söndag 30 januari 2011

Bilder

En lördagmorgon i en varm simhall.


Söndag. Freja och Karolina fikar varm choklad och macka ute i det fina vädret.

Lördag. Tuva hjälper mormor att stapla maränger, grädde, glass och chokladsås . Mmmmm! :-)



Freja vispar grädde till marängsvissen. Lilla Tuva fick inte hjälpa att vispa. Hon ser lite deppig ut, hon visste inte då att hon i nästa sekund skulle bli erbjuden att få stapla maränger, grädde mm till själva svissen! :-)




Tuva presenterar sin lila häst för Mysan.





Gooooooooodis!






Snöskulpturerna på Ronneby torg.







Fika är nästan det bästa med att åka skridskor! :-)








Här åks det. Freja, Magnus och Tuva. Magnus kunde bara åka en kort stund, han får sååååå ont i fötterna. :-(









Tuva åker med hjälp av mål, då gick det undan!























Söndags-uppdatering

Jaha, så var helgen snart sluuut. Tiden flyger iväg! Men det har varit en lugn helg. Inte en massa måsten. Freja sa idag vid middagen "mamma varför är helgerna så korta och veckorna (vardagarna) så långa?". Bra fråga. ;-)

På lördag förmiddag kl nio hade Freja och kompisen Sanna sitt första tekniksim-pass i simhallen i stan. Freja var allt lite nervös, men det gick bra. Men hon hade det lite tufft utan simglasögonen. Vi har blivit av med dem, gissningsvis när vi var på äventyrsbadet i Växjö. Hon gillar inte att få vatten i ögonen när hon tex simmar ryggsim snabbt. Sim-shoppen öppnade kl tio, då köpte jag ett par nya simglasögon till henne. Nu har hon ett par till nästa gång! :-)

Igår var vi i Ronneby och åkte skridskor på deras utomhusrink, Brunnsvallen. Jag har förstått att det GÅR att åka på isarna på sjöar och hav nu, men det trodde inte jag. Jag trodde isen var helt knagglig av att ha töat och frusit omvartannat under flera veckor. Man har som sagt i dag på Facebook läst att det visst går att åka på isarna. Härligt!

Jag tycker det är dödens tråkigt att gå in i en lysrörsupplyst ishall, ex Arena Rosenholm här i krokarna, och åka skridskor, när det är fint dagsljus utomhus. Igår när vi var i Ronneby hälsade vi även på mina föräldrar och mamma bjöd på god kålpudding till middag. Jag höll på att falla baklänges när mamma hade köpt ingredienser till maränsviss!!! Det är liksom inte mamma det, hon brukar knappt ha saft hemma till barnbarnen. ;-) Det får nog bli (och har kanske blivit!) bättring, inte för att hon behöver ha MASSOR av "gottigt-onyttigt" hemma, men en glass och saft till bullen uppskattar ju barnen. ;-)

Att Freja har utvecklats oerhört i sin skridskoåkning, det visste vi. Men även Tuva är sååå himla duktig och enträgen. Hon åkte ju för första gången förra vintern. Hon trillar, trillar OCH trillar! Men hon kämpar på, det är bara upp och åka igen! Fast idag sa hon att hon hade blåmärken, så lite ont har hon nog. Och det är inte konstigt, ungen trillade ju massor av gånger där på isen! ;-)

Efter skridskoåkningen stannade vi till på Ronneby torg. I Ronneby kommun ska de ha en tävling i snöskulpturbygge för både barn och vuxna om ett tag. Under lördagen hade de haft en inspirations workshop för alla barn på torget, så det stod massor av fina skulpluter där. :-)

När vi ändå var på torget gick vi och köpte lördagsgodis i den godisaffär som ligger där i närheten. Oj, vad de har många olika sorter godis där! Tuva hade svårt att välja... Hon bara irrade runt runt deras hyllor med lösgodis. ;-)

Sedan, innan vi kunde få någon mat hos mamma och pappa, var vi tvugna att ta en liten tur till Maxi-Ronneby. Vi skulle ha nya små-termosar till Freja och Tuva. Freja har ju gärna varm choklad med på utflykt, medans Tuva INTE gillar varm choklad (har aldrig gillat mjölk). Men tex i en ishall är det gött med något varmt att dricka, så då kan hon ibland få varm saft. Mmmm, det ÄR faktiskt jättegott när man är lite frusen!! :-) Fick tipset av brorsan, vars barn går på Skogsmulle (Knytte då de var ännu mindre), och där får de ibland varm saft.

