoj, ibland på "allvar", "när ska du få ditt nya bröst mamma?". ;-)

Vill bara påtala att tjejen jag pratade med som har gjor samma operation var mycket nöjd! :-)

Någon kanske undrar varför jag lägger mig på opertionsbordet igen, men jag VILL detta, jag vill bli hel igen! Någon kanske tycker att sådant här kostar samhället mycket pengar, och att jag kanske ställer till det på jobbet (tack och lov tycker ingen av mina kära kolleger så, de stöttar mig till 100 %!). Till dessa säger jag bara "jag har inte valt att bli sjuk i bröstcancer".

Jag är tacksam att samhället "hjälper" mig med denna operation. :-) Hade de inte gjort det hade det blivit en "klassfråga" och bara några få hade haft råd, jag tror det är viktigt att vi i Sverige håller oss á juor med läkarvetenskapen i världen, det gynnar oss i längden tror jag! Min operation görs av två mycket duktiga kirurger, en härifrån Blekingesjukhuset, och en från Uppsala.

Det var mycket allvar i dagens inlägg från mig, ja tänk så det kan bli!!! :-) :-)

Må väl!

måndag 4 oktober 2010

Andra bloggare

Läser en hel del bloggar. Bla Vimmelmamman Lotta Grays blogg på alltforforaldar.se. Hon är även "vimmelreporter" på tidningen Se & Hör. Hon drabbades som småbarnsmamma av tjocktarmscancer för något år sedan och skriver endel om det. Hon tipsade här om dagen om en annan blogg om en tjej som heter Linda och som har en mycket aggreiv form av bröstcancer med metastaser i bla rygg och höfter. Hennes bebis fick förlösas med kejsarsnitt i v 32 pga att hon behövde få cellgifter så snabbt som möjligt... http://lindaskriver.blogspot.com/

Alltså vilken stark kvinna! Vilka krafter man kan uppbringa. Det vet jag ju i och för sig, eftersom jag själv varit lite i samma sits. Men ändå inte, inte fan kan någon sätta sig in i hur det är att ha en JÄKLIGT negativ prognos, vilket ju denna kvinna har. Det KAN man bara inte.

Många sa till mig när jag var sjuk "hur orkar du, jag hade inte fixat det". Men det är klart man orkar och fixar det! Man har inget annat val. Människan är en fighter! Det har man sett på svårt sjuka människor som ligger för döden, de kan prata framid etc, de GER inte upp.

Jag är så jäkla tacksam att min cancer "bara" var ganska "vanlig", inte extra aggresiv eller liknande. I och för sig var min cancer (eller mitt blod eller hur de nu förklarade det) H2R2 positiv, vilket är aningens mer aggresiv, men samtidigt finns det nu sedan några år en bra behandling med sk Herceptin (intevenöst var tredje vecka i ett år) som har visat sig ha mycket positiv effekt på återafallsstatistiken. Innan Herceptin fanns var prognosen lite sämre om man var H2R2 positiv.

Denna Linda har på sin blogg lagt ut ett sååå fint bildspel (via you tube) från deras lille Erics första tid i livet, tårarna bara rinner vill jag lova!

Bara några tacksamhetsord och tankar från en som så här i bröstcancermånaden är lite extra känslig... dvs jag, Christina. Man ska inte gräva ner sig i massa deprimerande bloggar kanske någon tycker, men jag tror att det ibland är bra att bli påmind om vad lyckligt lottad man är. Jag kan gnälla för att vi inte har råd med utlandsresor etc, men egentligen är det ju helt oviktigt, bara man har hälsan. Visst kan en utlandsresa förnöja, men det är inte sååå viktigt i det stora hela! ;-)

Ta hand om varandra!

Barnens foto-smycken

Farmor och farfar ska få dessa i födelsedagspresent. De fyller båda i okt. Köpte ett pysselset från Kärnan "Gör dina egna foto-smycken". Ullared så klart! ;-)

söndag 3 oktober 2010

Tuvas solros blommar!


Inte trodde jag det!!! Denna taniga lilla växt som jag "glömt" att vattna på sista tiden. Men tydligen var det en riktigt asfaltsblomma ändå, för den började bilda knopp för någon vecka sedan och banne mig nu blommer en liiiiten solros i toppen på den taniga stjälken. ;-) Tuva blev sååå glad! Frejs blommade ju för en månad sedan!

Idag har jag skjutsat Freja, Sanna och Karolina till simskolan i stan. Hoppas det är sista terminen nu, de går i gruppen Simborgaren. Jag hoppas hon snart tar simborgarmärket (200 m) så man slipper kajka till stan var tredje söndagmorgon i ottan. Vi vill gärna att hon tar det märket, känns som ett bra "mål". Karolina blev hämtad av mamma för de hade annat ärende så det blev snabbdusch för henne. Men Sanna och Freja satt läääänge i bastun och babblade och åt äppelklyftor.

