fredag 31 december 2010

En sista uppdatering år 2010!


Tuva och jag sparkade alldeles nyss bort till Nette för att låna en bilkudde som vi behöver ikväll när vi ska åka taxi hem från Lyckeby. Vi har en sådan "enkel" lätt variant, men behöver två nu till ikväll. Annars har vi stora tunga åbäkiga i bilen. Vi har lyckats beställa en taxi till kvart över ett - kan inte bli bättre! :-)

Himlen var så vacker alldeles nyss! Vi hörde raketer på håll och Tuva sa till mig att hon trodde himlen var så vacker bara för att det sköts raketer! ;-)

GOTT NYTT ÅR!

torsdag 30 december 2010

Gott nytt år önskar Magnus, Christina, Freja & Tuva!!!

Hushållsassistenten låter illa! ;-) Dec.

Snön kom tidigt i år! Nov -10

Tosselilla, juli

Juleboda, Österlen, juli


Freja fick rullskridskor när hon fyllde 8, Tuva blev så avis så hon tömde sin spargris. ;-)




Neptuni åkrar, Öland, juli.




Öland, Sonjas Camping Löttorp.






Dagen före midsommarafton, Österlen.







Äsch, dessa hänger ju i nappträdet på Dragsö numera! ;-)








Påskdagen. Haväng, Österlen.










Ååå så lite bilder! :-)

Här spelar vi Monopol.

Så här duktigt har Matilda och Tuva legat hela nätterna! :-)

Och så här har Hampus och Freja sovit alla nätter! :-)


Lite av den "kalabalik"vi haft här hemma. Men härlig kalabalik! ;-)
J-Jo på Frejas lamm och Tuva törstig hämtandes juice i kylen iklädd gympadräkt och tyllkjol.



Tomt hus!

Nu har brorsan Patrik med familj åkt vidare till mamma och pappa i Ronneby. Här är tomt! Tuva grät floder när de åkte vid sextiden... Visst kan det ju kännas tråkigt att de åker, det är alltid trevligt att ha dem här, men som vuxen tycker man nog ändå att det är skönt att bara vara vi i familjen igen. ;-)

Igår hade vi besök av min kompis Stina, som jag gick högstadiet med, hennes man och två barn. Det är så kul att hålla kontakten. Hon är såååå bra på det, jag är sämre! ;-) Men vi brukar träffas när de är hemma hos hennes föräldrar här i Karlskrona (Stina med fam bor i Skåne). Nu SKA vi ta och köra ner en helg och träffa dem! Det var fullt hus här hemma, med sju barn som röjde runt! ;-)

Idag kom jag plötsligt på att vi ju har ett Monopol-spel! Och jag kom på att Freja och Hampus NOG borde klara att spela det nu! Sagt och gjort, fram med spelet! Vi fick till och med med oss Patrik i spelomgången. Det var riktigt roligt! Barnen förstod själva spelidén, men det är ju höga summor i spelet, vilka är lite svåra att greppa för barnen. Allt gick jättebra till en början, men när småtjejerna och J-Jo ville "hjälpa" med pengar och lagfarter på gator så blev det aaaningens stimmigt! ;-)

Nu i kväll har vi storstädat huset. Känns skönt att vakna på nyårsdagens morgon i ett nystädat hus. :-) Vi ska till kompisar i Lyckeby på nyårsafton. De har klädkod mörk kostym, och det har oroat Magnus litegrann då han inte hade någon vit skjorta. Han var i stan här om dagen och införskaffade en. Jag vet då INTE vad jag ska ta på mig, är inte i speciellt sugen på klänning, nyopererad som jag är i bröstet. (Ja erkänner, SÅ nyopererad är jag ju inte, men ändå så pass att jag inte känner för klänning!). Jag har inte ens köpte någon ny fin bh ännu, jag bor i mina sport-bh:ar som jag haft sedan jag blev av med ett bröst... De får ta mig som jag är! ;-)

De vi ska till ska stå för huvudrätt. Vi ska göra förrätt och den andra familjen som kommer ska stå för efterrätt. Vi ska bjuda på vår gooooda ljumma avocadosoppa och dekorera med hummer. Om jag nu ska skryta lite så kan jag säga att den brukar gillas av de flesta! :-)

Avslutar med en söt kommentar av lille J-Jo två år "gilla om den". En blandning av tycka om och gilla!