På Maxi förälskade sig båda tjejerna i varsin lila mjukdjurs-ponnyhäst för sextionio kronor... Japp, de fick köpa dem, men för EGNA pengar från spargrisarna. ;-)

Mamma hade verkligen lyckats med kålpuddingen! :-) Kålen var så mjäll och god! Mysan hade känt dofterna under tillagningen så inte var hon sugen på sin hundmat, hon väntade in oss och när vi satte oss till bords tiggde hon som bara den, den lilla "sit-vovven". ;-)

Magnus hjälpte pappa med något i datorn + mobiltelefonerna, men han blev aldrig klar, jag fick allergi (tål ju inte Mysan) så vi var tvugna att köra hem... Men vi hann med middag, efterrätt och KAFFE! :-)

Idag söndag har Freja haft kompisen Karolina här, de leker alltid så fint. Man märker dem knappt! Tuva hade för första gången dagiskompisen Lovis (vackert namn!) här. Det gick bra, och de hade roligt, men jag fick medla några gånger. De har ibland i den åldern svårt att se att sitt eget handlande kan få konsekvenser (gäller dem båda). Men de är ju bara dryga 5 år (Tuva) och 4,5 år (Lovis). Minns att jag ävan har fått "medla" någon gång när Karolina och Freja har lekt, när de var i samma ålder (ca 5 år). ;-)

Ha en bra vecka! :-)

lördag 22 januari 2011

Bildskörden

En vanlig dyster tö-förmiddag på vägen mellan min by och den by jag jobbar i.

Barnen åker i puklabacken idag lördag. Det gick undan!

Barnen går på skaren i torsdags eftermiddag.


Jag på Formex-mässan i aug -09. Man mötte julen så där på sensommaren. Helt upp- och nedvända världen! Men det är så att affärsinnehavare köper ju "julsaker" (+ vintergrejer) i aug, och nu på mässan i jan, är det mer "sommar".




Åkt skidor!

Det har (som vanligt) varit en intensiv vecka. Fullt upp på jobbet och hemma. Torsdag är den dag jag slutar tidigt, men då har jag ju öppnat stället och gått upp kl fem, så då är jag dessvärre ganska trött när jag kommer hem... Jag är ju ledig på måndagar, men i måndags hade vi personalmöte, så jag var tvungen att åka in till jobbet på kvällen ändå.

Det har verkligen varit varierande väder den här veckan. Det töade som 17 i början på veckan, men på torsdagen var det kallt och riktigt isigt och halt på morgonen när jag gick till bussen. Jag vurpade till rejält, men hittade balansen igen, precis när jag var vramme vid busshållplatsen. När jag och barnen gick hem från fritids och dagis tog vi grusvägen hem, och då märkte Freja att det var värsta bästa skaren på hela "ängen" utanför vårt hus. Fantastiskt att bara kunna gå uppe på snön! Det slog mig att NU var det ju läge att i alla fall få testa sina längdskidor! De har inte rastats sedan i feb -10. ;-) Det är först nu jag känner mig så pass återställd efter operationen att känner att jag kan åka skidor! När snön kom var det inte att tänka på att åka skidor.

Sagt och gjort, vi gick bara hem och åt en varsin macka och så gick vi ut och åkte skidor! Gud i himmeln så halt det var, jag höll banne mig på att bryta lårbenshalsen när jag kom ut på vår veranda med trägolv. Pjäxorna är ju ganska hala under insåg jag... Nästa "vurpstopp" var utanför garaget. Ja så höll det på. Det kändes skönt att få på skidorna, då kände jag mig faktiskt stadigare. ;-) Jag föll två gånger under skidturen. Jag insåg då att jag är smidig som ett kylskåp och BÖR hålla mig i stående position hela tiden. Ja, det är rent skrämmande så svårt jag hade att ta mig upp från marken! Tuva, som föll gång på gång på gång, tog sig upp till stående helt utan hjälp och det såg så lätt ut! ;-)

Jag är verkligen hemskt rädd att trilla... Vet inte om det helt enkelt är åldern, eller att jag är (känner mig?) "mörbultad" i kroppen efter allt jag varit med om i livet (canceroperation, cellgifter, rekonstruktionsoperation etc). Puh, ska vi till fjällen framöver (vilket vi verkligen VILL), måste jag hitta tillbaka till lite av min smidighet och oräddhet i snön (backen!) känner jag! ;-)