När de var färdigbastade ville Freja att jag skulle bjuda Sanna på "frukost" (kanske mer "brunch?") hemma hos oss med färska frallor. Det gjorde jag så gärna. Så vi körde till Maxi och köpte ostfrallor (ost uppepå vid gräddningen). Efter måltiden gav de sig ut för att plocka kastanjer vid vårt kanstanjeträd. Sedan lekte de så fint ute på tomten i två timmar - och Tuva fick VARA MED! Till hennes stora lycka! Hon fick även följa med när de gick hem till Sanna. :-) De hade bla ansiktsmålat henne där. Den utomhusleken de hade på förmiddagen gjorde mig varm om hjärtat, det var en riktigt "bra" barndomslek! ;-) Sån man minns från när man var liten - och att alla fick vara med! :-)

Kl halv fem var det dags för middag och då var det även slutlekt för idag bestämde tråkmamman. ;-) Freja och Tuva skulle nämligen "pyssla" lite och göra fotosmycken till farmor och farfar i födelsedagspresent. De fyller både i okt och vi brukar fira dem tillsammans, den här gången blir det nu på lördag. Jag köpte detta "pysselkitt" (Kärnan är tillverkare) på Gekås i Ullared. Det blev så fina fotosmycken. DEt tillverkades två nyckelringar, ett halsband och ett mobilsmycke. Vi skrev ut små små bilder på barnen från i somras. :-)

Kul med lite läsare här på min blogg! :-) Vet själv att det bär emot att skriva komm i bloggar (erkänner att jag själv är dålig på det...), men vill och orkar du så gör det hemskt gärna. Frejas klass har en klassblogg och där står också att vi föräldrar som läser gärna ska lämna en liten komm, det är ju klart att barnen tycker det är kul att få respons på det de skriver! Det behöver man inte vara 8 år för att tycka, det tycker man när man är 35 också. Barnasinnet det barnasinnet, det är i behåll! ;-)

Må väl!

lördag 2 oktober 2010

Rosa blogg, oktober mån till ära!

Same procedure as last year. Precis som i oktober förra året (i min "gamla" blogg") "omdesignar" jag min blogg i rosa!

Jag har stått i Wachtmeister och sålt Rosa Bandet och andra Rosa Bandet-grejer till förmån för Bröstcancerforskningen, en lördag i okt de senaste tre åren, men i år blir det av olika anledningar inte så. Minns att första året jag stod så hade mitt hår precis börjat växa ut efter cellgiftsbehandlingen som just var avslutad.

De senaste årens forskning har gjort mycket för behandling och forskning om bröstcaner. Men minst lika viktigt är att hela denna "Rosabandet-karusell" är "bra reklam"; folk/kvinnor vet nu vad det handlar om, de vet att de ska undersöka sina bröst mm. En del av pengarna som kommer in, kommer från just försäljning av Rosa Bandet-produkter. En viktig bit är också de pengar som lokala Bröstcancerföreningar (bla Viktoria föreningen i Blekinge) får in så att de tex kan hålla träffar så att drabbade kvinnor får träffa andra drabbade med eller utan fam i samma situation, men även för resor och rekreation för familjer som har det tufft mitt i, eller efter jobbiga bahandlingar. Jag och Magnus, fick faktiskt pengar från en fond så att vi fick en helg själva i Sthlm när min cellgiftskur var slut. (Ha ha, jag "fixade" den gången in oss på en direktsändning av Idol i TV4:s studio i Frihamnen. En upplevelse vi levde länge på! ;-)

I år är jag stand in vid försäljningen i stan under hela okt, så om någon blir sjuk ställer jag upp på momangen.

Du som bor i Karlskrona med omnejd, ta dig en tur till Kronan eller Wachtmeister och kolla in de fina produkterna, bla mobilsmycke, väskor, disktrasor, pennor, nyckelband etc. Ja, även pins och det "vanliga" Rosa bandet. Ni som bor på andra ställen i landet vet säkert var de säljs i er stad. :-)

Oh och så måste jag bara skriva, vet ni vilken som är den dummaste kommentaren när någon inte vill köpa? ;-)

"Nej tack, jag har så många rosa bandet redan och jag köpte förra året".

Det viktiga är ju inte att man har massa Rosa Bandet utan att man köper och i och med det bidrar med pengar till forskning. Anledningen att inte köpa om man har många av något, kan ju vara om man man har många av något annat, kanske strumpor eller trosor, om det tex ringer en försäljare och vill sälja det. Men i Rosa Bandet-sammanhang känns nästan ett "nej tack" bättre än svaret ovan, som argument för att inte köpa. ;-)

Stort och smått, ytligt och djupt, flärd och misär (oj, där tog jag kanske i!), ja sådan brukar min blogg vara! Och sådan är JAG! Om du känner mig, känner du till det! :-) Ullred i ett inlägg, bröstcancer i nästa! ;-)
Må väl!!!

Ullaredsbilder

Rena rama julafton!

Till bredden fyllda kundvagnar.


