lördag 28 januari 2012

Tada! Jag är nöjd. :-)


Ha ha, nu kan Freja hjula i hobbyrummet! I detta rum har tidigare varit så KNÖKAT med saker så det är inte sant! Undrar hur många som har en Timantti-bokhylla i hobbyrummet? ;-) Ja, kanske ganska många idag då det inte gå att sälja bokhyllor på Blocket. Eller slänger folk dem på soptippen.

Under plommonträdet!

Tuva och jag var på skolhälsovårdsundersökning här för leden. Tuva var på topp under hela besöket. Tuva kan vara blyga Tuva, men är hon på rätt humör är hon glad och sprudlande och charmig. Detta var en sån dag.

Hon pratade och pratade med skolsköterskan, om vårt Lisebergsbesök i somras, om skidresan och allt mellan himmel och jord. Mot slutet skulle Tuva (med min hjälp om det behövdes) svara på ett antal frågor, skolsyster antecknade svaren. Hon frågade bla var Tuva somnade på kvällen och var hon vaknade, vem som tillhörde hennes familj etc. Sedan kom en fråga om det var någon i hennes familj som rökte. Snabbt som attan svarade Tuva "ja pappa under plommonträdet!". Jag blev först helt paff, och sedan började jag skratta! Jag fick förklara att pappa Magnus brukar ibland på sommaren efter en god middag röka en cigarr i goda vänners lag, och då under plommonträdet eftersom vi andra (kvinnor och barn) inte uppskattar bolmandet uppe på altanen. Skolsköterskan skrattade också och frågade "jättofta då eller?" och jag svarade "oo ja!". ;-)

Tuva har ju myror i brallan och hade väl det under hela besöket kan man tänka. ;-) Men ändå klarade hon hörseltestet "utan anmärkning", vilket gladde oss, för vi har nästan misstänkt att hon hör dåligt då hon ibland verkar så frånvarande. Men det beror nog mer på okoncentration än dålig hörsel strodde skolsyster. Okoncentration är vanlig i sexårsåldern. Eftersom hon kunde koncentrera sig så bra på hörseltestet har jag svårt att tro att det dåliga resultatet på syntestet berodde på okoncentration... Remiss till syn-mottagningen är ivägskickat av skolsyster...

Förra helgen var vi barnfria lördag och söndag. Farmor och farfar passade barnen. De var bla och åkte skridskor på den nya utomhusskridskobanan i Ronneby. Mormor och morfar som bor där körde och tittade på dem då de åkte. Anledningen till vår barnfria helg var RÖJNING i källaren/hobbyrummet. Där nere har varit en sådan röra sista åren.

Det har bara blivit värre och värre och tillslut orkar man inte ta tag i det... Vi är ju där i livet att vi har de riktigt tuffa småbarsnåren i bagaget. Men under de "tuffa" intensiva åren hade vi även min bröstcancerresa som kanske gjort att vi inte orkat slänga och röja så mycket som vi hade velat. Men NU var det dags! Magnus och Bengt fixade till bra förvaringsmöjligheter uppe på vinden för ca ett år sedan. Ingen återvändo! Nu röjde vi och slängde massor av saker och la upp det vi ville spara på vinden i tydligt uppmärkta kartonger.

Men vi hann mera! Vi hann ta isär bokhyllan uppe i vardagsrummet och rensa bland alla böcker. Jag slängde faktiskt en hel del böcker. Det kändes först hemskt, men boken i vårt samhället HÅLLER på att förändras. Det är nya tider, man har mycket på datorn idag. INFORMATIONSTEKNOLOGI som det så fint heter. ;-) Detta tror jag kommer att göra att biblioteken faktiskt får ett UPPSVING. Jag tror inte på något sätt så att folk läser eller kommer att läsa mindre i framtiden. Vi kommer bara att läsa och ta till oss och söka information på andra sätt. För "bakåtsträvare" kan detta vara jobbigt, men jag tror man måste "hänga mé"!

Jag sparade två kartonger böcker, sådana böcker som har betytt något speciellt för mig. Det blev en salig blandning av böcker som sparades, allt mellan himmel och jord. Det var klassiker som tex Per-Anders Fogelströms "stad-serie" och Ingmar Bergmans "självbiografi" om sina föräldrar, och nästintill "tantsnusk" som Kooraloona av Noel Barber, slutligen det var några deckare av Henning Mankell och Karin Fossum mm mm. 