Idag hjälptes Magnus och jag åt med städnigen, vilket gjorde att jag kände att jag hade tid att ge mig iväg och åka lite pulka med barnen i den lite högre backen i byn. Idag gick det fort ner, det var riktigt isigt och halt i backen! Freja hade Karolina här också, så hon hängde på. Tuva hade med det roliga "åkdonet" de fick förra vintern, en slags hal skummgummiplatta helt enkelt. Den bara slänger de sig på och susar ner för backen med huvudet före. Tuva och Freja skojbråkade om vem som skulle ha den, och det slutade med att Tuva hamnade underst och Freja slängde sig på henne och så susade de ner! Sen skulle de åka så hela tiden! ;-)

Pappa kom på besök i eftermiddag. Han är gräsänkling eftersom mamma är i Stockholm på Formex-mässan. Hon är med de nya affärsägarna som lite hjälp, men även för att presentera de nya ägarna för några av sina leverantörer, ex Färg&Form, som har de fina "moln-produkterna" och Ernst kollektionen (Ernst Kirchteiger). Lite avis på att hon är där är jag allt, jag har varit med henne där på mässan ett antal gånger. Det är mycket roligt att gå där.

Pappa och Mysan lät sig väl smaka av fläskytterfilégryta och klyftpotatis. Efter maten tittade morfar, barnen, Mysan och jag på Saltkråkan (den om när Skållan kom till Saltkråkan). Oj vad barnen skrattade, de gillar verkligen den filmen! :-)

Må väl! :-)

söndag 16 januari 2011

Söndag hemma med Tuvan







Idag har Tuva och jag bara varit hemma och myst. Inget gnäll eller så, utan riktigt lugnt och fint faktiskt! :-) Magnus och Freja körde och hämtade farfar på förmiddagen och så körde de tre till Kreativum i Karlshamn. (Tuva var liiite sotis, men detta var en grej vi lovat Freja länge.)

Magnus råkade säga till Tuva innan de körde, "nu får du en mysdag och kan leka med mamma hela dagen". Leka kan ju innebära mycket, men jag vet hur Tuva tolkar leka. Det är leka roll-lekar, exempelvis att jag är Annika och hon är Pippi. Jag må jobba på en förskola och älska mitt jobb, men jag leker INTE roll-lekar med barnen på det viset. Jag pratar gärna med barnen (de har mycket intressant att säga!) och jag tycker om att LÄRA barnen något, jag tycker om att LÄSA för barnen, jag "pysslar" gärna med barnen, men leka roll-lekar gör jag inte gärna. Känner mig inte bekväm i den situationen. ;-)

Så jag tänkte "eh, jag LEKA, där sa du nog lite fel, Magnus lille, men vi ska nog hitta på att göra!" :-)

Vi började med att baka sockerkaka. Castors sockerkaka, från boken Castor bakar, av Lars Klinting. Sist i den boken är ett recept på sockerkaka. Vi bakade "dock-sockerkaka", i såna mini formar, inköpta på Ikea. :-) Dem (det blev fyra st) blev sååå söta - och GODA!

Därefter gick vi ut en runda. Oj vad blött och tråkigt det var ute! Tuva åkte lite skidor, men hon blev ganska snabbt så pass blöt att vi beslöt oss för att gå in. Tuva önskade chickybits och pommes till middag, men tyvärr hade vi inga pommes hemma. Det fick bli makaroner istället. Det är inte ofta vi har pommes hemma, eftersom vi helst gör egna klyftpotatisar.

Efter maten målade jag henne med ansiktsfärger. Hon fick såna i julklapp och tanken var att de skulle användas vid såna här tillfällen. Hon sa först att hon ville bli en tiger, men sedan ändrade hon sig till fjäril. Ååå, hon blev så söt! :-) Det är faktiskt första gången jag målade en så pass stor bild med ansiktsfärger. Annars har det mest blivit enstaka hjärtan, solar och spindlar. (Till Halloween målade jag i och för sig lite större grejer också.) Det blev lite av en "fantasifjäril" med "Tummlisa-ansikte" (H C Andersens saga om Tummelisa så som hon är ritad i en bok vi har).

