fredag 6 augusti 2010

Tosselilla

Körde till stugan i söndags förmiddag. Vi bestämde att gå på Tosselilla sommarland på måndagen tillammans med farmor och farfar. Vi trodde först man var tvungen att gå dagarna efter varandra, men man kunde ta andra besöket inom tre dagar, så vi bestämde att ta en mellandag på tisdagen då det verkade som att det skulle bli regn, och så gå andra dagen på onsdagen istället. Nu blev det inte skitväder på tisdagen (väderleksrapporterna suger verkligen den här sommaren!), men det var ändå skönt med en "vilodag".

Barnen var supernöjda med Tosselillabesöken! Tuva gick in för 20 kr förra gången vi var där -08 (under 1 meter), men i år var hon 105 cm och fick betala, men fick ju i gengäld göra lite mer där inne. Men de var hårda med längden för att få åka de olika attraktionerna. De hade en ny berg och dalbana och den hade de 130 cm längdkrav. Freja är 125 och fick tyvärr INTE åka den. Men det var en löjlig längdgräns tyckte vi, Freja hade klarat den med råge. Vi var på Kolmården förra året och åkte en ny berg och dalbana de hade där, och den var riktigt riktigt tuff, och den var det 1 meters krav på, så den åkte ju Tuva med skräckblandad förtjusning då!

Men som tur var deppade inte Freja speciellt mycket över berg och dalbanan. Jag och Magnus åkte den och konstaterade bara att den hade ju absolut Freja älskat. Vi stötte på Lyckebykompisar där också (Frejas gamla öppna-förskolankompis) och den tjejen fick ju åka den berg och dalbanan... Tur vi inte gick tillsammans med dem, för då hade Freja blivit ledsen tror vi!

Tuva och Freja kunde i gengäld åka en hel del saker tillsammans, bla Tossen, eller "Fritt fall för barn". Oj oj, den är riktigt rolig, man faller fritt under några sekunder, och Tuvas min när hon åkte den med farfar och Freja för första gången är obetalbar! Oj vilken rädsla i ansiktet (precis som hon såg ut när vi åkte barg och dalbanan på Kolmården), men när den var slut ville hon åka den igen och igen! Freja och Tuva åkte den själva gång på gång på gång.

Första dagen badade vi inget, vi betade av tivolit, Tarzanparken och trampebåt i den stora anlagda sjön/dammen mitt i parken. Vi grillade korv och köttfärsgrillspett första dagen och kycklingspett dag två. Det är en sååå mysig och välordnad park! Det finns kol och tändvätska vid alla grillplatser, som det bara är att använda. De säljer till och med "grillbrickor" med korv för den som inte har det med sig. Så klart finns det även regelerätta matserveringar på området.

Tuva som är lite rädd för båtar och vatten (vägrar att gå ombord på farfars lilla motorbåt) gillade faktiskt de trampebåtar som fanns till utlåning i parken. :-) Jag, Freja och farmor åkte även linbana äver "sjön".

Dag två började med bad. Freja tuffingen badade och njöt, Magnus hade fullt sjå att hinna i fatt henne, hon åkte vattenrutschkana på vattenrutchkana. Tuva njöt också av vattnet, men i lite lugnare tempo. Hon var mest i "barnplaskepoolen" med två små rutschkanor i, och så föll hon fullkomligt för en, faktsikt ganska hög, vattenrutschkana, men med bara lite vatten där man "landade" så att säga. Man åkte liksom på en slags "matta".

Barnen hann med än mer tivoli dag två. Magnus och Bengt hann köra både go cart och "bumperbåtar". Tuva och farmor åkte barn-berg och dalbanan "Masken" ett antal gånger. Freja älskade den snabba karusellen "Disco". Den har jag åkt mycket i min ungdom, men numera klarar jag inte av att det snurrar så mycket. Berg och dalbanor klarar jag av, då de inte snurrar. ;-)

Vi tog så klart en del lotter, det är alltid kul. :-) Vi gick förbi ett stånd där man skulle kasta en basketboll i en basketkorg. Magnus, Mia och jag blev som "besatta" och skulle bara ha första pris (två bollar av två i korgen), en stooor basketboll. Jag satte en på första två kasten och vann en lite "piggeboll", och så där höll det på... Nu har vi piggebollar så vi kan sälja, någon som vill köpa? ;-) Men, FAKTISKT så lyckades Magnus tillslut få i två och fick den stooora basketbollen! Barnen jublade! Magnus hade flyt med lotterier den här gången, han vann faktiskt en enorm låda med Ahlgrens Bilar också! :-) DÅ kan vi snacka om jubel från tjejerna! ;-)

På tisdagen var vi hemma i stugan en hel del, men tog oss en tur till Juleboda-Rigejeje-stranden. Ja, allt är ju samma strandremsa, från den stranden ser man hela kustremsan med först Haväng, Vitemölla och Kivik stränderna, och slutligen Stenshuvud (Sveriges sydligaste nationalpark). Det är vackert så det griper tag i en! Man ser en hel del konstnärer där.

Barnen tyckte det var superhäftigt att gå på stranden, vi gick ända till där Julebodaån mynar ut i havet. De lekte och hade så roligt i å-fåran. Freja och jag såg en liten puttig plattfisk! Det är otroligt vad de gör sig lika sanden de ligger (simmar) i! Tuva hoppade från sandkanten/å-kanten flera gånger.

På onsdagen efter sista Tosselillabesöket körde vi till Kivik och åt pizza på en pizzeria i kvällssolen. Magnus och jag bjöd Mia och Bengt på det bara för att de bjöd oss på Tosselillbesöken! :-) Barnen var så duktiga och skötte sig fint på restaurangen. Som tur var kom ingen geting, för jag kan inte garantera för hur Freja hade skött sig då. ;-)

Det enda jobbiga denna resan är Frejas enorma rädsla för getingar... Hon har ju blivit stucken fyra gånger i sitt liv och vet ju att det INTE är skönt, men oj vilken panik hon får när hon ser en... Hon drömmer mardrömmar om dem på natten, kompisen Ellens lillasyster har blivit biten i sängen och det slank det ur henne att hon tydligen visste om! Jag visste det, men trodde inte Freja visste.

Må väl!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar