söndag 24 april 2011

En gubbe som rapar hela tiden

Idag när vi körde hem från Enköping stannade vi i Söderköping och satt och åt i solen på ett trevlig traditionellt "gatukök". Där satt en handikappad man och åt med sin personliga assistent. Varje gång han pratade så var han tvungen att "kraxa" så att det lät som att han kräktes eller rapade. Jag kan inte påstå att det var jättetrevligt. ;-) Freja såg det och skrattade väl till litegrann men var ändå duktig och kommentarade inte. Freja satt så att hon såg honom, Tuva satt så hon inte såg honom men tillslut var hon tvungen att viska till mig "mamma vem är det som rapar hela tiden?".

Vi har haft härliga påskdagar i Enköping hos brorsan med familj. Det är underbart att se kusinerna leka och ha sååå kul! Det är barndom det! :-) När vi åkte idag sa jag till Hampus "nu Hampus kan du leka med dina kompisar igen". Då svarade han "jag hade hellre lekt med med Freja...". Tuva grät på påskaftonskvällen då vi började packa inför hemresan...

Patrik och Eva har bjudit på så fantastiskt god mat! Nu får man ju prestationsångets inför när de kommer hit nästa gång! ;-) Den indirekt grillade lammsteken (så klart på grillen och med "rökspån" i kolen) som vi åt till middag igår påskafton var så fantastiskt god! Magnus hade förvisso gjort sin goda currysill och romsill som vi åt tillsammans med ägg och annat "påskbords-aktigt" till lunch. Magnus sill är ju grymt god!

På skärtorsdagen åkte Magnus jag och våra barn plus Hampus till Stockholm över dagen. Målet var Vasamuseét på Djurgården. Det tar bara 45 min med tåg till Stockholm. Det går stoooora regiontåg förbi Enköping. Vi "lantisar" blev helt stumma, det var ju två våningar på dem! Barnen rusade upp för trappan och ville sitta uppe! ;-)

Allt gick så himla smidigt, man hamnar ju mitt på centralen. Vi tog tunnelbanan en station (bara för att barnen skulle få prova att åka tunnelbana) och gick av vid Gamla Stan. Jag fascineras alltid av hur enormt mycket folk det är på Central-tågstationen och T-centralen! Och alla ska NÅGONSTANS, och har ett mål. Barnen vart ganska stumma, de höll sig nära nära oss för att inte "komma bort". Lite olikt Tuva som annars fladdrar runt ganska bra! ;-) Från Gamla Stan promenerade vi till Slussen där Djurgårdsfärjorna går. På detta sätt fick vi en fin fin promenad genom vackra Gamla Stan, över Stortorget (Stockhoms blodbad!) och vi fick även se slottet. Och allt i strålande solsken!

Vi tog Djurgårdsfärjan över till Djurgården. Ha ha, vi åkte förbi ett stängt Gröna Lund. ;-) Tur att inte det var öppet får då hade ju (så klart!) barnen velat dit. Men nu var som sagt var målet Vasamuseét. Gröna Lund ska vi ta en annan gång.

Vasamuseét var mycket spännande och inressant. Barnen, framförallt Freja och Hampus, var jätteintresserade. Det som fascinerade mest var de skelett som hade bärgats från Vasa. Det var en historia till alla skelett, och de hade "namn" för att man skulle hålla i sär dem, ex Beata, Filip, Helge. Man ville få oss besökare att förstå att vi har lärt oss så mycket om 1600-talet, tex hur man levde, vad man åt etc, bara av att se vad som fanns ombord på Vasa.

Vi var hemma i Enköping halv sju och då bjöd Patrik och Eva på grillade kryddade korvar och vinegrett-potatissallad. Mmm, så gott!

Ingen rast ingen ro! På långfredagen tog vi alla (även Patrik Eva och barnen) bilen till Stockholm (igen) och gick på Naturhistoriska Riksmuseét. Tuva har tjatat om att se dinosaurieskelett och det fick hon. Även detta intresserade Freja och Hampus oerhört! Freja gick och tittade i alla glasmontrar med förstenade växter och djur från tex Krita- och Juraperioderna. Det är även uppbyggt ett "landskap" där det står bla ett skelett av en T-rex. Oj oj vad oerhört stort detta urtidsdjur var! Efter urtids-utsällningen kommer man in på utsällningen om våra förfäder, "Den mänskliga resan", också detta fantastiskt intressant. Tuva och Matilda stod och fnissade åt urtidsmänniskor (i vax gissar jag) som såg ut som apor med bara ett skynke om de "känsliga" delarna". Denna utsällning minns jag från när jag gick i skolan i Täby. I sexan tror jag vi var där med klassen.

Vi avslutade dagen på Cosmonova (som finns på Naturhistoriska) och tittade på naturfilmen Deep Sea på den enorma kupolformade filmduken. Cosmonovas IMAX projektor använder det största filmformat som existerar. Det är mäktigt!

Påskafton tog vi det hyfast lugnt (så lugnt det nu blir med fem barn i huset som dessutom ska leta påskägg!). ;-) Eva gick före upp på åsen som ligger mycket naturskönt bakom deras hus. Däruppe fick barnen ledtrådar till fem kycklingar som var gömda däruppe och som i sin tur gav en pusselbit  i ett enkelt pussel som i sin tur gav en ledtråd till var påskäggen låg (hemma på tomten). En kyckling var tex höjdrädd (den hade bara vågat sig halvvägs upp på åsen) och en gillade sport (var gömd på en orienteringsgrej). Barnen hittade slutligen äggen i Patrik och Evas cykelkärra. I våra barns ägg fanns godis och lite annat plock, bla hårspännen med Barbapapa och slime.

Oj oj, vi hann mycket på påskafton! Väl hemma efter påskäggsletandet på åsen gjorde vi en trevlig påsklunch med sill, ägg, lax, prinskorv och köttbullar. Därefter åkte vi till Berra, Evas häst som står i ett stall i närheten. Freja red på honom då vi var där en jul när hon var 4,5 år, så nu var det andra gången gillt. Nu fick även Tuva prova! :-) Spännande värre! Jag som allergiker följde bara med och tittade på. När vi kom hem var det allmän sanering av alla som varit i närheten av Berra.

Idag påskdagen körde vi hem genom ett sommarvarmt Sverige. Allt i naturen har fullkomligt exploderat! Underbart! Skönt att få annandagpåsk hemma. Jag har tänkt städa uterummet så vi kan börja sitta där.

Må väl!

2 kommentarer:

  1. Ja, det är då verkligen roligt att ni har trevligt tillsammans. Vilket minne för ungarna med denna påsk med bara sol och kul händelser.

    SvaraRadera
  2. Härligt för kusinerna att träffas:-) viktig del i livet ju. Vi haft mysig påsk, mkt god mat och sol;-) sommar värme rent av!!

    Kram jenny

    SvaraRadera