I vardagsrummet står nu istället två skänkar och matsalsbordet som en ö i mitten. Ååå, så luftigt det blev i rummet! Det har tidigare varit mycket kompakt med den "tunga" bokhyllan i körsbärsträ rakt i blickfånget. Vitrinskåpet som hör  till bokhyllan blev dock kvar med allt vårt glas i, vi tar oss i dagsläget inte råd med att köpa ett nytt vitrinskåp i ek.

Nere i hobbyrummet är det nu ganska tomt (sååå underbart skönt!). Vi ställde faktiskt ner våra gamla bokhyllor där. Idag får man ingenting för bokhyllor på tex Blocket. Man ser annonser på bokhyllor men de ligger kvar länge... Vi kommer att ha förvaring i bokhyllorna, tex extra toa- och hushållspappersrullar, schampoo tandkräm mm.

Jag var i Ronneby i tisdags i förra veckan. Mamma och jag promenerade då till Mairo där de bla  säljer Marimekkotygerna, som jag älskar. Vi letade ett tyg att spänna på en ram att hänga upp på väggen i vardagsrummet under den ena skänken.Vi hittade faktiskt en stuvbit av ett underbart storblommigt Marimekkotyg som mamma köpte till mig. Detta blir en av mina födelsedgaspresenter då jag fyller år i feb.

Idag spände Magnus tyget på ramen, så nu är matdelen i vardagsrummet äntligen klar. Detta enorma "projekt" som jag startade i sensomras med köp av matsalsbord billigt på Blocket! ;-)

Magnus är också väldigt engagerad i detta "projekt" även om han inte alltid vill låtsas om det. Här om dagen kom han hem med fyra stolssitsar i lurvigt fårskinn till matsalsstolarna. Vi har länge spanat in dem på Rusta.

Det är mycket rea nu. Det gillar vi! ;-) Jag har fyndat mössor, jackor och festblåsor till barnen på Kappahl, Lindex och Intersport. Dessa "festblåsor" är tydligen roliga att ha på skoldiscona har jag förstått. ;-) Jag hade inte betalat 299 kr st för dem, men får man dem för 75 respektive 89 kr kan det vara värt det. Till Tuva hittade jag en jättefin FIX höst (vår) jacka för 150 kr! Till Freja blev det en skidjacka till nästa år för 200 kr.

Må väl!

tisdag 10 januari 2012

Tuva badar pingsthelgen 2011.

Samma ställe idag, 7 månader senare...


Ska det ändå inte vara någon snö...

denna vinter så kan jag lika gärna länga till våren och sommaren! Jag är annars en vinter- och snöälskande människa. Men detta.... ja...HÖSTVÄDER... DÅLIGA höstväder, kan sticka och brinna nu! ;-)

Idag började skolan. Freja fick feber och ont i halsen i lördags, samma "sjuka" som Tuva hade i förra veckan. Hon luktar skunk i munnen. ;-) Så Freja var hemma från skolan idag och kommer att vara hemma imorgon också. Hennes feber vill inte riktigt gå ner.

I lördags skulle vi gått på bio hela familjen och sett Alvin och gänget 3, men precis när vi hade parkerat med bilen på torget sa Freja att hon faktiskt inte mådde bra. Hon hade ont i magen och kände sig hängig. Vi blev lite irriterade att hon inget sagt tidigare, men hon ville väl så gärna gå på bion. Hon hade feber då vi kom hem... Tur att vi bara hade reserverat biljetter och att inget mer hände än att de släpptes till andra besökande. Freja får ofta ont i magen när hon får feber, det är lymfkörtlar i magen som spökar, har vi fått redan på en sen fredagkväll för något år sedan då vi var tvugna att besöka barnakuten med gråtande unge med jätteont i magen (den gången misstänktes blintarmen eftersom hon ju hade lätt feber, vilket är ett av symtomen på blindtarmen...).

Tuva (och så klart även Frejan!) blev så klart jätteledsen. En av oss kunde ju gått med Tuva men vi sa att det var en familjegrej så vi går tillsammans nu till helgen istället. Bara hoppas filmen går då. ;-)

Så var man arbetslös då... Sorligt men tyvärr sanning! :-( Jag sitter lite i en rävsax. Kommunen har blivit stenhårda och "vågar" tydligen inte anställa mig pga att jag är lärare och inte förskollärare (dock även barnskötare, men de "jobbar" ju även på sikt bort dem...).