En jämn ström med besökare på väg in på GEKÅS varuhus, Ullared.




Ullared, Morgan och Ola-Conny!

Japp, så har man då för första gången i livet varit i metropolen ULLARED! Och vad gjorde jag i den metroplolen då? Jo handlade så klart! Jag och Nette körde dit i torsdags.

Jag har många kompisar som åker dit med jämna mellanrum och handlar i stort sätt alla de kläder deras barn behöver per säsong, och de pratar verkligen GOTT om själva "konceptet". Ett prisexempel är en randig "baströja" storlek 140 för 39.90, jeansleggings för 79.90. Deras leksaker ligger på två tredjedelar av priset på tex BR-leksaker.

Så denna tidiga höstiga torsdagsmorgon gick jag upp kl 05.10 (förvisso ingen extremt tidig tid, då jag stiger upp kl 04.55 då jag har öppning på jobbet). Nette kom med bilen i korsningen kvart i sex. Jag hade med en termos kaffe och vi hade brett varsina mackor som vi åt efter två tredjedelar av vägen.

Vi stannade till på en mack norr om Värnamo och skulle kissa. Usch, det var en lite "äcklig" man som jobbade på macken. Hon frågade lite inställsamt om vi skulle till Ullared. Han sa att det syntes på oss! Det låg ju så att säga "på vägen", så det var ju kanske inte så konstigt att han gissade det. Men han var för jäklig på att ta betalt! När man kom in på toa stod det på väggen att det kostade tio kr för toabesök, men var gratis för kunder. Jag tänkte att banne mig, jag ska INTE handla något, jag betalar hellre 10 kr. Men jag tycker det är fräckt att ta så mycket betalt, det är ju pengar han bara stoppar i egen ficka, ingen redovisning där inte. Nette och jag sa till varandra, att 5 kr hade vi gladeligen betalat honom, det är vad det kostar på endel offentliga toaletter, och visst är det ju en service att kunna erbjuda folk på resande fot en ren toalett, men till vettiga priser då.

Vi var framme kl halv tio. Då var det ingen kö in, men en jämn ström av besökare var det som gick in i varuhuset. Visst var det mycket folk, kundvagnar och skrikande barn, men oj oj, så välorganiserat allt var. Priser på allt och kläder upphängda i tajta rader, men snyggt och ordentligt upphängt.

Jag som har dåligt lokalsinne ställde min kundvagn på ett startegiskt ställe; vid alla strumpor och strumpbyxor etc. Nette körde med sin dit hon gick. Jag gick och la i kundvagnen allt eftersom istället. Vi fikade en gång därinne, sedan stannade vi på Mc Donalds i Värnamo på hemvägen.

Oj oj, vad jag hittade grejer! JJag köpte bla jeans till Freja i lite "baggy" modell, jeansleggings i stretch-jeanstyg, tröjor, mjukisbyxor mm. Till Tuva blev det ganska många leggings i jeans och något par i smal smal stretchig manchester, någon tröja, en svart höst/julklänning i sammet (som Lotta på Bråkmakargatan säger, en "samvetsklänning"), en röd kofta att ha till klänningen i alla fall på julafton och en ursöt kjol i våder i olika matchande tyger (lite Me and I-stuk) mm. Barnen fick även varsitt set med vinterjacka och täckbyxor och en varsin "finjacka" till vintern.

Jag köpte även födelsedagspresenter till Tuva som fyller fem snart; ett Pet Shop-hus, ett paket med Pet shops och golvpussel. Till Freja till julklapp köpte jag roliga små "experiment lådor" från Kärnan. Hon fick sådana av oss förra året också. Nu hittade jag om luft och om växter och småkryp. Jag hittade även något om elekticitet från Alga. Alla kostade mellan 20 och 50 kr. Sådana saker kostar myyyycket mer på tex Leksakshuset där vi köpte förra året.

Nu kan jag gräma mig att jag inte köpte mer leksaker, jag gick på några leksaker som jag tänkte jag skulle ha köpt, men jag glömde gå och hämta dem sen! ;-)

Till mig själv blev det bara två skärp, lite trosor (alltid bra att fylla på lagret, billiga var de också, 22 kr st!) och en lurvig mysig hemma-jacka/kofta. Fryser så mycket vintertid.

Barnen sov när jag kom hem på torsdag kväll, så på fredag eftermiddag efter fritids och dagis var det rena julafton i vardagsrummet då allt plockades fram och provades! ;-)

Slutligen, vi såg faktiskt Ullareds Morgan (från tv-såpan Ullared på femman) och hörde hur det ropades på Ola-Conny. ;-) Vi såg filmteamet flera gånger och hoppas att vi inte fastnade på någon film! ;-) Det var en rolig shoppingresa, jag lär göra den igen! ;-)

De som nedgarderar Ullared (kan väl erkänna att jag själv gjort det ibland...) kan bara gå och dra något gammalt över sig! Jag är omvänd i alla fall. ;-)

Må väl!