lördag 31 juli 2010

Hampus 7 år. Bilder

Månag av oss i poolen. 22 grader idag. :-) Till och med J-Jo njöt! Mormor står på land och drar runt Tuva i delfinen. Tuva älskade det!

Ord överflödiga. (Vi har inte stängt in dem i uterummet, Freja ville undan från getingar, så de satt där med dörrar stängda. Och fläkt på.)

Paketöppning.


Tänk att det är så roligt med vatten!




Grattis Hampus 7 år !

Idag kom broder med familj igen och så firade vi Hampus 7 år! Han och Eva var tillbaka från sin "ladda-batterierna-sem" på Öland och pensionat Guntorps Herrgård. :-)
Det var kul att för en gångs skull kunna fira tillsmammans med dem. Vi var faktiskt uppe i Enköping när Hampus fyllde ett år.

Hampus beställde Max-mat till lunch, och till middag beställde han korv med bröd. ;-) För att göra det hela aningens mer kulinariskt för oss vuxna grillades även lite kött och halloumi-ost, till det hela bjöds korvbröd, men även en av Patrik tillagad potatissallad. Mmmmm, gott! Tårtan, en Karl Gustaf-tårta var inköpt på Maxi-bageriet i Ronneby. Denna goda tårta finns att beställa på Maxi Enköping, men här visste de inte vad det var! Men de var serviceminded på Maxi Ronneby, de ringde Maxi Enköping för receptet!!! :-) Det är enkelt beskrivet en prinsesstårta men med en av bottnarna i maräng. :-)

Patrik ordnade även en enkel skattjakt efter godispåsar på tomten. Han lånade den av Magnus ihopsnickrade skattkistan med döskalle på, som vi haft på ett av Frejas kalas. Barnen älskade det!

Hampus fick ju en hel del "pojkleksaker", och jag kan inte ens skriva namnet på sakerna här! ;-) Det jag minns och som jag vet namnet på var en rymdstation för egen ihopbyggnad, spel och ursnygg marinblå munkjacka med breda vita ränder från Lingon & Blåbär (farmor så klart!). Av oss fick han spelet Hänga gubben "på riktigt". Man plockar under spelets gång ihop ett skelett. Han fick även ett superhäftig paket med Nasas "rymdglass", riktig frystorkad glass som astronauterna äter i rymden. Eva hade köpt den i London. Jag bad henne köpa nästa gång hon var där, för Freja ville ju ha.

Freja och Hampus satt och åt i uterummet med dörrarna ordentligt stängda och fläkten på för fullt, då vi haft en solig fin varm dag idag. Freja har tyvärr fått hyperfobi för getingar... Hampus var en snäll kusin som höll Freja sällskap. :-)

Må väl!

Grillkväll bilder
















I goda vänner lag!

I torsdags hade vi "grillfest" tillsammans med min gamla kompis Malin och hennes Fredrik och barnen Johan och Simon som till vardags bor i Linköping. Vi bjöd även in hennes bror Marcus och hans fru Pia med barnen Alva och Lea (bor i Skåne) eftersom vi även har umgått endel med dem, plus att vi fått kontakt med varandra igen via Facebook.

Vädret på torsdagsmorgonen var inte det bästa, men men, man får göra dagen till något bra ändå! ;-) Malins pojkar dök i poolen så fort de bara hade sagt hej! Marcus och Pia kom vid fyratiden och då sprack det upp och solen sken och det blev en toppeneftermiddag och kväll! Vi hade lite knytkalas, vi stod för sallad, potatis, pastasallad, dryck och efterrätt, och de andra hade tre olika sorters kött med. Oj oj, vad vi njöt av maten och drycken! Barnen fann varandra hade hade, rent ut sagt, "skitkul! ;-)

Man kan räkna de gånger under en sommar när man sitter ute kl halv ett på natten med filtar om sig, med ljus tända, och dricka vin. :-)

Må väl!

tisdag 27 juli 2010

Dagens bilder

Magnus grillar kyckling i värmen så svetten lackar på ryggen. Barnen studsar studsmatta.

Jag och lilla godingen J-Jo, snart 2 år. En kopia av storebror Hampus i samma ålder.

Patrik doppar sig i det 17-20 gradiga vattnet. Det kallnar fort om det så bara regnar två-tre dagar.