Må väl! :-)

tisdag 28 december 2010

Marinmuseum-bilder

Brandlarmet gick när vi (som tur var!) hade kommit ut från museét.

På "lekavdelningen". Inredd som ett fartyg.

"Byssan" (köket på fartyget). Även detta på lekavdelningen.


Galjonshallen är jäkligt mäktig!



Fin utsikt över isbeklädd redd.




I undervattenstunneln. Barnen var allt lite skraja! ;-)





På väg ner i tunneln. Markering finns för vattennivån. Det gör det än häftigare att "gå ner i vattnet". Tuva frågade om hon bottnade! ;-)






På Stumholmen innan vi gick in på Marinmuseum. Hampus, Matilda, Freja och Tuva.








Marinmuseum

Idag begav vi oss till Marinmuseum. Det var länge sedan vi var där. Vi kom fram till att det bör ha varit sommaren -05. Då fanns varken Matilda, Tuva eller lille J-Jo. Då var det bara Freja och Hampus som röjde runt där. Freja och Tuva har dock varit där med farmor och farfar på både påsklovet och nu på höstlovet.

Vi började, för allas överlevnad, med en fika. Bra att ha något för blodsockret! ;-) Det var tyvärr inte något stort utbud med "fika", men barnen blev nöja med pepparkakor, chokladboll och juice. Kaffe med påtår var gott och stärkande för de vuxna.

Vi såg en hel busslast polska ungdomar på museét och vi blev lite imponerade över den "pli" ledarna hade på barnen. De ställde på en liten signal upp sig två och två för att bli räknade. Värre var det med våra fem, de röjde runt, men mådde nog ganska bra! ;-)

Det finns ju en undervattenstunnel på Marinmuseum. Jag minns när museét byggdes på 1990-talet, det var stort rabalder när det upptäcktes ett vrak på botten där museét skulle byggas. Man anlade då en tunnel inne i museet, för att besökare skulle kunna se ett vrak i "dess rätta miljö" så att säga. Barnen tyckte tunneln var häftig, men lite skraja var de allt. Vattnet är klarast vintertid, så vi hade god sikt ut i "det stora blå". Tuva frågade mig först "finns det hajar där?" när jag sa nej frågade hon "finns det krabbor?". Neeeej sa jag, vi befinner oss liksom lite på fel kust för att se krabbor och hajar. ;-)

När vi var klara blev det små inköp i museishoppen. Med gratis inträde känns det som att man vill gynna de statliga museerna litegrann! ;-) Tuva ville ha en enkel barnkompass och Tuva valde en bläckpenna i form av en u-båt. Tuva hade hemskt gärna velat ha en ursöt nallebjörn med flytväst för 175 kr, men neeej, lite för dyrt.

När vi sedan var klara gick vi ett varv runt museet utomhus, det är ju så vackra omgivningar. Plötsligt kom en brandbil, och brandmän gick in på baksidan. Antagligen hade ett brandlarm gått, för när vi kom till framsidan stod massa människor utanför entrén, så hela museét hade tydligen fått utrymmas. TACK, säger jag bara, för att vi då hade hunnit ut, för jag misstänker att Freja hade kunnat få panik där inne. Ja även jag, brandlarm är inte att leka med. I alla fall hade mitt hjärta bultat snabbare innan man fått ut vårt sällskaps fem ungar! Vi gissar att det var ett falsktlarm från restaurangköket.

Efter museibesöket travade vi upp och sa hej till mormor/farmor och morfar/farfar i affären. Mormor bjöd hungriga ungar på julksinka! ;-)

måndag 27 december 2010

För mormor och morfars skull.

Rymdglass. Samma slags glass som astronauter äter på ex rymdstationen ISS (frystorkad). "Faster" Eva har köpt den i London.

Här äts det rymdglass. Freja delar broderligt med kusinerna.

Vi har tagit ner sparken från vinden! Det är ju bra sparkföre. Oj så kul det är att sparka! :-) Ser ni vad oerhört mycket snö vi har fått!?


Patrik med J-Jo, Matilda och Tuva.



Snöhögen i/på vår återvändszon.




J-Jo leker med Tuvas Pippi-hus, Hampus och Freja spelar Wii i bakgrunden.





Vi har det bra! Kusinerna leker och har kul! I morgon åker vi eventuellt till Marinmuseum.
Må väl!

























söndag 26 december 2010

Annandagen

Sammetsklänningstjejerna Matilda (4 år) och Tuva äter klubba efter maten. Matilda håller Tuvas gräsliga Disney Musse Pigg som spelar Jingle Bells!