Efter ansiktsmålningen satte sig Tuva i soffan och tittade på sin favoritfilm Trolltider (julkalendern från -86). Tuva är inne i en lite orolig period i sitt liv, hon drömmer och tänker mycket. Hon är väldigt mörkrädd. :-( Så denna tiden nu är liiite jobbig för henne, då det ju i stort sätt är mörkt mellan halv fyra på eftermiddagen och åtta på morgonen, och däremellan är det ju inte superljust heller, inte en dag som denna i alla fall (grå-trist dag). Tuva vågar inte vara själv i ett rum, inte leka själv i sitt rum utan vill hela tiden vara på samma ställe som någon vuxen (läs mamma!). Det är liiiite jobbigt för mamman, men det går väl över, det är väl en fas (som man sa när man hade bebis och det var gnäll pga tänder eller utveklingsfas eller vad det nu var). ;-) Men har hon väl kommit in i en film, kan man ibland smyga sig iväg för att få NÅGOT gjort. Detta funkade idag, jag kunde slänga in en maskin tvätt och även städa toaletterna.

Nu badar Tuva, och Freja berättar glatt om vad hon gjort på Kreativum. Det är nog tredje gången hon är där. Men hon har aldrig tidigare sett film där (på Kreanova, en mindre version av Cosmonova som finns på Naturhistoriska i Stockholm). Idag hade hon sett en film om havet och djuren i havet och hon var helt fasinerad! :-)

Ikväll måste vi ha i säng barnen i TIIIID! Vi får inte missa säsongens första Solsidan på fyran. :-)

Må väl! :-)



lördag 15 januari 2011

Armband

Titta så fina armband Freja och Tuva gjorde till mig i måndags! Så somriga och fina pärlor. Frejas med ett mönster, och Tuvas bara trätt rakt upp och ner. Båda lika fina! :-)

Fyra år sedan bilden togs...

Hittade denna bilden då jag tittade i album i helgen. Det är nästan exakt fyra år sedan den togs. Tuva höll på att skolas in på dagis, och jag hade just fått ett heltidsjobb på två förskolor (50 % på en, 50 % på en annan) i grannbyn. Men jag hann bara jobba ca 1,5 månad, sedan upptäcktes min bröstcancer och det blev operation och cellgifter och Herceptinbehandlingar istället... Vilken TUR att Tuva var färdiginskolad på dagis, och trivdes så bra, så att vi kunde lämna henne där, och gå på bahandlingar mm, och veta att hon hade det BRA! (Att Freja trivdes på dagis visste vi redan!)

Shopping

I morse tog jag bussen in till stan. Mamma lovade mig, precis när jag var nyopererad att hon skulle köpa mig en ny bh. Jag var ju inte säker på storlek eller så, nu efter operationen, så vi gick in till Wonderful, en "riktig" underklädesaffär och fick där bra proffsig hjälp! Det blev en bh inköpt på Wonderful, och en i den andra underklädesaffären i stan, Dag&Natt. Jag hittade även en snygg bikiniöverdel. KUL, när man badat i sport-bh senaste fyra åren pga bröstcancern...

Jag hittade även ett sött linne till Frejan, och en klänning med lite tyll till Tuva, på rean på H&M.

Freja kom hem så glad och uppspelt i fredags. Hon berättade att nästa vecka blir det mycket idrott, de ska till simhallen på torsdag, och till ishallen på fredag, plus då den vanliga gympan. :-) Freja simmar ju nu 200 m, och nu i andra klass ska det kollas vilka som kan simma 25 meter. Jag är såååå glad att vi karvat in till stan och simskolan nu varje vecka i alla dessa terminer! Fasen vad dyrt det blev, huuu, det måste ha kostat oss minst 3000 kr, men helt klart VÄRT varenda krona och alla tidiga söndagsmorgnar! :-) Nu är det Tuvas tur, hennes Simlekis (hette Baddaren då Freja började) börjar om några veckor. Som hon längtat efter detta!

Imorgon ska Freja, Magnus och farfar till Kreativum i Karlshamn. Jag och Tuva ska vara hemma och mysa. Tror jag ska ta fram mina längdskidor och spåra upp ett skidspår på vår tomt och lite på vår allmäning. Så kan Tuva och jag åka vårt eget "Vasalopp". ;-)

Må väl! :-)

söndag 9 januari 2011

I sista minuten!