Patrik är lika fototokig som jag (och pappa)!



J-Jo tittar på när småtjejerna leker med Barbie.





Kusinerna på besök.

Igår kom broder Patrik med familj ner från Enköping. Barnen var glada att få leka med kusinerna Hampus, Matilda och lille J-Jo.

Den här gången sover de hos farmor och farfar (Freja och Tuvas mormor och morfar) i Ronneby. Patrik och Eva ska åka bort själva två nätter och bo på pensionat på Öland och ladda batterierna och då ska farmor och farfar passa barnen. Men igår och idag har de varit hos oss på dagarna och barnen de har lekt och lekt! ;-) Annars brukar de för det mesta sova hos oss när de är nere i Blekinge.

Freja gillar att leka "pojklekar" med Hamus (7 år). Jag minns själv hur KUL jag tyckte det var att leka med mina kusiner Daniel och Peter, när jag var liten. Jag var tjej ut i fingerspetsarna annars, en riktig dock- och barbietjej, men när vi träffades lekte vi vilda "pojklekar". Idag har de bla lekt spioner. Men faktiskt så har Freja även försökt lära Hampus att hjula och slå kullerbyttor på studsmattan. Tuva och Matilda (snart 4 år) har lekt med Barbie, med vanliga dockor och i sandlådan. De doppade dockorna i poolen och så "kissade" de i en dockpotta. Sedan har barnen badat oerhört mycket i både storpoolen och i lilla poolen med rutschkanan i. Lille J-Jo bara befinner sig i händelernas centrum och njuter av det! :-)

Nappavvänjandet för Tuvas del är lite tufft, men det gååår. Det ska gå, vi är envisa som 17! Första två nätterna somnade hon tillsammans med Freja i vår säng. Men igår kväll och i kväll var hon så ledsen, så igår kväll la jag mig med henne, och i kväll la sig Magnus hos henne. Man vill ju dock inte skapa några dumma ovanor, för hon kaaaan ju somna själv!

Denna konversation hade vi igår kväll:

Tuva - Mamma varför har vi en sån där? (pekar på sänggaveln)
Chri - Det är ju en sänggavel Tuva.
Tuva - Nej man ska lägga napparna där! (hon har haft massor av nappar där) mamma, jag vill åka och hämta napparna.
Chri - Nej nej, de ska hänga i nappträdet till i vinter då tomten kommer och hämtar dem till tomtebebisarna. (Har sagt att tomten inte vill gå och hämta dem där på sommaren med alla campinggäster som är på Dragsö. ;-)

Tuva är ju stor tjej, hon VET ju att det inte är tomtebebisarna som ska ha napparna, men det har blivit en rolig grej. Det är roligare att skoja om tomtebebisrna än att bara säga nej till napparna.

Må väl! :-)

måndag 26 juli 2010

Nappträdet





I lördags kom skitvädret... Oj oj, vad det blåste och regnade! Precis heeeela dagen! Men vi hade bestämt att på lördagen SKULLE Tuva hänga sina nappar i ett nappträd som finns på Dragsö Camping. Därefter skulle vi går en runda på stan (bla säga hej till mormor och morfar), hälsa på farfar (farmor i stugan) och slutligen storhandla.

Så vi trotsade busvädret och gav oss iväg. Innan vi åkte trädde Tuva alla sina nappar på ett snöre, och Freja hjälpte henne att skriva en lapp, där det stod "jag kommer att sakna mina nappar". Lappen satte vi fast på nappsnöret. Vi fick gå en liten bit på campingen för att hitta nappträdet. Tuva var så duktig, hon hängde med pappa Magnus hjälp, alla napparna högt upp i trädet. När vi var klara handlade barnen sitt lördagsgodis i kiosken på campingen. De är trötta på plockgodiset vi brukar köpa. De vill hellre plocka lite olika saker för 1 kr, 50 öre etc. Så numera får de 20 kr var att köpa för. Bra matteträning, för i alla fall Freja, hon har nu ganska bra koll på hur mycket hon kan köpa.
I stan stannade barnen hos mormor och morfar i affären, medan Magnus och jag gick en runda på stan. Jag behövde en klänning, vi ska på en bröllopsfest den 14 aug, och en 40+40 årsfest den 7 aug. Till bröllopet vill jag har en ny klänning. Jag har lite svårt att hitta kläder pga bröstprotesen, men jag hittade faktiskt en på Indiska. Det är tydligen inne med folklore/bohemisk-stil nu, för den var i den stilen, men ändå jättefestlig. :-)

Farfar bjöd oss på pannkakstårta och kaffe. Innan vi kom hade han stekt upp några starka korvar, de smaskade jag och Freja på. Vi var hungriga efter nappträd och besök i stan. Vi tyckte korvarna var så goda så vi handlade sådana på Willys när vi körde hem. Efter maten/fikat körde Magnus och jag och handlade mat, då passade farfar barnen. När vi skulle hämta tjejerna stod Freja i köket och gjorde "gegga" med massa kryddor, vatten, citron mm. De la mynt i geggan och gjorde dem rena. De hade så kul. :-)

Innan vi hämtade barnen köpte vi med oss Sushi som vi åt till middag hemma, barnen åt pommes och chicky bits.

Nu sommartid somnar våra barn oftast tillsammans i vårt säng. Vi har två tjejer som TYVÄRR är himla mörkrädda, ja rädda att somna själva överhuvudtaget. Tuva har varit duktig till för ett halvår sedan. Ju älder de har blivit, ju mer mörkrädda har de blivit. Tjejerna somnade såååå fint tillsammans Tuvas första kväll utan napp. :-)

Må väl!

tisdag 20 juli 2010

Öland bildserie 3

Freja och jag i tältet söndag kväll/natt.

Varm sommarsöndag-kväll. Vi spelar kort. Tuva och Sanna sover i husvagnen. Freja fotograf! :-)

Byrums strand med vackra ön Blå Jungfrun i bakgrunden. Tuva håvar.


Många av oss i vattnet, med Blå Jungfrun i bakgrunden. Det var härliga vågor/dyningar.




Öland bildserie 2

Bad på campingens starnd på östra sidan av Öland, Löttorp.

Jag var ju tvungen att ta EN bild med en väderkvarn på! På campingområdet. Freja räknade, med Tuvas "titt-hjälp" till 24 väderkvarnar på vägen från bron till Löttorp.

Regn under lördag em. Men barnen (och vi vuxna) var vid gott mod! :-)


Utsikt från fyren Långe Erik.



Neptuni åkrar. Mycket vackert!




Fotrengöring vid Neptuni åkrar. Våra fötter var så smutsiga efter att ha gått i foppatofflor i ösregn.





Tuva äter glass på Källa Glassgård, en "riktigt" glassrestaurang.






Här väljs glassar från riktig meny.








Öland bildserie 1

Åskoväder under lördag fm. Freja och Sanna spelar Uno, Tuva ser film.

Simon och Magnus har ler-fotbad under åskovädret. ;-) Lördag fm.

Tuva leker med sina barbiedockor hon hade med.


Grillning av korv på fredagskvällen när vi hade fått upp tält mm.



Tjejerna spelade Uno medan grillen blev varm under fredagskvällen. Underbar sommarkväll!





Öland!

Kom igår måndag hem från Öland där vi har campat tillsammans med kompisarna Nette och Simon och deras barn Sanna och Manda. Sanna och Freja är bästa kompisar.

De hade husvagnen med, vi har sovit i tält. Vår tältövernattning i stugan under midsommarhelgen var nämligen vårt "slutprov" i "campingskolan". ;-)

Vi var såååå veliga om vi skulle åka eller ej. Den här helgen plus måndag var det enda tillfället vi kunde få till tillsammans med dem. Det har ju varit toppenväder lääänge nu, men givetvis lovade de skitväder under helgen. Även på Öland, som annars är ganska solsäkert.

Men vi storchansade och sa att vi kör, det får bli vad det blir. Det är ju inte så himla långt hem. Så vi körde redan på fredagen när jag kom hem från jobbet. Eftersom de lovade dåligt väder på söndagen tänkte vi att då får vi ju en fin fredagkväll, och lördag, så får vi se vad som händer sedan. Öland ÄR ju ganska solsäkert, det kan vara skitväder på fastlandet, och superväder på Öland, det har man ju hört om förr.

Vi kom fram till Sonjas camping i Löttorp kl hav åtta. Efter att jag och Magnua hade satt upp vårt tält, och Nette och Simon grejat med husvagnen och satt upp förtältet till den, var vi hungriga. Jag och Nette tyckte det räckte med smörgås då klockan ju var 21, men killarna (och barnen) var vrålhungriga, så de tände grillen och så grillade vi korv.

Första natten i tält gick jättebra, förutom att man ju vaknar så himla tidigt... Vi vaknade 7.20. Men vi gick och fixade oss och tog en frukt och väntade på att husvagnsfolket skulle vakna. ;-) Vi hade vår kylbox som går på el, i deras förtält, då de hade en elplats. Vi ställde även vårt camingbord i deras förtält, så vi åt alla måltider där, men vi hade egna kökssaker mm och diskade separat. Magnus är ju gammal scout och gillar det där lite "primitiva" och vet hur man packar bra mm. :-)

Min väderintresserade far uppdaterade oss med pinfärska väderleksrapporeter via sma under hela Ölandsvistelsen. ;-) Han skrev att åskan och regnet skulle vara hos dem i Ronneby kl sju på lördagsmorgonen, kl elva skulle det vara över Löttorp, typ. ;-) Man kunde ju bara inte tro det när vi satt där på fredagskvällen i deras förtält och grillade korv och killarna drack varsin öl, och jag fick i Nette ett glas vitt vin (och mig själv också).

Så vi vaknade till en fin lördagsmorgon, regn och åska fanns liksom bara inte på vår karta! Vi åt frukost, och efter frukosten fullkomligt öppande sig himlen över Löttorp-Öland. Det var mycket länge sedan jag var med om ett sådan åskoväder! Regnet bara vräkte ner och åskan dånade! Nette och Simon hade köpt någon ny typ av matta att ha i förtältet och det bara rann en flod av röd ölandsjord blandat med vatten genom deras förtält! Simon och Magnus satt kvar i förtältet under regnet, vi andra satt i husvagnen. Det var som tur var vamt och skönt. Simon och Magnus skojade om att de badade fot-lerbad. ;-)

Men ovädret höll bara på ca en timme, sedan klarnade det upp och blev hyfsat fint igen. Magnus gick för att se vad som var kvar av vårt tält... Det var totalblött i förtältet, men innertältet hade klarat sig och var torrt och fint! Tack Fjällräven! ;-) Vi hängde upp allt vårt blöta i förtältet till husvagnen.

Vi bestämde oss för att köra ut på sightseeing och shoppingtur på norra Öland. Vi började med en onyttig lunch på Källa Glassgård, det var en glassrestaurang i en gammal ölandsgård uppmurad med ölandssten, med bordsservering. Oj oj, vilka grymma glassar! :-) Källa Glassgård hade även ett fint lekrum där barnen ville vara en stund. Vädret blev bara bättre och bättre!

Vi körde och letade efter ett vrak som min pappa (som har bott på Öland som barn) visste skulle finnas någonstans, det låg där alltså för 50 år sedan, och finns kvar idag. Han hade för sig att det låg vid Neptuni åkrar, som är en mycket speciell strandremsa på nordvästra Öland. Det är en strand/kustremsa där den speciella ölandskalkstenen går ner till vattnet som i "trappor" med mycket fossil i stenen. Spännande och unikt! Vi körde vidare mot detta vrak, men hamnade först vid fyren Långe Erik, som Simon, Sanna, Manda, jag, Freja och Tuva gick upp i. Puh, Freja hade sådan jäkla speed uppför alla trappstegen så när jag kom ner igen krampade mina lår och jag hade värsta träningsvärken hela resten av ölandsvistelsen. Snacka om att man är otränad!

Vid Långe Erik frågade vi om detta vrak, som vi letade efter. Vi kom fram till att pappa kanske hade blandat ihop det hela lite, det låg vid Trollskogen bara en liten bit därifrån (men på östra sidan av ön), Trollskogen mynnar ut på en strand där detta vrak ligger. När vi kom till Trollskogen öppnade sig himlen igen och det började åska... Denna gången höll det på säkert tre timmar. Vi valde att skippa Trollskogen och vraken och köra till den outlet-butik vi hade kört förbi tidigare (det finns MÄNGDER med outlet-butiker på Öland). Jag köpte en tröja av märket Puma, Freja fick ett par halvlånga mysbyxor av märket Puma, och Tuva fick en softshell-jacka (märket no name) att ha till hösten.

När vi kom till campingen tyckte vi oss se en liten ljusning på himlen, men det regnade fortfarande litegrann. Men det tog bara en stund så tittade kvällssolen fram och vi kunde tända grillen för grillning av kött. Barnen fick ta ett (långt) kvällsdopp i campingens pool.

Andra natten gick även den mycket bra, och vi lyckades sova ända till halv nio den här gången! Man vänjer sig fort vid alla ljud mm (exempelis karls i tältet bredvis snarkningar!).

Vi vaknade till en underbar söndagsmorgon. Vi bestämde oss för att testa den strand som låg i anlutning till campinen. Man badar då på den östra sidan av ön, där det oftast är kallare än på den västra. Men det var en fantastiskt fin sandstrand, och vädret som har varit sista tiden gjorde att det långgrunda vattnet höll säkert 20 grader. Barnen badade endel, men roade sig mesta delen av tiden med att bygga "akvarium" åt alla fiskar Magnus roade sig med att håva upp med barnens nyinköpta håv. Han fick på köpet en fin rosa solbränna på axlarna. ;-)

Vi år lunch i Nette och Simons förtält, Magnus tillagade vår köttfärssås och spagetti på sitt gamla stormkök från sin tid som scout. :-) Nette gjorde deras mat i deras husvagnskök.

Efter maten körde vi och letade strand på den västra sidan, och hittade den fantastiskt fina stranden Byrum! Åååå, eftermiddagssol på nedåtgående, ganska stora roliga vågor som slog in på stranden, i bakgrunden den mytomspunna ön Blå Jungfrun. Kan det bli vackrare? Det kändes som medelhavet. Freja gillade vågorna, Tuva var måttligt intresserad då hon åkte på kallsup efter kallsup. Hon gick upp efter en stund och satt sedan och lekte sååå himla fint med alla fina stenar som låg på stranden.

När vi kom tillbaka till campingen åt vi middag i campingens restaurang/poolområde. Mmmm, den familjepizzan visste var den satt! :-) Vi hade först sagt nej till poolbad, men barnen tjatade... Och kvällen var sååå fin! Efter badet spelade vi kort i förtältet. Sanna och Tuva somnade i husvagnen.

På måndag morgon monterades tält och förtält ner och vi bestämde oss för att köra söderöver och stanna vid lämplig strand en stund, för att sedan forstsätta färden hemåt. Vi stannade i Ekerum och badade på den härliga stranden, som i och för sig inte på något vis kunde mäta sig med underbara Byrum... ;-) Därefter fortsatte färden mot fastlandet och vårt inplanerade Ikea-besök. Tuva var för första gången i Ikeas lekrum, Freja har varit där förr. Magnus och jag fick en timme själva och hann titta ut rullgardin till fönstret i hallen. Det blev en vit enkel rullgardin. Mycket nöjda! :-)

Vi är såååå nöjda med vår lilla kortsemester! Det gör vi om nästa år, förhoppningsvis några dagar längre då. Nu vet vi att det funkar bra i tält. :-)

tisdag 13 juli 2010

Med mamma på jobbet



Idag hade Magnus ett läkarbesök (polyperna i näsan) kl tre. Kl ett lämnade han Freja och Tuva hos mig på jobbet. Det var populärt både från Frejas och Tuvas sida, och mina förskolebarns sida! :-)

När jag slutade kl tre gick vi och köpte varsin glass och väntade på att Magnus skulle komma och hämta oss så vi kunde köra hem. Vi satt vid fontänen vid medborgarhuset i Lyckeby och gick därefter till lekparken vid biblioteket (mitt jobbs lekpark). Tuva åt en isglass som heter Blåtira, och oj vad blå hon blev runt munnen. ;-) Det var så mycket skum i fontänen att det var helt VITT, bannemig som snö! ;-) Ha ha, tänk att det finns en fontän där, den har varit där sedan 1972, men jag tror inte ens jag märkte den när jag bodde i Lyckeby i tonåren! ;-)

När vi kom hem packade vi snabbt badkläder och körde ner till Trummenäs och badade. Det var första gången Magnus var med dit och barnen ville visa pappa allt de vågar i vattnet! Som de njöt när Magnus kastade och busade med dem i vattnet! :-)

Freja klagar sedan i går kväll på ont i örat, går i princip på alvedon sedan igår kväll... Vi tror att antingen har hon fått in vatten i örat, eller så är det örongångsinflammation. Det har Magnus haft och det gör ONT. Både två sakernma beror ju på att man får in vatten i öronen som inte kommer ut. Hon säger att hon känner sig svullen i örat. Vi får inte ens röra, så ont har hon. Är det inte borta imorgon får Magnus ringa VC.