Patrik visar kort för J-Jo, Tuva och Matilda.

J-Jo bara älskade julkulan som vi gav mormor och morfar i julklapp. Han gillade att trycka så att Freja och Tuvas sång hördes.


"Barnbordet"



Maten tillagas





Juldagen

Vi spelar Wii Mario Kart

Freja är sååå nöjd med sitt Lego-city hus. Hon har byggt det helt själv efter ritningarna.

Pulkaåkning på juldagen.


Här byggs det lego på juldagsmorgonen.




Julafton

Freja och morfar testar Wii. Jag tror de spelar tennis. Tuva är som vanligt litegrann i vägen överallt. Här har vi sagt åt henne att akta sig så att man inte av misstag slår till henne i en sving! ;-)

Barnen friserar sina sminkdockor, ja Tuva sminkade även sig själv!

Mysan


Freja läser på paketen, Tuva delar ut.



Freja hjälper till lite.



Tomten är här.





Insnöade!






Oj oj oj, så MYCKET snö!








En väsignad jul!

"- Ja det var då en välsignad jul", som Karl-Bertil Johnssons mamma säger i Karl-Bertil Johnssons julafton.

Vi hade en mysig julafton på alla sätt och vis. Visst saknade barnen sina kusiner, men väder och magsjukor rår man inte på. Det var ett herrans väder i södra Sverige! I Skåne och Blekinge var det Klass 2 varning, vilket innebär att man avråder från att ge sig ut på vägarna. Vägverket garanterade bara att vissa större vägar snöröjdes. Det var säkerligen många familjer som inte var fulltaliga på julafton misstänker vi (alltså att folk fick stanna hemma). Jag tror inte Patrik och Eva hade kommit ner till jul ändå, vädret hade hindrat dem i vilket fall som helst. Många hade önskat en vit julafton, men detta var nästan FÖR bra, julaftonen som kom av sig skulle man kunna säga.

Mormor och morfar var dagen innan julafton inte helt säkra på att komma sig iväg till oss på julaftonsförmiddagen. Vi hade lovat att bjuda på risgrynsgröt och skinkmacka kl tolv. Detta hann de inte med, de valde att äta lunch hemma istället. Men de kom hit till eftermiddagsfikat kl två.

Vi vaknade på julaftonsmorgonen och kände oss riktigt insnöade! ;-) Magnus gick ut och skottade och det tog tid, det hade kommit mycket snö under kvällen och natten! Vilken granngemenskap när typ ALLA skottar samtidigt så där på julaftonsförmiddagen! ;-) Barnen ville ut och undersöka vår tomt. Oj oj vad snö! Tuva utbrast att hon inte bottnade på vissa ställen! Hon stod på vår altan och skrek "ner" till Freja "bottnar jag där?"!

Jag kokade risgrynsgröt på "långkok" under förmiddagen, det blir så gott då! Jag gav mig på att göra saftsås också. Det är så gott att ha till! Jag är inte uppvuxen med det, men min skånske "man" Magnus är det.

Mamma och pappa kom vid ett-tiden. Det hade gått över förväntan att köra från Ronneby. När de kom drack vi glögg och kaffe och åt knäck, kola och pepparkakor. Allt hemgjort! ;-)

Sedan började den eviga väntan... Men tiden gick ganska fort ändå. Efter Kalle Anka började Magnus-tomten att förbereda sig för sin ankomst. Bättre ha julklappsutdelning INNAN julbordet, då har barnen att göra så att föräldrarna får sitta ner och njuta av julbordet! ;-)

Tomten kom med några juklappar i en säck, resten låg under granen och väntade. Barnen tror inte längre på tomten, men vi vill ändå ha tomte, i alla fall några år till! ;-) Mysan kände igen Magnus så hon skällde inte något alls! Det var ju samma lukt på han som nyss hade gett henne skinka, så hon var inte rädd, inte! ;-) Tuva hade ritat en teckning som hon gav tomten innan han ens hade delat ut några julklappar. Så på något vis har hon nog ändå varit osäker på detta med om tomten finns eller ej... Freja den godingen sa redan på morgonen att alla skulle få samma sak av henne i julklapp. Jag tänkte att det är väl något hon har gjort på fritids, men det var det inte. Hon gick istället runt och gav oss alla en julkram, det var hennes julklapp. Jag blev så rörd! Det var så fint att hon sa det redan på morgonen, men inte avsöljade vad hon tänkte, utan det fick verkligen bli en överraskning! :-)

Alla blev nöjda med sina klappar. Barnen har tryckt med textilfärg på örngott som de gav till både mormor, morfar och mig och Magnus. Tuva fick textilfärger och stämplar i födelsedagspresent av mormor och morfar. Jag var med under tillverkningen så jag visste ju vad de skulle ge. Detta fick även farmor och farfar. Örngotten blev så himla fina! :-) Vi gav också både far- och morföräldrar och även Magnus farmor Gulli, en så himla läcker sak vi hittat på nätet. Det var inspelningsbara julkulor! Man kunde spela in en liten trudelutt och så fann plats för en bild. Vi hade satt in en bild på barnen ute i snön med tomteluvor på sig, och så hade de sjungit in "Nu tändas tusen juleljus". Mormor blev så rörd så hon började gråta!

Barnen fick lego och frisyrhuvuden av farmor och farfar. Freja tyckte det var superkul att bygga ihop Tuvas lego-hus som Tuva fick när hon fyllde år i okt. Så Freja önskade sig ett jätteläckert Lego City hus som hon hade sett i Leksakshusets katalog. Tuva fick "bygga för hand-lego" (blandat lego) i "tjejfärger" (rosa ljusblått, ljusgrönt mm).

Vi gav inte barnen så mycket paket i år, då vi hade bestämt oss för att köpa ett ganska dyrt tv-spel, ett Wii, till hela familjen. Men de fick ändå en hel del grejer. Tuva fick boken Castor odlar, ansiktsfärger, små små Askungen och Snövitdockor, stor Lego-platta och liten gosedjurshund i resebur mm. Freja fick en sk "lätt att läsa bok" som hette Ring 112!, en "målarbok" med modeller att rita kläder till, Lego-platta och experimentlåda om elektricitet mm. Mormor och morfar gav hela familjen så läckra påslakan-set från Färg & Form, bla med de moderna molnen som Gunilla Axén har designat (på 60-talet för 10 gruppen). Nu kan vi alla bädda trendigt i våra sängar! (Ja båda barnen har redan gjort det något år, då de båda har det med rosa botten och vita moln). ;-)

Jag och Magnus hade redan fått en present av Magnus föräldar, så vi trodde inte att vi skulle få mer. Men Magnus fick till sin barnsliga glädje en enorm Ferrari-bil att bygga ihop i Lego. Även Magnus kom ju in på detta med Legobygge då i okt när Tuva fyllde år. ;-) Även jag fick ett fint halsband i glaskonst som Mia har gjort. Det var ljust grönt, en färg hon vet att jag älskar! Jag fick även en läcker Gerorg Jensen kandelaber i rostfritt stål. Den är så vacker när den brinner. "Mäktig". :-)

Efter julklappsutdelningen började vi förbereda det dignande julbordet. ;-) Magnus gillar verkligen att laga mat, och är duktig på det. :-) Han stod och fixade och donade med all matlagning den 23:e när jag jobbade. Han hade gjort så goda egna sillröror (bla currysill och romsill), gravat egen lax, gjort Janssons Frestelse, gjort min bror Patriks sk "romgegga" (he he visst låter det gott?) gjort egen vitlöksaioli mm mm.

Ja det var sannerligen en välsignad jul på många sätt och vis! ;-)

Idag annandagen har vi varit hos mormor och morfar på middag. Patrik och Co har äntligen kommit ner också. Ingen mer i deras familj har insjuknat i magsjuka, så de valde att köra ner. Det har nu gått mer än 72 timmar sedan Matilda kräktes så vi hoppas hon inte smittar mer. De ska sova hos farmor och farfar (mina föräldrar alltså) i natt och kommer hit imorgon. Barnen längtar!

De var inte blyga länge för varandra, utan började leka nästan genast. De var bla ute och hoppade från mormor och morfars altanräcke och ner i en jättestor snöhög! Hoppas barnen får lika fina barndomsminnen tillsammans med sina kusiner, som jag har med mina! :-)

Må väl mina vänner!

torsdag 23 december 2010

GOD JUL!


God jul önskar vi er alla!