I dag har det regnat och töat massor... Men man har inte FRUSIT! :-) Har känts ovanligt... ;-) Har tyvärr inte kunnat använda mina skidbyxor denna vintern eftersom jag har nyopererad buk...

Barnen kom än en gång att tänka på sina skidor som inte har blivit rastade i vinter. Så idag tog vi fram dem så att barnen i alla fall har åkt en dag denna vintern. (Men vi hoppas på mer vinter än detta, gärna lite snö till sportlovet!)

Freja har ju haft skidor i ca tre vintrar. Tuva fick förra året. Här om dagen köpte vi även sk miniskidor på Ö&B. Bra antingen till utlåning till kompisar som är här, men även kul att åka på i pulkabacken. Jag minns att jag hade miniskidor i barndomen då vi bodde i Täby. Jag gissar att det var vintrarna i årskurs 4-5 kanske (1987 ?). Vet inte om det var någon lokal "trend", men vi åkte på bara EN miniskida! Man satte liksom den andra foten bak på skidan.

Det gick bra att åka för båda tjejerna. Tyvärr töade det ju som 17, och snön var djup, så man sjönk ju ner litegrann. De åkte först här på tomten, vi hittade en liten backe/driva som blåsten gjort som var "lagom". Men Freja ville till pulkabacken så det fick det bli. Vi tog sparken bort till pulkabacken. Det var blankis, dvs bra sparkföre. Skidföret bort till pulkabacken var dock sämre! ;-)

Freja har åkt både miniskidor och på sina vanliga idag. Tuvas lilla fot är för liten för miniskidorna, så hon får vänta några år med sådana! ;-)

Trånar och trånar efter skidresa nu, och det SKA bli av inom en inte allt för lång framtid, det är vår föresats i alla fall. Sedan styr man inte över jobb etc, men vi HOPPAS kunna komma iväg till svenska fjällen i alla fall till nästa vinter... Men det ska vara en njutning och ingen pina, det SKA liksom vara lite "glassigt", det tycker både Magnus och jag. ;-) Vi ska åka då det är hyfast "varmt", max -10 grader kallt får det vara. Magnus och jag har varit i Åre en nyårshelg innan vi fick barn, och då var det bara FÖR kallt. Det var ingen njtning att åka. (Kommer nog att åka mest utför, men tar väl med längdutrustningen.)
Ett argument är ju att det är billigare att åka i ex jan-feb, men det är INTE värt det, tycker inte vi. Jag hade inte tackat nej till tex Val Thorens i april. Det var så att man kunde åka i bara underställ + skidbyxor och solglasögon det året i april vi var där. Ååååå, nu drömmer jag mig bort... ;-) Men alperna blir det inte, tyvärr alldeles FÖR dyrt! Blir väl Sälen eller liknande i mars-april (-12), gissar jag, inte ens Åre, det är för dyrt. Trist att inte kunna åka ovanför trädgränsen som man kan göra i Åre, men tror inte barnen bryr sig nämnvärt... Fast utsikten är ju oslagbar...

Idag har vi spelat Wii igen. Bowling är ju kul, har vi upptäckt, och "alla" kan vara med. Tuva klarar annars inte av så mycket annat i det Wii vi har. Hon är liksom inte jätteintresserad heller. Ja ja, det kommer väl. ;-) Vi har i alla fall skapat våra egna gubbar/karaktärer/figurer nu. Det tyckte barnen var kul. Nu använder man sin figur varje gång man spelar.

Imorgon ska Sanna vara här hos oss när mamma Nette jobbar. Skolan har nämligen studiedag så där första dagen på terminen. Så på tisdag, då får Freja träffa fröken igen! :-)

Må väl!

torsdag 6 januari 2011

Nybäddat!

Nu kommer vi att somna bra, bara att räkna får! ;-) Underbert med prickar på en sida, och får på den andra. Passar min barnsliga lite "naiva" stil. :-)

Tuva-luvans säng bäddad med Färg&Form grodpåslakan-set. Bakom sin säng har hon sedan länge en bit av tyget rosa moln. Tyckte att det blev så "vitt" med vit tapet och vit säng, så jag piffade för tre år sedan (då Tuva fick sängen) till bakgrunden lite.


Freja fick det trendiga molnet. I svart, cooolt. (Hon har rosa sedan tidigare.)