Jag har ända sedan jag började jobba efter sjukskrivningen för bröstcancern (2008) hållit mig "flytande" genom att ha långtidsvikariat på friförskolorna i kommunen. Heja frisförskolorna! Men just nu finns inget långtidsvikariat på någon av dem. Så jag blir väl timanställd inom kommunen antar jag, och självklart på de friförskolor jag har jobbat på, och hoppas jag håller mig flytande på det sättet... Men nu är ju fackförbunden hårda, man får inte timvicka för länge för då kan man mista sin a-kassa. Jag har idag i alla fall sökt några jobb (längre vikariat), det gäller att ligga i. ;-)

Idag efter att vi hade hämtat Tuva i skolan när hon slutade kl ett hade vi lite tid över innan vi skulle bort till Frejas skola och hämta läxa till henne, så då körde vi ner till "vår" badvik och tittade. Och fick sommarlängtan! Det är verkligen upp- och nervända världen, med blommande tusenskönor där i gräset. Något vi också noterade var att det är mycket högt vatten nu. Barnen förundrades över att deras "sittsten" bredvid ena bryggan var djupt under vatten.

Bara ca fyra månader kvar tills mina älskade syrener blommar! :-)

Må väl!

söndag 8 januari 2012

Så minns jag 2011

1. Gjorde du något i år som du aldrig gjort förut?: Ja faktiskt så åkte jag skidor (slalom) med barnen för första gången! Jag åkte ner med Tuva framför mig, något jag aldrig trodde jag skule få göra i livet. :-)

2. Höll du några av dina nyårslöften: Brukar inte ha sådana.


3. Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år?: Inga nära vänner faktiskt. Men en go jobbarkompis från gamla jobbet blev mamma nu i dec. Grattis Josefina!

4. Dog någon som stod dig nära?: Nej, tack och lov.

5. Vilka länder besökte du?: Inget... Men mobilen trodde jag var i Norge när vi var på skidresan i Stöten! ;-)

6. Är det något du saknar år 2011 som du vill ha år 2012?: -

7. Vilket datum från år 2011 kommer du alltid att minnas?: Inga speciella datum så… Mer händelser faktiskt; fiske på Tjurkö mitt emot Kungsholmsfort, Liseberg med familjen och den glädje jag såg hos barnen då, Diggiloo-konserten i Brunnsparken.

8. Vad var din största framgång 2011?: När en arbetskamrat vill ha ens hjälp med läroplans-jobb. Inget stort sådant, men vi reviderade våra dokumenattionspärmar nu i dec. Kanske inte största framgången så, men kul att sitta och greja med sånt (om tid finnes, vilket det dessvärre ofta är ont om...).

9. Största misstaget?: -

10. Har du varit sjuk eller skadat dig?: Mycolpasma-lunginflammation nu i höstas…

11. Bästa köpet?: Vår Volvo V70 som vi köpte i början på dec. Men även matsalsbordet till vardagsrummet hittat på blocket för 1000 kr.

12. Vad spenderade du mest pengar på?: Husrenovering, kläder, inredning. I den ordningen… (Ja och bilen så klart…)

13. Gjorde någonting dig riktigt glad?: Många saker, tex att det går bra för Freja i skolan. Det var inget att klaga på alls på när vi var på utvecklingssamtal nu i nov.

14. Vilka sånger kommer alltid att påminna dig om 2011?: Sunrise Avenue med Hollywood Hills och Takida med You Lern.

15. Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?: Sådär… Jobbfronten har inte varit lika självklar…

16. Vad önskar du att du gjort mer?: Motionerat-promenerat

17. Vad önskar du att du gjort mindre?: Ätit godis. ;-)

18. Hur tillbringade du julen?: I hyrd stuga i Stöten/Sälen med Magnus, barnen och svärföräldrarna. Ett fint minne.

19. Blev du kär i år?: Bli småkär i Magnus till som tätt! Han är så duktig i allt han gör!

20. Favoritprogram på TV?: Barn till varje pris, Drömmen om ett barn, SOS-Västkust och liknande program, Dobididoo. Gillar dokumentärer!

21. Bästa boken du läste i år?: Jag vägrar dö nyfiken av Babben Larsson, Dyngkåt och hur helig som helst av Mia Skäringer

22. Största musikaliska upptäckten?: Sofia Karlsson, sjuner mest visor, bla Briggen Blue Bird of Hull

24. Något du önskade dig och fick när du fyllde år?: Bidrag till ett stort familjetält, som vi dock aldrig köpte… ;-)

25. Något du önskade dig men inte fick?: Finns väl mycket… ;-)

26. Vad gjorde du på din födelsedag 2011?: Var hemma och firade med familjen.

27. Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre?: Ett riktigt FAST jobb!