Nu ska jag sova, ska upp tiiidigt imorgon.

Må väl!

måndag 12 juli 2010

Grillfest


Igår (söndag) em/kväll hade vi en mycket lyckad grillfest med grannarna. Vädret var ju toppen! När vi skulle äta fick vi skjuta in bordet så mycket det gick in till husväggen då markisen inte tar låg kvällssol. Men ganska snart gick solen ner så mycket att det var riktigt riktigt behagligt att sitta där. Det är ju rena medelhavsvärmen när man sitter ute barärmad till kl elva! :-)

Jag blev så glad, jag fick ett nytt namnhalsband (Freja Tuva) av Linda. Det andra hon gjorde till mig i vintras tappade jag vid pulkapromenad med barnen... Linda gör superfina namn/budskapshalsband. Hon använder en stans till namnen. TYVÄRR klantade jag mig... Jag är ju en ganska hetsig snabb person, så jag lyckades efter en kvart fastna i ett skåpshandtag med halsbandet så det gick av... :-(

Vi bjöd på av Magnus marinerad och grillad kycklingfile och urbenade kycklingklubbor. Till det hade vi en av mig tillagad pastasallad bestående av olikfärdag pasta blandad med goood fetaost, lite rödlök och gräslök, och som bindningsmedel aningens med creme fraishe. På toppen svarta oliver. Vi gjorde även en plåt nypotatis i ugnen med olja och färsk timjan från vår lilla "odling". Vi hade även sallad, tomater, gurka, paprika, ananas, vattenmelon och slutligen en god tzatsiki till det grillade köttet.

Efter maten ville alla barnen bada, vilket de så klart fick. Magnus har i grannen Mats hittat en "cigarr-kamrat"; Mats uppskattar också en cigarr och ett glas whiskey. Så medan barnen låg i vattnet satt Mats och Magnus och rökte cigarr. Flemming höll dem sällskap. Vi "tjejer" satt och snackade på altanen, och passade barn i pool. Till efterrätt blev det klassisk, barnsligt god marängsviss! :-)

Freja har haft det bra hos mormor och morfar. De var bara en kort stund på Tosia Bonnadagen. Det var alldeles för varmt, det tyckte till och med Freja! Hon hade åkte en karusell och sedan hade hon fått ett Hallo Kitty gosedjur av mormor. De köpte även ett annat gosedjur till Tuvan.

Freja är ju stor tjej nu, som faktiskt uppskattar svensk komedifilm. Hon och jag har tex sett Göta Kanal 2 på dvd, och häromdagen såg vi hela familjen Lilla Jönssonligan på kollo. Mormor och morfar hade Att angöra en brygga på dvd. DEN ville hon se, och tyckte var bra! :-) MEN, hon hade ursvårt att somna sedan, berättade morfar, vi analayserade det hela och kom fram till att det nog var skelettet i slutet som spökade. ;-)

Tuva saknade Freja jättemycket då hon skulle sova kvart över elva, när gästerna hade gått. Tror att det var att ligga själv i mörkret som hon inte gillade (de somnar ofta tillsammans under helger och ledigheter). Det var ju länge sedan Tuva gick och la sig då det var mörkt. ;-) Tuva sa så sött "jag saknar lilla storasyter Freja". :-)

På bilden, jag och Tuva svalkar oss och leker i poolen efter att ha skjutsat Freja till Ronneby i olidligt varm bil i går söndag!

lördag 10 juli 2010

Nebba - fisken

Nebba
Tuva kladdar med blålera

Freja kladdar med blålera



Värmebölja

Nu är den verkligen här - årets värmebölja, ryssvärmen brukar man väl också säga? ;-) Klockan är tio, det skymmer, vi vattnar med vattenspridare, alla fönster är på vid gavel, det DOFTAR sommarkväll!!! Det är så mycket blommor och buskar som doftar nu. Aaaaah, jag njuter! :-)