Middagsdukningen. Mitt på bordet den fina kandelabern jag fick av Mia och Bengt i julklapp. Georg Jensen. Blev så glad för den!




Freja farfar, Tuva och farmor hann spela två parti plockepinn mellan huvudrätt och efterrätt. Freja har haft det ett tag, det var Hampus och hon som började spela som 17 nu när han var här. Freja verkar ju gilla det då hon tar fram det när farmor och farfar är här.






Trettondagen

LEDIG dag, göööött! ;-)

Bra med en mjukstart i jobbandet. Jobbade tis och ons, ledig i dag torsdag (trettondagen) och så jobba imorgon igen. Och då är det så där direkt fredag igen, och inte vilken fredag som helt, utan Let´s Dance-fredag! ;-) Och Freja har önskat hemmagjord köttfärspizza till middag. Hmm, det blir nog hälften köttfärs och andra hälften något annat...

Idag har vi hunnit ganska mycket ändå känns det som. Vi vaknade ganska sent, Magnus gick upp halv nio, via andra nio. Magnus slipade en dörr så där på morgonkivisten.

Sanna ringde och ville leka, så Freja gick dit på förmiddagen. Vi hade bjudit Magnus föräldrar på middag kl tre men vi ansåg att vi hann en liten tur till pulkabacken först. Under tiden målade Magnus dörr. Kul att kunna bjuda på middag någon gång, det blir ju naturligt så att de ofta bjuder oss! Nu står min mamma och pappa på tur. Den som väntar på något gott! ;-)

På förmiddagen hann vi även bädda rent i alla våra sängar med de nya bäddseten från Färg&Form som mamma och pappa gav oss samtliga familjemedlemmar i julklapp. Det blev så fräscht. Det är så kul med lite nytt! :-) Och ingen tackar väl nej till att lägga sig i renbäddade sängar! Det känns så härligt med den nytvättade sträva känslan.

Middagen blev så bra. :-) Fast det är ju svårt att INTE lyckas med klyftpotatis (ej köpes dock!) och färdig Lallersteds Bearnaisesås. Det enda svåra är väl köttet (entrecoté), att få den rätta rosa färgen. ;-) Men det blev, som vanligt, perfekt rosa när Magnus stekte i gjutjärnsgrillpannan.

Efter middagen ville barnen visa farmor och farfar Wii. De spelade golf och bowlade. Vi fick oss många härliga skratt. (Bara synd att Freja ibland är en lite dålig förlorare, men det hör väl till åldern.) ;-)

Så överlag har det varit en bra trettondag. Tänk, imorgon är det två veckor sedan julafton!

Må väl! :-)

måndag 3 januari 2011

Slut på julledigheten


Oj oj, vad ledigheten gick fort. Men oj så gött mysigt vi har haft det. Det har varit dåligt med pulkaåkning, och det beror nog mest på mig. Min "hyfsat-nyopererade-buk" gillar inte att sitta i en pulka i en pulkabacke... ;-) Men desto mer sparkåkning har det blivit!

Vi har varit lediga lagom länge. Nu ska det bli skönt att komma in i rutiner igen. Barnen, framför allt Freja, börjat lätt att vända på dygnet vid längre ledigheter. Somna elva-tolv och sova halva förmiddagen. Gissar att det är så att äpplet inte faller långt ifrån trädet, jag själv gör gärna på samma sätt. ;-)

Idag, sista dagen på ledigheten "späkte" jag mig själv och väckte barnen 07.20 för att i alla fall försöka få in dem i någorlunda rätt rutin. Vi fick en ganska mysig morgon ändå. Först låg jag och Freja och myste i hennes rum och lyssnade på talbok (ljudbok som det egentligen heter, talbok är läshjälpmedel för synskadade, men jag använder ändå oftast ordet talbok). Barnen fick talboken En förknorrad vinter, i serien om Hotell Gyllene Knorren i julklapp tillsammans. Hotell Gyllene Knorren var ju julkalender i år och barnen älskade den, även vi vuxna. :-) I talboken är Sisela Kyle uppläsare och hon gör det med bravur!

Efter en stund ropade vi på Tuva och då kom hon också in, men det blev så trångt i Frejas säng, så vi flyttade över till Magnus och min säng. Där låg vi en stund, jag halvslumrade bannemig, så trött var jag! Sedan ville Freja göra frukost till oss. Hon fixade macka och kall dricka till Tuva, hon själv ville ha varm choklad och jag ville ha te, det fick jag hjälpa till med.