28. Hur skulle du beskriva din stil år 2011: Less is more? ;-)

29.Vad fick dig att må bra?: Min familj så klart! Jobbet.

30. Vilken kändis var du mest sugen på?: -

31.Vem saknar du?: Kompisar från tiden i stan. Mamma och pappa som jag inte träffar så himla ofta.

32. De bästa nya människorna du träffade?: En person som kom tillbaka till jobbet efter en lång sjukskrivning. En människa med ett så fint omtänksamt hjärta!

onsdag 4 januari 2012

Kort och gott från okt-dec

Tuva - vår lilla konstnär! Hon har en helt unik (så klart, det har väl alla i och för sig...) rit-stil! Det är liksom lite sextiotal över stilen tycker jag. :-)

Vår nya pärla som tryggt tog oss norrut över julen, dock med takbox på då.

Nyårsafton i hemmets lugna vrå!

Vi har aldrig tidigare köpt egna raketer och smällare så detta tyckte barnen var spännande!


Mitt berlockarmband som jag fick av Freja, Tuva och Magnus i morsdagspresent. Nu i nyår (he he, skulle varit julklapp men Magnus glömde den hemma!!!!)  fick jag några nya berlocker i grönt till. :-)


tisdag 3 januari 2012

Jul-bilder

Freja och Tuva redo för skidåkning!

Freja och jag

Tuva i skidskolan

Julafton

På Granfjällsstötens topp juldagen 2011

Magnus och barnen på toppen juldagen


På toppen. Oj vilka formationer träden hade fått av snö och vind!

Freja i backen.

Vi var på badhuset en dag. Ett litet sött badhus. Härifrån hade Magnus och jag koll på barnen, större var inte lokalen. I denna bubbelbalja vad det vaaaarmt och gott, det passade våra ömma muskler! Svärfar Bengt tog detta kort genom fönstret då de gick förbi.

Julafton. Jag såg mamma kyssa tomten! ;-) Jag hade på skoj köpt en tomteklänning och den tog jag på lagom till tomten kom! ;-)

God forstättning på 2012!

Jaha, ja det var ju ett tag sedan. Så det kan bli.

Jag har inte haft någon lust att blogga överhuvudtaget... Jag blev sjuk efter höstlovet. Vi var i Kalmar på lördagen på höstlovet. Vi gjorde både Ikea, Leos Lekland och en stoooor godisaffär med massor av olika sorters lösgodis. På söndagen vaknade jag med feber, och det är ovanligt, jag har nästan aldrig feber! Och sen höll febern i sig i nästan tre veckor! Efter två och en halv vecka konstaterades att jag hade lunginflammationen mycolpasma. Antagligen hade även barnen det, men de blev inte alls så dåliga som jag så de fick inte antibiotika. Tydligen är det så att "mycolpasma-epidimier" uppkommer med ca fem till sju års mellanrum och nu är ett "mykoplasma-år". Har man en gång haft det blir man ofta immun mot det. Varken Magnus, Mia eller Bengt fick det trots att de var nära mig, vilket kan bero på att de redan haft det. Ofta har man den bara som en vanlig förkylning med mycket hosta, men ibland blir den värre, så som jag fick den.

Så jag var sjukskriven tre veckor från jobbet. Oj vad man kommer bort från det på tre veckor! Inte roligt alls. Jag kom tillbaka lagom till det pedagogiska året var slut, och lucia- och julfirande tog vid.

Jag är aningens "låg" nu. De känslorna kommer till och från, och har gjort senaste 4,5 åren sedan jag hade bröstcancer. Vid den röntgen som gjordes när jag fick lunginflammation såg man en förändring på lungan, som så klart mest troligt beror på lunginflammationen. Idag (sex veckor efter förra röntgen) gjordes en uppföljningsröntgen. Till saken hör att jag i ca fem veckor haft ont i sidan/ryggen/revbenet på höger sida. Jag kan inte lokalisera smärtan riktigt! Jag upplever den som lite "håll-liknande". Det känns mest när jag nyser, vänder mig i sängen eller ska hoppa in i bilen. Detta göra mig så klart orolig, en gång cancerpatient och man har svårt att riktigt släppa det om man får ont någnstans... Jag var på vårdcentrelen för ca två och en halv vecka och men då bestämde vi oss för att avvakta till efter dagens röntgen. Så nu väntar jag på besked. Antingen visar röntgen fortfarande något, om inte, så tar jag i vilket fall som helst tag i detta onda...  Så här vill jag inte ha det.