Idag var Freja på klasskompisen och grannen på gatan intills, 8-årskalas. Det var ett "pool-kalas". När kalaset var slut kl två åkte vi ner och badade i Trummenäs. Vi var där även igår tillsammans med Nette, Sanna och Manda. Det var första gången vi alla var där. Jag gillade stället pga att det var en camping; man kunde byta om på toaletterna där. Eftersom jag har en bröstprotes (bröstcancern) tycker jag det är skönt att ha någonstans att byta om på. Det var mycket fin sandbotten och 25 grader i vattnet. :-) Jag tycker att Hallarum där vi också brukar bada, har lite "dyig" botten.

Freja och Sanna hade så roligt i vattnet. De är så jämnbördiga. De kan göra ungefär samma saker, tex stå på händer, göra kullerbyttor och hoppa från bryggorna. Idag hoppade toktjejerna från den höga bryggan, helt medvetet, RAKT ner i fiskstimmen med näbbgäddor! De splittrade stimmen som de sa. ;-)

Sanna lyckades fånga en liten liten näbbgädda i en sandform och den byggde de ett litet "akvarium" till i en plastbunke jag hade med. De döpte den till Nebba (Näbba?). De hittade även blålera som de kladdade med. Blålera är häftigt, jag minns att när jag var liten och vi seglade här i skärgården här, tog vi hem kassar med blålera.

Imorgon har vi bjudit in grannarna med barn på vår gata, på en liten "grillfest". Det är Isabel och Mats med barnen Alicia och Meja, och Linda och Flemming med Jonathan och Hanna. De är alla i Tuvas ålder. :-) Freja vill sova hos mormor och morfar i Ronneby. Det är något som heter Tosia Bonnadagen i Ronneby i helgen. Det är en stor marknad med karuseller mm. Att det var i helgen hade Freja stenkoll på, de hade pratat om det på fritids i fredags. Freja och mormor ska gå på det i en runda i morgon. Det är tydligen halva priset på karusellerna på söndagen.

Är trött, men det gååår inte att lägga sig ännu, det är sååå kvavt! Men jag ska bannemig inte klaga, som vi saknade värmen hela kalla våren!

Må väl!

torsdag 8 juli 2010

Varit kreativ!


Det är ganska lugnt på jobbet nu. Då får man passa på att förbereda så mycket man kan inför hösten, tex med förberedelser för inskolningar (det ska göras namnlappar och nya schemalappar mm). På förmiddagen idag var det så lugnt (4 barn) att jag inte längre kunde prata bort det - jag hade lovat att skriva "välkommen" på vår grind. I förra veckan gjorde jag en skylt ovanför vårt förråd där jag skrev namnet på förskolan och ritade av några av barnens händer.

Så när barnen och två fröknar gick på promenad och matade fåglarna, så satte jag mig i skuggan och målade på vår grind. Jag blev faktiskt himla nöjd med resultatet! :-)

Nu sover barnen och ikväll MÅSTE jag komma i säng i tid, jag är faktikst lite sliten, trots få barn på jobbet. Behöver semester nu.

Det kryper på hela mig nu. Jag hängde upp Frejas badkläder nyss och då måste en liten rackare till myra satt sig på mig. Jag kände först något som kröp på halen, men bara kliade tillbaka. Efter en stund kliade det på överarmen och då såg jag att det var en myra som kröp där... Nu kliar det som sagt på hela mig. ;-)

Må väl!

onsdag 7 juli 2010

Trädgården juli

Oj oj, vad apelsinträdet blommar. Det doftar ljuvligt!

Gula blommor.

Jag rensar nästan aldrig ogräs, ändå prunknar rabatterna! Klöver och tistlar är mina (o)vänner! :-)


Gul



Åååå, vår kryddträdgård!




Läcker illgrön spindel i min kruka med lavendel.
Nöjd med bilden.




Spindeln i nätet!







Trött onsdag.

Självförvållat. La mig kvar över elva i går kväll, kl fem ringde mobilväckarklockan.