Tuva lekte hos dagiskompisen Anton igår och de hade så kul, så de ville leka idag också. Idag ringde Anton hit på förmiddagen och de bestämde att de skulle leka här hos oss idag. De lekte allt möjligt, bla annat att de var gifta (när de lekte utomhus), Tuva godingen sa när de kom in, rosiga och goa om kinderna av kylan, "vi bara låtsades att vi pussades!". Men de har ett gott öga till varandra de där två, och har haft länge nu! ;-)

När Anton åkte hem kl tre, kom Frejas klasskompis Nellie hit en stund och de lekte och hade så kul. Freja åt upp sin lasagne OERHÖRT fort för att vara hon, för hon ville hinna leka så mycket som möjligt med Nellie. Misstänker att de lekte High School musical eller liknande, för de hade såna kläder. :-) De fick ha källarplanet för sig själva, till Tuvas förtret! ;-) Freja ville inte ha lillasyrran med den här gången. Tuva satt och ritade målarboksbilder som vi skrev ut från nätet, och lekte även lite med sitt Lego-hus.

Må väl! :-)

lördag 1 januari 2011

Nyårsbilder

Happy new year!





















Förrätten, ljmmen avocadosoppa med hummer, räkor och en klick creme fraishe som dekoration.






Vi väntar på bussen när vi skulle åka dit. Det var ju till barnens förtjusning reklam för tv-programmet Let´s Dance i busskuren.








Kung på kvällen...


...kung på morgonen! ;-)

Denna devis efterlever Magnus, dock inte undertecknad. ;-) Magnus har idag jobbat med vedklyvningen medan undertecknad har slappat på soffan tittades på TV, bla något icke rojalisktiskt program om kronprinsessan och hennes prins. Tilläggas skall att JAG är rojalist! ;-)

Vi köpte ju ved för någon vecka sedan men tyvärr var det alldeles för stora bitar. Vi fick låna pappas vedklyv för klyvningen. Jag blev lite irriterad först, för det ger ju merjobb att behöva klyva själv, och tiden är dyrbar, men det gick smidigt. Han jobbade inte i många timmar med just klyvningen. Staplingen däremot tar ju lite tid, men den hade vi ju fått göra i vilket fall som helst.

Vi hade en mycket trevlig nyårsafton igår! :-) Vi tog bussen till Lyckeby, för att sedan åka taxi hem kl 01.15. Det var fullsatt buss men BARA våra barn på bussen. He he, man kände sig ju lite dum med vagnen fullastad med bla kylbag, men däri låg vår ljumma avocadosoppa, men det visste ju inte folk. De trodde kanske att vi hade "all" dricka där. ;-)

Avocadosoppan som jag och Magnus hade gjort fick högsta betyg av samtliga vuxna vid bordet. När vi smakade av den varm hemma kändes den "så där" bra, men till förrätt ljummen/rumstempererad och fint upplagd med hummer och räkor och en klick creme fraishe, vid ett nysårdukat bord, var den underbar! :-) Det var en passande förrätt till den goda huvudrätten, klassisk oxfilé med ugnspotatis och madeirasås. Nam nam! Den andra familjen bjöd på en god efterrätt, någon slags "kak-paj-botten" med bitar av mörk choklad i, och uppepå någon slags hallonmousse. Mycket delikat!

Vädinnan Anna hade aningens otur. Hon lyckades hälla nykokt tevatten på tre av sina fingertoppar. Först gick hon omking med händerna i en bytta vatten för hon hade sååå ont stackaren, men vattnet blev ju varmt fort. Magnus och jag kom på att, varför inte hämta snö i en påse som hon kunde ha handen i. Så där satt Anna och åt efterrätt med handen i en påse snö! ;-)

Raketerna var till belåtenhet, både värdfamiljens egna, och övriga som sköts upp i Lyckeby. Freja och Tuva var ute och tittade. Tuva hade tefats-stora ögon! ;-) Värdfamiljens åttaåring var ute, men med hörselkåpor på, hon gillar själva raketerna, men inte smällarna. Deras lille treåring blev lite rädd och tittade inifrån på raketerna. Den andra familjens åttaåring ville INTE gå ut och titta på raketerna, hon gillar det inte alls.

God fortsättning på 2011!