Julen har varit underbar på alla sätt och vis! Vi körde upp till Dalarna och Stöten (Sälen) på onsdagen innan jul. Vi sov en natt på hotell i Kristinehamn i Värmland och körde på torsdagen sista biten norrut. Vi hyrde en stuga i Stöten. Stöten är ett ganska "nytt" skidområde. I slutet av 70-talet bestämde sig två skidentusiaster för att skapa ett "nytt" skidområde. De begav sig ut i Dalafjällen och hittade fjället Gransfjällsstöten och där anlade de skidanläggningen Stöten. Jag som är obotligt historieintresserad (gärna "nyare" historia, och folkets historia) gick där och tänkte på det tomma fjället de hittade, hur de röjde skog för att anlägga backar etc etc... En svindlande häftig tanke!

Barnen hade aldrig åkt slalom, och för Magnus och mig var det länge sedan vi åkte, men takterna satt i! Sen insåg nog både Magnus och jag att muskler dessvärre är en färskvara! ;-) När jag skulle gå ner för trappan för att gå på toan och kissa första natten så fick jag gå på snedden ner, eftersom vaderna värkte något fruktansvärt! ;-)

Barnen var så duktiga! Första åket var dock nära att bli det sista för barnen! Vi tyckte inte att backen var speciellt hög alls, och tog knappliften upp med barnen. Men tydligen var det längden på backen som skrämde barnen... Vi hade två barn som gråtandes sa "vi vill inte åka skidor!".  Men med pepping pepping så gick det! Freja kom ganska snart underfund med hur det funkade och sedan gick det toppenbra för henne. Tuva ville inte åka ner alls. Tillslut fick jag helt resolut ta ungen framför mig och åka ner. Då skrek Tuva "det här var kul!". Jag sa att så kunde jag inte åka med henne hela veckan. ;-)

Farmor och farfar kom bort till backen efter lunch och farfar tog vid som extraknäckande skidlift. Han drog Tuva uppför bara en pytteliten del av backen. På det sättet åkte Tuva i ca en och en halv timme och hon tyckte plöstligt att det var sååå roligt! Sen tyckte vi att hon skulle kunna klara av att åka knappliften en kort bit upp i backen, och åka ner själv. Det klarade hon galant. Med farfar vid påstigning och farmor en bit upp i backen där Tuva skulle hoppa av, så gick allt lysande!

Vår tanke var att INTE själva lära barnen åka. Vi skulle ha skidskola till dem från början hade vi bestämt. Dessvärre startade inte skidskolan förren på måndagen, annandagen. Så vi fick ju ändå tre skiddagar utan skidskola, och vi skulle plöstligt lära barnen grunderna. Men som tur var gick det ju bra! :-) Vi fick byta skidskolegrupper på dem eftersom de ju inte var "nybörjare" på måndagen.

Juafton var fin och mysig med lite skidåkning på förmiddagen och sedan Kalle Anka vid tre och julmat och sedan besök av tomten. Barnen var mer än nöjda med sina klappar, Freja fick bla en mobiltelefon och Tuva fick en hel del mer renodlade leksaker, tex Monster High docka, Petshop dockor och leklera. Freja fick även spelet Den försvunna Diamanten, som hon gillar att spela.

På juldagen åkte vi sittliften upp på toppen, Gransfjällsstötens topp. Det var en solig kall och blåsig dag och vi är glada att vi åkte upp den dagen eftersom det sedan var mer mulet och disigt. Vi hade en fantastisk utsikt där uppifrån! :-) Snö och vind hade gjort fantastika formationer av de träd som stod på toppen. De var helt inkädda i snö!

Nyårsafton firades med bara familjen här hemma. Våra "nyårskompisar" har ju flyttat till Oslo... Det var riktigt skönt att bara vara vi, efter mer än en hel vecka bortresta. På förmiddagen tog vi en prommis ner till byn och handlade grädde på Ica, och lite smällare och raketer vid försäljningen de hade där nere i byn. Vi gjorde fläskytterfilégryta med hasselbeckspotatis till huvudrätt. Till förrätt hade vi en toast med räkor och avocado. Till efterrätt hade Magnus gjort underbart god Pannacotta.

Må väl mina vänner!