Tuva somnade kl åtta, helt slut och gräsligt gnällig. Freja och jag läste ett kapitel i Sune-boken inann hon somnade. Sune hade goddag-goddag-sjukan. ;-) Magnus är på after work.

Freja rinde Ellen då hon kom hem från fritids. De badade och gjorde gegga av jordgubbar och vinbär. Tuva var med en stund "på en kant", men som vanligt får hon inte vara med när tjejerna går in på Frejas rum.

Freja och Ellen sminkade sig och grejade. Freja och Sanna höll på och sminkade sig igår eftermiddag och kväll också. De klippte även en frisyr på sminkdockan då. ;-) Idag fick Freja någon slags snedtändning. När Ellen och hon sminkade sig sminkade hon sig helt svart runt ögnen, hon såg ut som en tvätbjörn. Min annars så fina Freja. Oj vad arg jag blev! Men hon gör nog inte om det, för en avsminkning av en arg mamma gör lite ont... ;-)

Var ute och plåtade lite av vad vår juli-trädgård har att erbjuda. I gamla bloggen har jag bilder på vad vår juni-trädgård hade att erbjuda.

Må väl!

måndag 5 juli 2010

Ledig måndag







Ååå, längtar till semstern nu. Känns skönt att barnen bara har kvar fyra dagar på dagis/fritids. Jag har ju dock jobb även nästa vecka.

I morde vid nio körde vi till Lyckeby. Jag hade klipptid och barnen fick helt enkelt följa med. De skötte sig så fint! Till skillnad från Tuva sist hon var med själv. Då var Tuva lite vresig och inte alls i form. Nu blev Tuva lite "stolt" då hon fick visa Freja var "barnhörnan" var. De satt sedan så fint sida vid sida på de små pinnstolar som fanns där, och ritade.

Plötsligt stod Freja vid min stol. Hon stod där länge, ja ända tills Pamela hade blåst mitt hår. När jag var färdigstylad viskade Freja att hon behövde bajsa... Det var därför hon stod så länge vid min sida! ;-) Men de hade en fräsch toalett, så Freja satt där i lugn och ro.

Efter klippningen tyckte jag vi var värda en glass på Mc Donalds. Jag har sett att de har erbjudande på Mc Flurry just nu, 10 kr. Barnen ville dock ha milk shake. Jag tog en Mc Flurry Marängsviss. Alltså den är grymt god! :-) Vi var där kvart i tio, inget folk och varmt och gott ute på deras "uteservering".

Idag har Freja lekt hemma hos klasskompisen Wilma. De ringde om varandra, det var upptaget då Freja ringde, och när Freja la på ringde Wilma. Tuva har haft grannen på gatan intill, Alva, på lekbesök nästan hela dagen. Alva har diabetes och Tuva (och även Freja som var hemma då) tyckte det var spännande men lite läskigt då Alva tog insulinsprutan.

När vi hade ätit middag blev vi "bortbjudna" på lite poolbad i Alvas stora "riktiga" pool, 140 cm djup. Tuva var jätteskeptisk och rädd först, men hon tog små små steg framåt. Hon tog sig tillslut runt längs poolens kanter med armpuffar och badring. Hon vågade dock inte ta sig ut till mitten av poolen, hon greppade inte att ta sig in till kanten igen, utan fick lite panik. Men det kommer! Freja, vattendjuret hoppade och slog kullerbytor och levde rullan i det 30 gradiga vattnet. Det var näääästan för varmt, svalkade inte. De har solvärmare till poolen, vi har just nu 25 grader i vår lillpool utan solvärmare. DET svalkar. ;-)

När vi var på väg hem fick jag bli tvärarg på Tuva. Hon och Freja hade sparkcyklar. Jag (och även Freja) skrek till Tuva att hon skulle stanna vid "stora vägen" genom vårt bostadsområde. Hon lyssnade inte utan bara sparkade över vägen för att säga hej till grannflickona som var ute på sin tomt. När jag kom fram slet jag upp Tuva i famnen och vi gick hem, eller, jag BAR Tuva hem. Nu får hon INTE cykla hem från dagis imorgon som hon vill. Oj vad ledsen hon blev, jag hoppas detta bet nu. Hon är just nu inne i en ålder då hon INTE lyssnar alls på mig.

Må så gott! :-)