På bilden äter Freja skink-kvällsmacka vid åttatiden i kväll. Ingen "fejksnö" på fönstren direkt! ;-) Vi är liksom lite insnöade! Vi får se om mamma och pappa kan ta sig från Ronneby och hit imorgon. Hoppas, hoppas för annars blir barnen dö-besvikna! Det räcker med att inte kusinerna kommer ju... :-(

Men trots allt - GOD JUL!


onsdag 22 december 2010

Kompis sovit över. :-)

Freja lekte med Ellen igår tisdag. De njuter av sitt jullov - verkligen. :-)

De kom på att det vore kul om Ellen sov över här. Kör till sa jag, jag är ju ledig. Klart de ska får göra sånt på sitt jullov! :-) Magnus skulle ju dock upp och jobba idag.

Tuva tyckte detta var minst lika spännande som Freja och Ellen. De var ute och lekte en stund på kvällen i den -17 gradiga kylan! Vi har haft (har) en enorm köldknäpp i hela landet. I natt hade vi -19 grader! Ellen den lilla tunna tjejen frös som en hund då de kom in, tur då att Magnus hade en brasa på gång. De satt sedan och drack varm choklad och njöt av värmen.

De lekte hotell och bäddade sina sängar fint och gjorde någon form av enkel "lobby" i vardagsrummet. Årets julkalender Hotell Gyllende Knorren inspirerar nog lite! :-) Tuva somnade fort när jag väl fick i säng dem kl tio. Freja och Ellen däremot hade lite svårt att komma till ro, trots att de lyssnade på talbok. Freja var dödens trött medans Ellen verkade väldigt pigg. Det var inga ledsna miner eller så tack och lov. :-)

Men klockan kvart i tolv skedde ändå "den stora förflyttningen ". ;-) Magnus var trött och skulle upp kl sex och behövde sova. Han la sig därför i Frejas rum, Ellen och Freja placerades i vårt sovrum, Ellen lånade min säng och Freja la sig i Magnus säng, undertecknad fick "fotändeplatsen" i vårt sovrum, i den extrasäng som Ellen skulle legat på i Frejas rum. Allt gick mycket bra, klart man fixar till det så att allt funkar så smidigt det bara går. :-) Barnen sov sedan som stockar tills telefonen väckte oss alla kl nio på morgonen.

Jag var och klippte mig i grannbyn igår kväll. När jag parkerade fick jag ett sms av Patrik. Det var tråkiga besked. Matilda hade kräkts på eftermiddagen! Beskedet var alltså att de inte kommer förren tidigast juldagen... Detta är en in i detalj återupprepning av julen -08, enda skillnaden är att VI då skulle kört upp till dem till jul. Då åkte vi till nyår istället, men det hjälpte föga, hela vår familj fick magsjuka där i Enköping. Magnus och Tuva missade hela nyårsafton, jag stod vid tolvslaget med Freja och Hampus och kände att min mage var i olag... När Freja hade somnat kl ett gick jag på toa och kräktes, och så var det igång... ;-)

Så vi har inte firat julafton med Patrik och co på mååååånga år nu. :-( Trist! Men detta kanske har någon mening ändå, vem vet. Det är nämligen snöoväder på gång i Östersjölandskapen igen. Det är klass 1 varning utfärdad från kl två i natt till sju imorgon kväll. De skulle alltså ha legat på vägarna under i stort sätt hela den tiden. Jag har till och med tänkt att jag tar bussen till jobbet imorgon. Sitter hellre fast på slätten i en buss än själv i en bil! ;-)

Jag berättade det tråkiga beskedet för Freja i går kväll när hon och Ellen satt och drack choklad och hade det mysigt. Jag tänkte att hon kanske tar beskedet bättre om hon har kul och har kompis här liksom. Men oj oj vad ledsen hon blev, vår stora älskade tjej! :-( Hon började gråta... Hon har längtat så efter i första hand kusin Hampus som är 7 år.

Så vi vår avvakta och se vad som händer här framöver. Det vi vet är att mormor och morfar i alla fall kommer och firar jul med oss. :-)

Må så gott!

tisdag 21 december 2010

Farmors handgjorda halsband.

Söt söta! :-) Tuvas till vänster, Frejas till höger.

Bilder

Från Tuvas och min promenad i skogen bakom vårt område i söndags. Det är vackert!

Trollens hund?

Tuva såg tomtar överallt! Hon har sett för mycket på Trolltider-julkalendern! ;-)


Titt ut i snön!



Ha ha, några sjukgymnaster har haft kul i deras väntrum! Alla möbler var inslagna i julpapper! :-)




Vår bil i drivan.